Kanal tedavisi esnasında hasta bireye ilk olarak lokal anestezi uygulanır. Ardından diş hekimi enfekte olan dişin pulpasını temizler. İltihaplar tamamen temizlendikten sonra, temizlemek için açılan delik ve temizlenen pulpaların oluşturduğu boşluklar dolgular ile doldurulur. Kanal tedavisinden sonra dişte oluşan ağrı, hassasiyet ve enfeksiyonlar tamamen ortadan kaldırılmış olur ve diş tedavi edilmiş olur.
Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri
Ağız ve diş sağlığınızı korumak için yaptıracağınız kanal tedavileri bazen kesin sonuçlar vermeyebilir ve başarısızlıkla sonuçlanabilir. Başarısızı olan kanal tedavileri sonucunda insanlarda çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterse de genel belirtiler şunlardır.
- Ağızda, dişlerde ve yüz çevresinde oluşan ağrılar
- Sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere hassasiyet
- Diş etlerinde şişme, iltihaplanma gibi çeşitli diş eti rahatsızlıkları
- Dişlerde renk değişimi
- Çene yapısında kayma ya da çeşitli problemler
- Sinüs sorunlarında artış ve bunun sonucu olarak baş ağrısı
Kanal Tedavisi Neden Başarısızlıkla Sonuçlanır?
Kanal tedavisi diş hekimlerinin uzmanlıklarına ve bilgi derecelerine göre başarılı ya da başarısız olur. Ancak diş hekimlerinin bu tedavi esnasında hata yapma olasılıklar oldukça düşüktür. Başarısız bir kanal tedavisi genellikle diş hekimiyle alakalı değildir. Birçok farklı nedenden dolayı kanal tedavisi başarısız olabilir. Bu başarısızlardan genellikle dişteki enfeksiyonların tam olarak temizlenmemesinden kaynaklanmaktadır. Tedavinin başarısız olduğu bazı durumlarda tedaviden sonraki birkaç gün içinde belli olurken bazı durumlarda aylar sonra da anlaşılabilir. Genel olarak kanal tedavisinin başarısız olmasının nedenleri şunlardır.
- Diş hekimleri kanal tedavisini tamamladıktan sonra, diş etinin üstünde yer alan kısmı koruyabilmek için mühür yaparlar. Bu mühür çeşitli nedenlerden dolayı bozulursa bakteriler diş köklerine inebilir ve dişin tekrardan enfeksiyon kaparak iltihaplanmasına yol açabilir.
- Kanal tedavisi sonrasında diş hekimleri dişin üst kısmına kron yerleştirirler. Kanal tedavisinden belirli bir zaman sonra kron yerleştirilse ve bu süre biraz uzun sürerse boşluklara bakteriler yerleşebilir.
- Tedavi esnasında diş kanalının tam olarak temizlenmemesi, kanal tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açar. Diş içindeki kanal sistemi karmaşık, dar ve kavisli yapıdadır. Bu durumda dişin temizlenmesine problemlere yol açabilir. Kanal içerisinde kalacak en ufak bir enfeksiyon zaman içinde çoğalabilir ve yeniden aynı problemlere yol açabilir.
- Tedavi sürecinden kısa bir süre sonra yüzünüze ya da direk dişlerinize alacağınız darbeler dişlerin hasar görmesine yol açacaktır. Bu durumla birlikte bakteriler tekrardan diş köküne ulaşabilir. Bu şekilde de kanalın tekrar enfeksiyon kapmasına yol açar.
Kanal Tedavisinin Sonrası Neler Yapılmalı?
Kanal tedavisinin tam olarak kesin sonuçlar vermesi ve ilerleyen süreçlerde dişte tekrar sorunlar çıkmaması için aşağıdaki durumlara dikkat etmelisiniz.
- Doktorunuzun vereceği reçeteli ilaçları aksatmadan ve zamanını geçirmeden kullanmalısınız.
- Tedavi sürecinden sonraki birkaç gün tütün ve tütün ürünlerinin, alkol tüketiminden kaçınmalısınız.
- Kanal tedavisinden sonraki 72 saatlik iyileşme süreci tamamen tamamlana kadar hiçbir şekilde tedavi edilen dişinizi baskı uygulamayın. Yemek yerken o tarafı kullanmamaya özen gösterin.
- Kanal tedavisi birkaç seanstan oluşacaksa sonraki seansları aksatmama özen gösterin. Aksi taktirde enfeksiyonlar tam olarak temizlenmez ya da tedavi sonuçlanmayacağı için tekrar aynı problemler ortaya çıkabilir.
- Son olarak tedavi sonrasında ekstra bir ağrı, şişlik ya da kanama gibi durumlarla karşı karşıya kalırsanız vakit kaybetmeden uzman diş hekiminize başvurunuz.