SSK İmplant Tedavisini Karşılar Mı?
SSK’nın implant giderlerini karşılaması mümkündür. Sigorta kapsamında uygulanan tedavilerin sağlık giderleri SGK tarafından karşılanabilmektedir. Ancak SSK implant giderlerini karşılamak için bazı şartlar talep etmektedir. Bu şartlar sağlanır ise; implant tedavisi de karşılanmaktadır.
SSK İle İmplant Tedavisi Yaptırmanın Bir Yaş Sınırı Var Mıdır?
SGK ile implant uygulaması yaptırmanın yaş sınırı bulunmaktadır. 18 yaşını henüz doldurmamış olan kişiler SSK ile implant tedavisi yaptırılabilmektedirler. Diş tedavi masraflarını SGK karşılamaktadır. En az üç diş hekimi tarafından sağlık kurulu raporunun düzenlenmesi ile beraber SGK ile sözleşmesi olmayan resmi sağlık hizmeti veren diş ünitelerinden de hizmet alınabilmektedir. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri, Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri, Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneler, üniversitelerin diş hekimliği fakülteleri tarafından üç diş hekimi ile hazırlanmış olan sağlık kurulu raporları geçerli sayılmaktadır. Sağlık kurulunun raporu düzenlediği tarihten sonraki 6 ay içerisinde kurumla sözleşmesi bulunmayan resmi sağlık hizmeti veren yerlerde tedaviye başlanması gerekmektedir.
SSK İle İmplant Tedavisi Yaptırılabilecek Durumlar Nelerdir?
SGK’nın implant tedavisini karşıladığı rahatsızlıklar aşağıda verilmiştir:
- Kist ve tümör sebebi ile kemikte aşırı doku kaybı olmuş ise; SGK implant tedavisi masrafını karşılamaktadır.
- Üst ve alt çenede eğer tek taraflı dişsizlik mevcut ise; implant tedavisi SGK tarafından karşılanmaktadır.
- Diş eksikliği olan hastaların eksik dişlerinin implant tedavisi ile tamamlanması işlemini SGK karşılamaktadır.
- Konjinetal diş eksikliği olan hastaların tedavi masrafları SSK ile implant tedavisi kapsamında SSK tarafından karşılanmaktadır.
- Dudak ve damak yarığı olan hastaların her çenelerinde en fazla 4 implant olacak şekilde tedavi masrafları SGK tarafından karşılanmaktadır.
- Diş ile kemik doku defektleri eğer rutin protetik tedavi yolları ile iyileştirilemez ise; implant tedavisi uygulanmaktadır ve bu tedaviyi SGK karşılamaktadır.
SGK Ne Zaman İmplant Tedavisini Karşılamaz?
SGK’nın implant tedavisini karşılamadığı durumlar, tedavinin zorunlu olmadığı durumlardır. Lüks statüsünde olmayan tedavileri SGK karşılamaktadır. SGK tarafından karşılanmayacak tedavilerin kapsamı ise; 2010 senesinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Sağlık Uygulama Tebliği usul ve esasları kapsamında tedavinin karşılanmadığı durumlar aşağıdaki gibidir:
- Altın, platin, paladyum, irrudyum, iropal gibi kıymetli madenlerin kullanılacağı diş tedavilerinde bu kıymetli madenler karşılanmamaktadır. Aynı zamanda içerisinde bu madenlerin bulunduğu bedo gold EWL, Argenco 23, Polliag-M de tedavi ücretlerine dahil değildir.
- Kemik içi implant uygulamaları SGK tarafından karşılanmamaktadır.
- 18 yaşını doldurmamış olan kişilerin ortodontik tedavilerini SGK üstlenmemektedir.
Devlet ve Özel Hastanelerde İmplant Tedavisi Nasıl Yaptırılır?
Devlet ve özel hastanelerde implant uygulaması için öncelikle hastanın üniversiteden ilgili diş fakültesine randevu alması gerekmektedir. Randevu günü diş hekimliği fakültesine başvuru yapılmalıdır. Tedavinin uygulanacağı bölüme sevk edilmektedir ve bu bölümde diş hekimi hastayı muayene etmektedir. Tedavinin yapılacağı gün için randevu verilmektedir. SSK ile implant tedavisi yaptıracak olanlar eğer tedavinin yapılacağı gün için çok ileri bir tarihe randevu verilmiş ise, özel hastanelere başvuru yapabilmektedirler.