Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Diş Etindeki Siyah Lekeler Neden Oluşur?

Diş Etindeki siyah lekeler birden fazla nedenden ötürü oluşabilir. Bu nedenle siyah lekelerinden hangi neden ortaya çıkmasını belirlemek diş hekimleri içinde zor olabilir. Diş etlerindeki koyu lekelere bazı durumlarda kanser ya da diğer ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu nedenle diş etindeki siyah lekeler için kesinlikli bir uzman hekime başvurarak kontrol ettirmelisiniz.

Tarih9 May 2021 23:39

Ağız ve diş estetiği için dişlerinizin görünümü ne derece etkiliyse diş etlerinin görünümü de o derece etkilidir. Diş etlerinin sağlıklı olduğunda genellikle gülkurusu pembe rengine sahip olurlar. Kızarık ve kanama oluşan diş etlerinde çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Sağlıklı diş etleri, diş eti çizgisinde dişleri tamamen sarmalamış ve dişleri sıkıca yapışık olan diş etleridir. Diş etlerindeki siyah ya da koyu renkteki lekeler diş etlerinde çeşitli problemler olduğuna işaret etmektedir. Diş etlerinde ve ağız içerisinde yer alan dokularda oluşan lekelerin tedavisi için uzman diş doktorlarına başvurmalısınız. Bu lekeler önceden ağız içerisinde ya da diş etlerinde yoksa ve sonradan ortaya çıkmışsa hiç zaman kaybetmeden diş doktorlarına başvurarak bu sorunların nerden kaynaklığında öğrenerek tedavi ettirmelisiniz.

Diş eti siyah lekelerDiş etindeki siyah lekeler iç etkenlerden ya da çeşitli dış etkenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Diş etlerindeki siyah lekelerin tedavi edilebilmesi için ilk olarak bu sorunun iç etkenlerden dolayı mı yoksa dış etkenlerden dolayı mı ortaya çıktığının belirlenmesi gerekmektedir. Daha sonra sebebin ne olduğuna göre çeşitli tedavi süreçlerine başvurulabilir.

Diş Etindeki Siyah Lekelerin İç Kaynaklı Nedenleri

Diş etindeki siyah lekeler iç kaynaklı nedenlerden ortaya çıkıyorsa bu soruna endojen adı verilmektedir. İnsan cildi, rengin oluşmasını sağlayan pigmentleri salgılayan melanositleri içermektedir. Melanin adındaki pigmentler ağız içerisinde siyah ve diğer koyu renkteki lekelere yol açabilirler. Diş etlerindeki pigmentler insan hayatı süresince genellikle diş etlerinde sabit kalmaktadırlar. Bu nedenle diş etlerindeki siyah lekeler ağız içerisinde sürekli olarak çıkabilirler.

Kan damarlarındaki yapı bozuklukları olarak adlandırılan hemanjiyom, diş etlerindeki siyah lekelerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Buna ek olarak, liken planus gibi çeşitli kronik hastalıklarda diş etlerinde lekelenmelere ve iltihaplanmalara yol açabilir.

Diş eti lekeleriMelanositlerin melanin üretmesine yol açabilecek olan addison gibi çeşitli rahatsızlıklarda diş etindeki siyah lekeler için bir etken olabilir. Ağız içerisindeki daha önce hiç melanin pigmentasyonu ile karşı karşıya kalmadıysanız, bu durumla ilk karşılaşmanızda diş etlerinde siyah lekeler oluşabilir ve hızlı bir şekilde yayılabilir. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kaldığınızda biran önce diş hekimlerine başvurarak yardım almanız gerekmektedir.

Diş Etindeki Siyah Lekelerin Dış Kaynaklı Nedenleri

Diş etindeki siyah lekeler dış etkenlerden dolayı da ortaya çıkabilir. Daha önce yaptırmış olduğunuz ağız ve diş tedavilerinden sonra, diş eti dokusunun altına yabancı maddelerin sıkışmasına ve bunların siyah leke gibi görülmesine neden olabilir. Bu genellikle amalgam dolgu tedavisinden sonra ortaya çıkabilecek olan parçacıklardır. Koyu mavi ya da siyah bir nokta olarak diş etinde kendini belli edebilir. Ancak bu lekeler tehlike yaratmazlar ve estetik açıdan bir sıkıntı yaratmadığı sürece tedavi edilmesi gerekmez.

Uzun süreler boyunca tütün tüketimi dudaklarınızda, dişlerinizde ve diş etlerinde siyah lekeler oluşmasına neden olabilir. Ayrıca çok uzun yıllar boyunca sigara içen biriyseniz, sigara içen melanozu olarak adlandırılan bir hastalığa yakalanabilirsiniz. Bu da diş etindeki siyah lekelerin oluşmasına yardımcı olabilir. Diş etindeki siyah lekelerden kurtulmak için ve genel sağlığınızı tehlikeye atmamak için sigara ve alkol tüketimini bırakmalısınız.

 

5/5 - (1 vote)
Comments

No comments yet. You can be the first filling the form below.

Make a Comment

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp