Sinüs, burnun iki tarafında yer alan kemiklerin içlerinde yer alan hava boşluklarına verilen isimdir. Sinüsler genellikle elmacık kemiğinde, alında ve gözlerin çevresinde yer alırlar. Sinüslerin içerisinde mukus adı verilen sıvılar yer alır. Bu sıvılar bazen sinüslerin içine hapsolur. Mikroplarda bu sıvıda daha da çok ürer ve sinüs enfeksiyonuna neden olur. Bu enfeksiyonlarda burun akıntısına ya da tıkanmasına, ağrı ve yüzde basınç oluşmasına yol açar. Sonuç olarak bu durumlarla birlikte diş ağrıları da ortaya çıkabilir.
Sinüs Enfeksiyonlarından Kaynaklanan Diş Ağrıları
Sinüsler ağız içerisinde yer almadığından diş ağrılarına yol açması imkansız gibi gözükebilir. Ancak sinüslerden bazıları üst azı dişlerinin kök kısımlarına oldukça yakın bir bölgededir. Sinüs enfeksiyonları iltihaplanmaları neden olduğunda ve ağrıya yol açtığında, beyin bu ağrıların o bölgede yer alan dişlerden geldiğini varsayabilir.
Sinüzit sebepli diş ağrılarıyla baş etmek insanları çileden çıkartabilir. İnsanlar bu sorunun dişlerinden kaynaklanmadığını ve sinüslerden kaynaklandığını öğrendiklerinde daha da sinirlenebilirler. Çünkü normalde diş ağrısını evde uygulanabilecek doğal yöntemlerle hafifletebilirsiniz. Ancak sinüslerden kaynaklı diş ağrılarında bu yöntemler işe yaramayabilir. Ancak sinüslerden kaynaklanan diş ağrılarını hafifletebilmek ve tamamen iyileştirmek için sinüslerde yer alan mukustan kurtulmak gerekir. Bu şekilde sinüslerdeki basınç azalacak ve ağrı hafifleyerek iyileşecektir.
Sinüs Enfeksiyonundan Kaynaklanan Diş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Sinüs enfeksiyonlarından kaynaklanan diş ağrılarını ortadan kaldırmak için ilk olarak sinüzit hastalığını tedavisinin yapılması gerekir. Sinüs enfeksiyonları zaman içinde kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak bu süreci kısaltmak için çeşitli antibiyotikler ve reçeteli ilaçlar kullanılabilir. Bu nedenle uzman hekimlere başvurarak enfeksiyonun ve diş ağrısının tedavisi için yardım alabilirsiniz.
Sinüzit nedeniyle ortaya çıkan diş ağrısı, diş ağrısının ortaya çıkmasına sebep olan başka bir neden olmadığı durumlarda, genellikle 7 ila 10 gün içinde kendiliğinden iyileşecektir. Ancak bu süre uzarsa ya da diş ağrısı dayanılamayacak kadar şiddetlendiyse uzman hekimlere başvurmanız ve tedavi olmanız gerekmektedir. Bu sayede günlük yaşantınızı sürdürebilir ve sorumluluklarınızı yerine getirebilirsiniz.
Diş Ağrısının Diğer Nedenleri
Diş ağrısı birçok farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Diş ağrısı nedenleri şu şekilde sıralanabilir.
- Dişlerde ya da diş köklerinde oluşan kırıklar veya çatlaklar
- Dişlerde ya da diş etlerinde ortaya çıkan apseler
- Dişte meydana gelen sıcak ya da soğuk hassasiyeti
- Sinüzit
- Bruksizm
- Doğru hizalanmamış dişlerin oluşturduğu basınç
- Ağız içinde ve çevresinde oluşan iltihaplanmalar
- Çeşitli nedenlerden dolayı dişlere yerleştirilen dolgu, kuron ve köprülerin hasar görmesi
- 20 yaş dişlerinin oluşturduğu sıkıntılar
- Çene eklemlerinde meydana gelen çeşitli sorunlar
- Dişlerde oluşan yıpranmalar ve aşınmalar
Yukarıdaki nedenlerden dolayı ortaya çıkan diş ağrılarının iyileştirilebilmesi için diş hekimlerine başvurarak yardım alabilirsiniz. Ayrıca ağız ve dişlerinizde meydana gelebilecek rahatsızlıkları önlemek için ağız ve diş bakımınıza gereken önemi vermelisiniz ve düzenli olarak diş hekimlerine başvurarak rutin kontrollerinizi yaptırmalısınız.