Diş Çürüğü Nedir?
Dişlerde meydana gelen çürükler üç farklı isimle sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırılma yapılırken çürüklerin ağız içindeki konumu göz önüne alınarak yapılmıştır. Bu sınıflandırma şu şekildedir.
- Arayüz Diş Çürüğü: Dişlerin yan yüzeylerinde ya da iki komşu diş arasında meydana gelen çürüklerdir.
- Pit ve Fissür Diş Çürüğü: Sindirimin ilk adımı olan çiğnemeyi gerçekleştirmek için kullanılan dişlerin yüzeyinde oluşan derin boşluklardaki çürüklere denir.
- Diş Kök Çürüğü: Çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan diş çürüklerinin diş kökünde yer almasına denir. Bu çürük oluşumu beraberinde diş eti çekilmesi problemini de getirebilir.
Diş çürükler, ağızdaki asitlerin dişin sert yapısını zedelemesi ve aşındırması sonunca ortaya çıkar. Asitler genellikle hem dişlerde hem de diş etlerinde biriken bakteriler sonucunda ortaya çıkarlar. Rampant Çürükler ise bakterilerin hızla yayılarak diş çürüklerinin artması sonucunda ortaya çıkan çürüklere verilen isimdir. Hastanın ağız yapısı içerisinde en az 10 dişte çürük olması durumunda Rampant çürüklerden bahsedilebilir. Dişlerde çürük oluşumu evde yapabileceğiniz ağız bakımı ve hijyeniyle önlenebilir. Ancak bazı durumlarda çürükler siz ne kadar ağız bakımı ve temizliği yapsanız da ortaya çıkabilir. Bu nedenle çocukluk yaşlarından başlayarak düzenli olarak diş hekimlerine başvurarak ağız ve diş sağlığınız için muayene olmanız gerekir.
Yaş Gruplarına Göre Çürük Oluşumu
Yürümeye yeni başlayan çocuklarda, geceleri biberon kullanımı ya da alıştırma bardağı içerisinden süt ya da su içmesi durumlarında rampant çürükler meydana gelebilir. Eğer çocuk uykuya dalmadan önce ağız ve dişleri tamamen temizlenmezse ağız ve dişlerde bakteriler oluşacaktır. Temizlikler düzenli olarak yapılmadığında ise bakteriler daha da çoğalarak dişlere ve diş etlerine zarar vermeye başlayacaktır.
Asitli ve gazlı içeceklerin gereğinden fazla tüketilmesi durumunda genç ve yetişkin bireylerde de diş çürükleri yaşabilir. Daimi dişlerde meydana gelen çürükler çocukluk dönemindeki süt dişlerde meydana gelen çürüklere göre daha fazla sorunlar yaratmaktadır. Ayrıca daimi dişlerde meydana gelen çürükler bireyleri psikolojik açıdan da etkileyebilir. İnsanlar dişlerindeki çürükler nedeniyle estetik kaygısına gülme korkusuna ve hatta kendine güvenine karşı olumsuz yönde etkilenebilir. Bu nedenle insanlar aldıkları besinlere ve içtikleri içeceklere özen göstermesi gerekir. Ağız bakımını ve temizliğini her gün bir rutin haline getirerek yapması gerekir.
Yetişkinler ve yaşlı insanlar ağız kuruluğu problemi yaşamaktaysalar Rampat Diş çürükleriyle karşı karşıya kalabilirler. Yaşlılarda genel olarak tükürük üretimi azaldığından dolayı ya da çeşitli ilaç kullanımlarından meydana gelen ağız kuruluğu yaşanabilir. Tükürük bezleri yeterli miktarda tükürük üretemediği durumlarda, ağzın ve dişlerin doğal temizliği gerçekleştirilemez hale gelir. Yeterli seviyelerde tükürük üretilmediği taktirde ağız ve dişlerin temizliği gerçekleşemeyeceği için diş çürükleri oluşabilir.
Rampant Diş Çürüğü Tedavisi
Rampant diş çürükleri dişin büyük bir kısmının kaybedilmesine yol açsa da, diş hekimleri bu çürükleri temizlemek ve tedavi etmek için sizlere yardımcı olabilirler. Çürük kısım temizlendikten sonra diş hekimleri bu kısımlara kuron kaplamalar uygulayarak kalan dişi koruyabilir. Ancak bu tedavinin gerçekleştirilmesi için rampant çürüklerin ne seviye ilerlediği ve hangi konumda olduğu oldukça önemlidir.
Ağız ve dişlerinizde hiçbir şekilde rahatsızlık ya da çürükler oluşmasın istiyorsanız ağız ve diş hijyenine, bakımına özen göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca uzman diş hekimlerine başvurarak düzenli bir şekilde ağız ve diş sağlığı için kontrollerinizi yaptırmanız gerekmektedir.