Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda ağız ve dişlerde meydana gelen ve tedavi edilmeyen hastalıkların zaman içinde çeşitli hastalıklara yol açtığı gözlemlenmiştir. Bunlardan en önemlileri çeşitli kanserler ve kalp hastalıklarıdır. Yapılan araştırmalardan elde edilen verilere göre diş eti rahatsızlığı olan ve tedavi olmayan bireylerin diğer sağlıklı bireylere göre kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.
Ağız Rahatsızlıkları Nasıl Kalp Rahatsızlıklarına Yol Açar?
Ağız sağlığı ve kalp rahatsızlıkları arasındaki bağlantının, ağız yoluyla alınan bakterilerin kan dolaşımına karışarak kalbe ve diğer organları ulaşması sonucunda ortaya çıktığına dayanır. Zararlı bakteriler kalbe ulaşarak hasarlı bölgeye yerleşerek bölgenin iltihap kapmasına yol açar. Bu durumda endokardit adı verilen hastalığa neden olur. Bu hastalık sonucunda kalbin iç yüzünün enfeksiyon kapmasına yol açar.
Ayrıca ağız ve diş rahatsızlıkları sonucunda damar tıkanıklığı ve inme gibi hastalıklarda oryaya çıkabilir. Bu nedenle hem ağız ve diş salığınız hem kalp sağlığınız hem de genel sağlığınız için ağız ve dişlerinin bakımını ve hijyenini özen göstermelisiniz. Düzenli olarak diş hekimlerine rutin kontrollere giderek bu rahatsızlıklarla karşılaşma olasılığınızı en aza düşebilirsiniz.
Hangi İnsanlarda Bu Duruma Rastlanır?
Diş eti iltihabı ya da ileri seviyelerde diş eti hastalıkları olan insanlarda kötü ağız sağlığına ve bakımına bağlı olarak kalp hastalıklarının ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Kronik olarak diş eti rahatsızlığı olan bireylerde bu durumla karşılaşma olasılığı vardır.
İnsanlarda gözle görülür diş eti iltihabı rahatsızlığı olmayabilir. Ancak yeterli ve düzenli şekilde ağız ve diş bakımı yapılmadığında ağız içerisinde plaklar ve tartarların çoğalmasına ve bunun sonucunda diş eti iltihaplanmalarına neden olacaktır.
İnsanların çeşitli yollardan ağızlarına alacakları bakteriler kan damarlarına karışarak C-Reaktif protein seviyesinin yükselmesine yol açar. Bu durumda kalp rahatsızlıklarına ve inme inmesi riskini artıracaktır.
Ağız ve Diş Rahatsızlıklarının Kalp Hastalıklarına Neden Olduğunun Belirtileri
Ağız ve diş rahatsızlıkları bazı belirtilerle kendini belli edebilirler. Ancak insanlar bu belirtilere dikkat etmezse ve tedavi ettirmezse ilerleyen zamanlarda iltihaplarda yer alan bakteriler kana karışarak kalp hastalıklarına yol açacaktır. Bu nedenle belirtileri gözlemlediğinizde tedavi için uzman diş hekimlerine giderek tedavi olmanızı tavsiye ederiz. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabilir.
- Kızarmış ya da şişmiş gözüken diş etleri
- Dokunulduğunda acıyan diş etleri
- Yemek yerken ya da ağız bakımı esnasında kanayan diş etleri
- Dişlerde ya da diş etlerinde ortaya çıkan iltihaplanmalar veya enfeksiyon belirtileri
- Sürekli olarak oluşan ağız kokusu
- Geçmeyen ve giderek çoğalan ağızdaki kötü tat hissi
- Sebepsiz yere dişler sallanmaya başladıysa
- Bazı dişler arasında boşluklar oluşuyorsa
Ağız ve Diş Rahatsızlıklarının Kalp Hastalıklarına Yol Açmasını Önlemenin Yolları
Ağız ve diş rahatsızlıklarının oluşmasını önlemek için yapmanız gereken en önemli adım ağız ve diş hijyenine ve bakımına gereken önemi vermektir. Ağız ve diş bakımınızı düzenli ve doğru şekilde yaptığınızda diş ve diş etlerinizde oluşabilecek rahatsızlıkların çoğunu önleyebilirsiniz. Ancak siz ağız ve diş bakımına dikkat etseniz de ağız ve dişlerinizde çeşitli rahatsızlıklar oluşabilir. Bu nedenle diş hekimlerine rutin kontrollere giderek bu rahatsızlıkların erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde ağız ve diş rahatsızlıklarının ilerleyerek kalp hastalıklarına yol açmasını önleyebilirsiniz.