Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Ağız ve Diş Bakımında Yağ Gargarasının Yeri Nedir?

Yağ gargarası, vücuda alınan ya da vücutta üretilen zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olan ve ağız ve diş sağlığının güçlendirildiği düşünülen bir uygulamadır. Ancak bu uygulamanın sanıldığı kadar etkili olup olmadığı insanlar tarafından merak edilmektedir. Bu nedenle sizlere Yağ gargarası nedir? Yağ gargarası ne işe yarar? gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

Tarih27 July 2021 13:09

Diş beyazlatma ya da diş sağlığı denildiğinde insanların aklına genellikle evlerinde uygulayabilecekleri çeşitli doğal yöntemler gelir. Doğal yöntemler hakkında bilgi sahibi olmanız hem ağız ve diş sağlığınız için hem de genel sağlığınız için önemlidir. Bu nedenle bu yöntemlerden biri olan yağ gargarası hakkında sizlere bilgiler vermeye çalıştık.

Yağ Gargarası Nedir?

Yağ gargarasının en önemli amacı ağız ve dişlere yerleşen ya da oluşan bakterileri uzaklaştırmaktır. Ayrıca tükürük üretimini için tükürük bezlerinin uyarılmasına da yardımcı olur. Bu gargara genellikle kahvaltınızı yapmadan önce kalkar kalmaz ilk iş olarak yapılır. Bir yemek kaşığı miktarındaki yağın ağza alınarak gargara yapılmasıyla gerçekleşir.

Yağ, dişler arasından geçecek şekilde ve ağzın her tarafına temas edecek şekilde, yaklaşık olarak 15 – 20 dakika boyunca gargara yapılır. Bu dakikalar arasında yağ zaten sütümsü gibi bir kıvam alır. Yağ bu kıvama geldiğinde tükürmelisiniz. Bu yağı kesinlikle yutmayınız. Çünkü gargara sırasında bakterileri temizlediği için çok miktarda bakteri barındırabilir.

Yağ Gargarası nedir

Yağ Gargarası Ağız ve Diş Sağlığı İçin Katkı Sağlar Mı?

Yağ gargarasının ağız ve diş sağlığı ya da hijyenini için işe yarayıp yaramadığı hakkında birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalarda yağların ağız ve diş sağlığına katkı sağladığı gözlemlenince araştırmalar tür değiştirmiştir. Araştırmalar bu sefer hangi yağ çeşitlerinin ağız ve diş sağlığına daha fazla katkı sağladığı öğrenilmesine yönelmiştir. Bu araştırmalar şu şekilde özetlenebilir.

  • Hindistan cevizi yağı baz alınarak yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen verilere göre, Hindistan cevizi yağı ile gargara yapmanın diş çürüklerini önlediği gözlemlenmiş. Bu yağın diş çürümesine neden olan çeşitli bakterilerin azaltılmasına yol açtığı ve bu sayede diş çürümesine engelledi anlaşılmıştır.
  • Hindistan cevizi yağının diş eti iltihaplanmalarını da engellediği saptanmıştır.
  • Zeytinyağı ile yapılan gargaralarında ağız ve diş sağlığına katkıda bulunduğu saptanmıştır. Zeytinyağı içinde yer alan antimikrobik ve antioksidan özellikleri sayesinde ağız içerisinde biriken bakterileri ve enfeksiyonları gidermektedir.

Yağ Gargarası nasıl yapılır

Çeşitli yağlarla yapılan gargarların ağız ve diş sağlığına ve hijyenine katkıda bulunsalar da, diş fırçalama ve diş ipi kullanımının kesinlikle bırakılmaması gerekir. Aksi taktirde yapacağınız gargaraların hiçbir etkisi olmaz. Bu şekilde hem ağız ve diş sağlığınızı hem de genel sağlığınızı tehlikeye atmış olursunuz.

Yağ gargarası ile dişlerinizin hijyenine ve bakımına katkıda bulunmanın belirli bir fiziksel yan etkisi yoktur. Ancak gargara yaparken ağzınızı ve çenenizi yorabilirsiniz. Bu durumda da çene ağrısı veya baş ağrısı gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Gargara yaparken yağ yutarsanız karın ağrısı, ishal ya da mide bulantısı gibi çeşitli problemlerle de karşılaşabilirsiniz.

Ağız ve Diş Sağlığını Korumanın Temel Yolları Nelerdir?

İnsanlar dişlerinin sürekli olarak beyaz bir inci gibi görünmesini isterler. Ancak dişlerin bakımı ya da temizliği yapılmadığında genellikle bu imkânsızdır. Bu nedenle ağız ve dişlerinizin sağlığı için ve bembeyaz dişler için düzenli ve doğru şekilde ağız ve diş bakımının gerçekleştirilmeniz gerekir. Kullandığınız ağız ve diş bakım ürünlerinizi özenle ve dikkatlice seçmelisiniz. Buna ek olarak yılda en az iki kez olmak üzere düzenli bir şekilde diş hekimlerine rutin kontrollere gitmelisiniz. Ayrıca ağız ve diş sağlığınızı korumak için sağlıklı ve düzenli beslenmeye özen göstermelisiniz.

5/5 - (1 vote)
Comments

No comments yet. You can be the first filling the form below.

Make a Comment

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp