Diş macunlarının raflardaki yerini alabilmesi için güvenlik ve etkinlik testlerinden geçmesi gerekir. Bu testlerden geçen diş macunlarının raf ömrü belirlenirken içerdiği maddeler göz önüne alınır. Diş macunları üretildikten şu kadar gün sonra kullanılıp bitirilmesi gereklidir diye kesin bir yargı yoktur. Ancak bazı diş macunları son kullanma tarihlerini genellikle 18 ay ile 2 yıl gibi bir aralıkta belirlerler. Fakat son kullanma tarihi birkaç gün geçmiş diş macunlarını kullanmanın sağlık açısından bir sakıncası yoktur. Ancak son kullanma tarihi geçen diş macununu kullanmaya uzun süreler boyunca devam ederseniz, dişlerinizin sağlığını korumak yerine sağlıklarına tehdit edebilirsiniz.
Son kullanma tarihi geçen diş macununu koruma özelliğini yitirir ve uzun süre kullandığınızda dişleriniz çürükler, diş eti rahatsızlıkları ve çeşitli ağız ya da diş rahatsızlıklarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle diş macunlarının son kullanma tarihlerine dikkat etmenizi öneririz.
Diş Macunun İçinde Yer Alan Bileşenler
Dişlerinizi ömrünüz boyunca düşük aşınmaya neden olacak bileşenler içeren diş macunlarıyla fırçaladığınızda, diş minesine neredeyse zarar vermezsiniz. Diş minesi zayıfladıysa ve sizde diş minesini remineralize edecek ve dişlerinizi güçlendirecek bir diş macunu ile fırçaladığınızda taktirde diş sinirlerinin yer aldığı yumuşak dentin tabakasını da koruyabilirsiniz. Ancak bu kullanacağınız ürünlerin içerisinde yer alan tüm bileşenlerin yeni ve tarihi geçmemiş olması gerekir. Bu şekilde dişlerinizi fırçalarken en iyi sonuçları alabilirsiniz.
Diş macunlarının kutu incelendiğinde diş macunlarının içindeki bileşenlerde genellikle florür, aşındırıcı, aroma ya da tatlandırıcı, nemlendirici, temizleyici olmak üzere beş ana etken yer alır. Sakarin ya da sorbitol maddeleri diş macunlarının hoş bir kokuya ve lezzete kavuşmasını sağlar. Bileşenler içinde yer alan sodyum lauril sülfat, dişlerinizi temizlemeye yardımcı olmak amacı ile pürüzsüz ve köpüklü bir kıvam verir ve nemlendirici ile birlikte dişlerin temizlenmesine yardımcı olur.
Genel Olarak Diş Macunlarının Son Kullanma Tarihi Ne Zamandır?
Diş macunlarının içerisinde yer alan iyonlar iki yıl boyunca etkili şekilde temizleme işlemlerini yerine getirebilirler. Bu nedenle florürürün en iyi şekilde yararlı olabilmesi için diş macunlarının en fazla iki yıllık bir kullanım ömrü vardır. İki yıldan sonra diş macunlarının renginde ve ağızda bıraktığı tatta değişiklikler gözlemlenebilir. Ancak bazı diş macunlarının raf ve kullanım ömürleri içerdikleri bileşenler nedeniyle daha kısa olabilir. Bu nedenle diş macunu alırken ve kullanırken son kullanma tarihlerini kontrol etmenizi tavsiye ederiz.
Diş Macununu Temiz ve Steril Ortamlarda Muhafaza Etmelisiniz
Diş macununu diş fırçasına sürdükten sonra ağız kısmına kir ya da toz bulaşmaması için işiniz biter bitmez kapağını kapatmalısınız. Diş macununuz banyoda duruyorsa kapaklı bir dolaba koymanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde banyoda oluşan bakteriler diş fırçasına ya da diş macununa ulaşabilir. Bu nedenle tüm ağız ve diş sağlığı ürünlerini kapakları kapalı şekilde kapaklı dolaplarda saklamak oldukça iyi olacaktır. Ayrıca diş macununuzu serin bir ortamda saklamalısınız. Çünkü sıcak bir ortamda sakladığınızda içindeki bileşenler ayrışabilir ya da sıvılaşarak etkini yitirebilir.