Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Diş Fırçalama Teknikleri ve Kuralları Nelerdir?

Diş fırçalamak, ağız ve diş sağlığı bakımından çok önemlidir. Ağız ve diş sağlığını korumanın en önemli yolu dişlerinizi düzenli ve doğru olarak fırçalamaktan geçmektedir. Diş yüzeyinde ve diş etlerinde meydana gelen plaklar, gıda parçacıkları ve iltihaplanmalar hem ağız ve diş sağlığınızı hem de genel sağlığınızı tehlikeye sokabilir. Bu nedenle dişlerinizi fırçalayarak birçok ağız ve diş rahatsızlıklarını önleyebilirsiniz.

Tarih12 May 2021 22:52

Diş fırçalama teknikleri ve diş fırçalama kuralları ile dişlerinizi düzenli bir şekilde fırçalarsanız ağız ve diş sağlığınızı koruyabilirsiniz. Dişlerinizi fırçalarken, sert hareketler yapılması, yanlış diş fırçası seçimi, çok sık diş fırçalama gibi durumlar dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebilir. Bu nedenle dişlerinizi nasıl doğru bir şekilde fırçalayabileceğinizi öğrenmeniz gerekmektedir.

Diş Fırçalama Kuralları

Diş fırçalama kurallarıAğız ve diş sağlığınızı korumak için dişlerinizi fırçalarken Diş fırçalama kuralları dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu kuralları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Diş macununuzu çok fazla kullanmamalısınız. Bir nohut tanesi kadar macunu diş fırçasına sıkarak dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
  • Diş fırçanızın uç kısmı diş etlerinize bakacak şekilde 45 derecelik bir açıyla dişlerinizi fırçalamalısınız.
  • Dişlerinizi fırçalarken çok fazla baskı ve sert hareketler yapmadan nazik bir şekilde daire şeklinde fırçalamalısınız.
  • Dişlerinizin üst bölgelerinde yani çiğneme kısmında diş fırçasını ileri geri hareket ettirerek fırçalayabilirsiniz.
  • Dişlerinizi fırçalarken dilinizi fırçalamayı kesinlikle unutmamalısınız. Dilinizin temizliğini yapmak hem ağız ve diş sağlığınız hem de ağız kokusunu önlemek için oldukça önemlidir.
  • Dişlerinizi gün içerisinde sabah ve akşam olmak üzere iki sefer ve 3 dakika boyunca fırçalamanız gerekmektedir.
  • Fırçalama işlemini tamamladıktan sonra diş macununu sadece tükürmeniz yeterli olacaktır. Ancak diş macununun ağızda kalmasından hoşlanmıyorsanız az bir suyla çalkalayarak tükürebilirsiniz. Fakat ağzınızı uzun süre boyunca su ile çalkalarsanız diş macunun etkisini azaltabilirsiniz.

Diş Fırçalama Teknikleri

Ağız ve diş sağlığı ya da bakımı için sizlere 3 farklı diş fırçalama teknikleri hakkında bilgiler vereceğiz. Bu teknikler şunlardır.

Bass ya da Sulcular Tekniği

Diş fırçalama teknikleriDiş etlerinde meydana gelebilecek rahatsızlıkların önlenmesinin, bakteri ve plak oluşumunu engellemenin en önemli yolu diş eti çizgisinin altının ve çevresinin temizlenmesinden geçmektedir. Bass diş fırçalama tekniğinde, diş fırçasının kılları, dişlerdeki plakların diş eti rahatsızlıklarına yol açmadan önce diş etlerinin alt kısımlarına ulaşarak temizlenmesine yardımcı olur. Bu yöntem geleneksel diş fırçalama yöntemine verilen isimdir ve yukarıda bahsettiğimiz diş fırçalama kuralları ile gerçekleştirebilirsiniz.

Stilman Tekniği

Stilman diş fırçalama tekniği, bass tekniğine oldukça benzerdir. Ancak bu yöntemle dişler arasında kalan besin parçacıklarını temizlenmesi gerçekleştirilir. Bu tekniği uygularken geleneksel diş fırçalama kurallarını izlemelisiniz. Ancak diş fırçasını diş eti çizgisinin altından, dişin çiğneme yüzeyine doğru hareket ettirmelisiniz. Bu hareketleri gerçekleştirirken kısa bir şekilde ve ileri-geri hareket ettirmelisiniz.

Charter Diş Fırçalama Tekniği

Dişleriniz arasında boşluklar oluşmuşsa, diş kökleri ortaya çıkmışsa ya da herhangi bir eti rahatsızlığı için ameliyat olduysanız veya diş etlerinizde ileri derece çekilmeler mevcutsa bu tekniği uygulayabilirsiniz. Diğer tekniklerinden farklı olarak diş fırçanızı,  diş eti çizgisinden dişlerin çiğneme yüzeyine doğru hareket ettirmelisiniz. Yani diğer tekniklerle yapılanan hareket şeklinin tam tersini yapmalısınız. Bu teknikte dişlerin hem iç hem de dış kısımları diş eti çizgisinden çiğneme yüzeyine doğru fırçalamalısınız.

Yukarıda bahsettiğimiz diş fırçalama teknikleri arasında yer alan Bass ve stilman tekniğinden hangisini tercih edeceğiniz sizlere kalmıştır. Ancak charter tekniğinde bahsettiğimiz durumlar ya da rahatsızlıklar sizlerde mevcutsa kesinlikle bu tekniği kullanmanızı tavsiye ederiz.

5/5 - (1 vote)
Comments

No comments yet. You can be the first filling the form below.

Make a Comment

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp