Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Çene Kemiği İltihabı Nedir? Çene Kemiği İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Çene kemiği iltihabı, herhangi bir enfeksiyon nedeniyle çene kemiğinde meydana gelen iltihaplanmalara verilen isimdir. Tıp literatüründe Osteomiyelit olarak da bilinmektedir. Bakteriler ya da herhangi bir enfeksiyonun çeşitli yaralanmalar sonucunda ya da ameliyat esnasında kan dolaşımından kemik dokusuna geçebilir. Bu şekilde de çene kemiğinde iltihaplanmalara yol açabilir.

Tarih3 June 2021 16:06

Çene kemiği iltihabı genellikle açık yaralardan dolayı ortaya çıkarlar. Bu sorunla karşı karşıya kaldığınızda iltihap kapan bölgede ağrı, kas spazmı ya da ateş gibi sorunlara yol açabilir. Çene kemiğinin tedavisi için iltihabın nedeni belirlenmelidir. Bu nedenle Çene Kemiği iltihabı çeşitleri hakkındaki bilgi sahibi olunması gerekir.

Çene Kemiği İltihabı Çeşitleri Nelerdir?

Çene kemiği iltihabını tedavisinde uzman hekimler ilk olarak iltihaba neyin yol açtığını bulmaya çalışır. Daha sonra iltihabı ortadan kaldırarak tedaviyi gerçekleştirirler. Çene kemiği iltihabına akut, subakut ve kronik nedenler yol açabilir.

Akut Çene Kemiği İltihabı

Çene iltihabıÇene kemiği iltihabının bir yararlanma sonucunda ya da çeşitli bir hastalığının başlangıcından belirli bir süre sonra ortaya çıkmasına akut çene kemiği iltihabı denir. Bu sorun insana ciddi ağrılar verebilir. Ayrıca insan hayatını tehlikeye sokabilir. Bu tür bir rahatsızlıkta kullanılacak olan antibiyotik veya antifungal ilaçlar etkili olacaktır. Ancak bazı durumlarda hastanelerde tedavi edilmesi gerekir.

Subakut Çene Kemiği İltihabı

Çeşitli yaralanmalar sonucunda ya da bir hastalığın başlangıcından 1 – 2 ay bir süre geçtikten sonra ortaya çıkan çene kemiği iltihabının nedeni subakuttur. Bu rahatsızlığın tedavi edilmesi hasta bireylerin hissettikleri ağrının şiddetine ya da kemikte kayıp olup olmamasına göre bağlıdır. Kemikte herhangi bir hasar meydana gelmemişse akut osteomiyelitte olduğu gibi gerçekleştirilir. Ancak kemik hasarı meydana gelmişse aşağıda bahsedeceğimiz kronik çene kemiği iltihabı tedavisiyle aynı şekilde gerçekleşecektir.

Kronik Çene Kemiği İltihabı

Herhangi bir hastalığın başlangıcından en az 2 aylık bir süre sonra ortaya çıkan iltihaplanmaları kronik çene kemiği iltihabı denir. Bu durumda çene kemiğinde hasarlar meydana gelebilir. Bu nedenle hastalar kemik hasarını tedavi ettirmek için cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyabilirler.

Çene Kemiği İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Çene Kemiği İltihabı Belirtileri genellikle iltihabın nedenine göre değişiklik gösterebilir. Ancak ortak belirtiler şunlardır.

  • İltihap kapan bölgede şiddetli ağrılar, şişlikler, kızarıklıklar ve aşırı derece hassasiyet oluşumu
  • Günlük hayatta sebepsiz yere ortaya çıkan sinirlilik, uyuşukluk ve yorgunluk durumu
  • Ateş, titreme, terleme gibi durumlar çene kemiği iltihabının bir belirtisi olabilir.
  • İltihaplanan bölgede ya da yakınındaki açık bir yarada ortaya çıkan akıntılar
  • Apse oluşumu

Çene iltihabı nedir

Çene Kemiği İltihabı Nedenleri Nelerdir?

Çene kemiği iltihabı, birçok farklı nedene bağlı olarak kemiklerde meydana gelen enfeksiyonlardan dolayı ortaya çıkabilir. Bu iltihabının ortaya çıkmasında genellikle stafilokok olarak bilenen bir bakteri türü etkilidir. Ancak bazı durumlarda mantarlarda çene kemiği iltihabına yol açabilir. Bu etkenlere ek olarak çene kemiği iltihabı nedenleri arasında şunlarda yer almaktadır.

  • İlerleyen yaş ile ortaya çıkan çeşitli sağlık sorunları
  • Dolaşımda meydana gelen bozukluklar
  • Diyabet hastalarının kendilerine dikkat etmemesi sonucunda kontrol altına alamadıkları kan şekeri
  • Diyabet hastalarında ortaya çıkan ağız ülseri
  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Diyalize girmesi gereken bireylerin bu durumu ertelemesi
  • Üriner kateterler
  • Uzun süreli intravenöz hat kullanımı
  • Sürekli olarak kullanmak zorunda olduğunuz ilaçlar
  • Bağışıklık sisteminizin zayıflamasına yol açacak, sağlıksız beslenme, kemoterapi tedavisi, kortikosteroid içeren çeşitli ilaç kullanımı gibi
5/5 - (1 vote)
Comments

No comments yet. You can be the first filling the form below.

Make a Comment

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp