Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Biberon Çürüğü Nedir? Biberon Çürüğü Nasıl Oluşur?

Erkek çocukluk döneminde yaygın olarak görülen ağız ve diş rahatsızlıklarından bir tanesi biberon çürüğü hastalığıdır. Yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak ortaya çıkan oldukça ciddi problemlere yol açan ve erken yaşlarda ortaya çıktığı için tedavisi güç olan bir rahatsızlıktır.

Tarih17 October 2021 00:02

Enfeksiyon hastalıklarının tümünde olduğu gibi dişlerde oluşan çürüklerinde en önemli nedenleri mikroplardır. Bu mikroplar doğumlu birlikte anneden çocuğa geçebilir. Bu nedenle bebeğin ve annenin doğru beslenmesi ve bakımları oldukça önemlidir. Aksi takdirde erkek çocukluk dönemlerinde bebeklerinizde biberon çürüğü hastalığı oluşabilir.

Biberon Çürüğü Nasıl Oluşur?

Doğumdan yaklaşık olarak 6 ay sonra bebeklerin ilk süt dişleri belirmeye başlar. Bu dişler geliştikçe ve çoğaldıkça da katı besinler tüketmeye başlarlar. Ancak bebeklerin beslenmesi için tamamen katı gıdalar kullanılmaz. Çünkü bu dönemde süte duyulan ihtiyaç hayla devam etmektedir. Bu nedenle de bebeklerin süt içebilmesi için bu dönemlerde biberon kullanılabilir.

Biberon ÇürüğüBebekler biberonla süt içtiklerinde uyurlarsa diş üzerinde süt kalıntıları kalabilir. Normalde tükürük bu kalıntıları temizler, ancak uykudayken tükürük üretimi azaldığı için süt kalıntıları temizlenmeyebilir. Bu kalıntılar üzerine mikropların yerleşmesi daha kolaydır. Mikroplarda bu ortamda daha kolay asit üreteceklerdir. Asitte süt dişlerin minesine zarar vererek ilk başlarda lekeler oluşmasına daha sonrada biberon çürüğü oluşmasına yol açacaktır. Bu çürükler ilk olarak üst çene yapısı üzerinde çıkan ön kesici dişlerde ortaya çıkar. Sonrasında ise diğer dişlere yayılmaya başlar. Süt dışında bebeklere biberonla verilen meyve suları ya da diğer sıvılarda bu çürüklerin oluşmasına neden olabilir.

Biberon Çürüğü Nelere Yol Açar?

Biberon çürüğü oluşumuna neden olan mikroplar diş köküne kadar ilerleyebilir. Çürük ilerledikçe kökte yer alan sinirlere ulaşabilir. Bu durumda da bebeklerin dişlerinde ağrılar ve sızılar meydana gelir ve bebeklerin huzursuzlaşmasına, uyku problemleri yaşamasına ve beslenmemesine yol açabilir. Ayrıca diş kökünde oluşan iltihaplanmalar alta yer alan daimi dişlere de zarar verebilir. Daimi dişleri şekil ve renk yönünden etkileyebilir.

Çocuklarda oluşan bu çürükler üst kesici dişlerde madde kaybına yol açabilir. Bu durumda çocuğun konuşmasını, estetik görüntüsünü olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumlarda çocuğu psikolojik olarak etkileyebilir. Bu nedenle çocuklarda oluşan biberon çürükleri için biran önce diş hekimlerine başvurarak çocuğunuzu tedavi ettirmeniz gereklidir.

Biberon Çürüğü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Biberon Çürüğü nedirErken çocukluk döneminde ortaya çıkan biberon çürükleri tedavisi hem çocuk hem aile hem de diş hekimleri için oldukça zor olabilir. Ancak uzman hekimleri başarılı tedaviler ile çocuğunuzu bu sıkıntılardan kurtarabilir. Biberon Çürüğü Tedavisi genellikle anne ya da baba kucağında akta gerçekleştirilir. Tedavi esnasında çürüklerin temizlenmesi, çürük sinirlere ulaştıysa sinirlerin onarılması sağlanır. Ancak çürükler çok ilerlemişse ve tedavi edilemez duruma geldiyse diş çekilebilir.

Biberon Çürüğü Oluşmasını Önlemek İçin Ne Yapılabilir?

Erken çocukluk döneminde ortaya çıkan biberon çürüklerini önleyebilmek için şu adımları uygulayabilirsiniz.

  • Bebeğin biberon emerken uyursa biberon alınmalıdır. Ya da biberon ağzındanken bebeğin uyumasına izin verilmemelidir.
  • Bebekler biberon kullandıktan sonra su içmesi sağlanmalıdır.
  • Biberon kullanımından sonra bebeğin dişleri temiz bir tülbent yardımıyla ya da pamuk ile temizlenmelidir.
  • Çocuk bir yaşına geldikten sonra geceleri beslenmemelidir.
  • Bebeğiniz bir yaşına geldikten sonra düzenli olarak diş hekimlerine kontrole götürmelisiniz.
  • Çocuklarınız belirli bir yaşa gelene kadar dişlerini fırçalarken florürsüz diş macunu kullanmalıdırlar. Ayrıca kullandıkları diş fırçaları yumuşak kıllı ve küçük olmalıdır.
  • Bebeklere yemek yedirirken karbonhidrat ağırlıklı beslemek yerine sebze ya da meyve ağırlıklı beslenmelidir.
5/5 - (1 vote)
Comments

No comments yet. You can be the first filling the form below.

Make a Comment

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp