Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süreci

Diş çekimi, eksi dönemlerde oldukça zorlu ve acı veren bir operasyon olarak nitelendirilmekteydi. Ancak gelişen teknoloji ve anestetik ilaçlar ve uygulanan prosedürler sayesinde çok kolay ve kısa bir süre de gerçekleştirilen bir operasyon haline geldi. Ancak yine de insanlar diş çekiminden ve diş çekimi sonrası oluşabilecek durumlardan hayla çekinmektedir. Bu nedenle sizlere diş çekimi ve diş çekimi sonrası iyileşme süreci hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Tarih14 December 2021 15:01

Ağız ve diş sağlığında meydana gelen birçok farklı problem dişlerimizin çekilmesine neden olabilir. Zarar gören ya da iyileşemeyecek seviyede diş problemleriyle karşı karşıya olan dişlerin çekimi için diş hekimlerine başvurarak hızlı ve kolay bir şekilde dişlerinizi çektirebilirsiniz.

Diş çekimi sonrası

Diş çekimi sonrası iyileşme genellikle 1 – 2 hafta içinde oluşur. Bu süreç içerisinde dişlerin çekimi sonucunda oluşan oyun içinde kemik ve diş eti dokusu yeniden canlanmaya ve büyümeye başlar. Ancak dişlerin oluşturduğu boşluğun kendiliğinden dolmayacağı için, boşluklar kalan dişlerinizin sağlığını tehlikeye sokar. Bu nedenle bu boşlukları doldurtmanız gerekir. Diş hekimleri bu boşlukları doldurabilmek için sizlere implant, köprü ve takma diş yöntemlerini önerebilir.

Dişler Neden Çekilir?

Diş çekimini yol açan birçok farklı etken yer almaktadır. Bu etkenleri şu şekilde özetleyebiliriz.

  • Çeşitli nedenlerden dolayı zarar gören ve artık tedavi edilemeyecek durumda olan dişlerin çekilmesi gerekir.
  • Dişlerde oluşan çürükler dolgu, kanal tedavisi ve kuron tedavisi gibi çeşitli yöntemlerle tedavi edilemeyecek olan dişlerin çekilmesi gerekir.
  • Dişlerde ve diş etlerinde yerleşen ve temizlenmediği için çoğalan bakteriler diş eti dokusunun altına yerleşerek diş eti hastalıklarına yol açabilir. Bu durumda diş eti dokusu ve çene kemiği zarar görebilir. Çene kemiği zarar gören ve diş eti dokusu dişlerini artık tam olarak sarmayan dişlerde sallanmalar meydana gelir ve bu dişler artık tedavi edilemeyeceği için genellikle çekilir.
  • Çene yapınız küçük ve dar ise dişler kendine çıkacak yer bulamayabilir ya da sıkışık bir şekilde yerleşebilirler. Ayrıca kendine yer bulamayan dişler çıkarken diğer dişlere zarar verebilir. Bu durumda da dişler çekilmelidir.

Diş çekimi ne zaman iyileşir

Diş Çekimi Sonrası Ağrı Ne Zaman Geçer?

Diş çekimi sonrası ilk 24 saat içinde kanama oluşabilir. Bu kanamaları ya da diş çekimi sonrası oluşan boşlukta pıhtılaşan kanamaları kesinlikle tükürmemelisiniz. Diş çekimi sonrası ağrı genellikle üçüncü günden itibaren azalarak tamamen ortadan kalkacaktır. Ancak azı dişlerinizden herhangi biri çekildiyse oluşan ağrıların geçme süresi ve bölgenin iyileşme süresi biraz daha uzayabilir.

Diş Çekimi Sonrası İlk 48 Saat İçinde Oluşabilecek Durumlar

Diş çekimi nasıl iyileşirDiş çekimi sonrası ilk4 48 saat, iyileşme süreci ve diş çekimi sonrası oluşabilecek olumsuzlukların hafif şekilde atlatılabilmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle diş çekimi sonrasındaki ilk iki gün şu adımları uygulamanızı tavsiye ederiz.

  • Diş çekimi sonrası kanın durması ve pıhtılaşması için konulan gazlı bezi birkaç saat boyunca ağzınızda tutmalısınız
  • Diş çekiminden sonraki süreç içerisinde uzanıyorsanız kafanızı hafif yüksekte olmasına özen gösterin
  • Diş boşluğunda kalan pıhtıyı hiçbir şekilde bozmayın ya da ağzınızı çalkalayarak tükürmeyin
  • Tüketeceğiniz gıdaların ılık olmasına dikkat edin
  • Diş çekiminden sonraki ilk 2 gün mümkün olduğu derece alkol ve tütün ürünlerini tüketmeyin
  • Buz kompresi uygulayarak oluşabilecek şişlikleri önleyebilirsiniz.

Diş çekiminden sonraki üçüncü günden itibaren dişlerinize ve diş etinize yerleşen bakterili temizleyebilmek için tuzlu su karışımıyla gargara yapın. Ağız ve diş bakımı için dişlerinizi fırçalamayı ve diş ipi kullanımını aksatmayın. Ancak diş çekimi yapılan bölgenin temizliğini biraz ertelemelisiniz.

Diş çekiminden sonraki ikinci günden itibaren ağrınız hafiflemiyor aksine artıyorsa, dişlerde oluşan şişlik inmiyorsa, diş çekimi sonraki oluşan bölgede kanama durmuyorsa, kulaklarınızda herhangi bir ağrı varsa ve diş çekiminden sonra oluşan bölgeden kötü bir tadı ya da kokusu olan bir akıntı varsa diş hekiminize tekrar başvurmalısınız.

5/5 - (1 vote)
Comments

No comments yet. You can be the first filling the form below.

Make a Comment

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp