Zigomatik İmplant, elmacık kemiği olarak adlandırılan zigoma kemiğine yerleştirilmektedir. Adını zigoma kemiğinden almaktadır. Standart implant çeşitlerine göre daha büyük boyutta olan bu implant çeşidi de titanyum maddesinden üretilmektedir. Üst çene kemiğinde hiç implant yapılmayan hastalara uygulanabilen bir yöntemdir. Çene kemiğinde ileri derecede kemik erimesiyle karşı karşıya olan bireyler bu implant tedavisiyle kaybetmiş olduğu dişlerin yerlerini doldurabilirler.
İmplant tedavisinde takılan vidalar, alt çeneye göre üst çeneye daha zor takılabilir. Bu durum özellikle arka taraflara takılacak olan implantlar için geçerlidir. Üst çenede yeterli kemik olmayan bireylere normal implantların yerleştirilmesi neredeyse imkansızdır. Önceki dönemlerde bu durumla karşı karşıya olan bireylere kemik grefti, sinüs kaldırma prosedürleri gibi birçok farklı seçeneğe başvurulmadan implant takılamazdı. Ancak gelişen teknoloji ve imkanlar doğrultusunda artık bu problemlerle karşı karşıya olan bireye Zigomatik İmplant yerleştirilerek kaybetmiş olduğu diş yeniden kazandırılabiliyor.
Zigomatik İmplant Kimlere Uygulanabilir?
Zigomatik implant tedavisine aşağıdaki problemlerle karşı karşıya olan bireyler başvurarak yardım alabilirler.
- Uzun yıllar boyunca takıp çıkarılan protez kullan insanlar başvurabilirler.
- Üst çene kemiğinde çok fazla erime problemiyle karşı karşıya olan bireyler başvurabilirler.
- Diş eti rahatsızlıkları nedeniyle çene kemiği ve diş eti dokusu zarar gören bireyler bu implant çeşidinden yararlanabilirler.
- Erken yaşlarda diş kaybı yaşayan bireyler
- Enfeksiyon, travma ya da birçok farklı etkenden dolayı çene kemiği ileri derecede zarar gören bireyler
- Standart implant tedavisi için gereken çene kemiği yeterli olmayan bireyler
- Çene kemiğinde erime olan ve kemik grefti uygulanamayacak olan bireylere de zigomatik implant yerleştirilebilir.
Zigomatik İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
Herhangi bir nedenden dolayı dişlerini kaybeden bireyler, hem estetik açıdan hem de sağlık açısından kaybettiği dişinin oluşturduğu boşluğu doldurmak isterler. Bunun için diş hekimlerine başvururlar ve diş hekimleri bireye implant tedavisi önerebilir. Normal implant tedavisine uygun olmayan bireylere ve yukarıdaki durumlarla karşı karşıya olan bireylere ise Zigomatik İmplant tedavisini önerebilir.
Zigomatik İmplant Tedavisi için ilk olarak volumetrik dental tomografi çekilir. Bunun sonucunda çene kemiği yapısı ve durumu incelenir. Elmacık kemiğinin üst çene kemiğine göre olan konumu tespit edilir. Daha sonra bilgisayar yardımıyla çizilen çizimler doğrultusunda bireye işlem sonucunda nasıl bir diş şekline sahip olacağı gösterilir. Daha sonra birey onay verirse elde edilen sonuçlar kapsamında implantlar hazırlanır.
İmplantlar hazır hale getirildikten sonra bireye genel anestezi altında zigomatik implantlar yerleştirilir. Bu süreç yaklaşık olarak 2 saat sürebilir. Bu tedavi yapılan araştırmalara göre %82 ila %100 arasında başarılı sonuç vermektedir. Bu nedenle üst çene kemiği aşırı derecede zarar gören ya da eriyen bireyler ya da tümör nedeniyle üst çenesinde çeşitli problemler olan bireyler diş hekimlerine başvurarak Zigomatik implant tedavisi için hizmet alabilirler.
İmplant takılıp tedavi tamamlandıktan sonra ortaya çıkabilecek en büyük problem implattın kaybedilmesi durumudur. Çok nadiren de olsa bazı hastalar bu durumdan şikâyetçidir. Bu nedenle tedavi sürecinin iyi planlanması, implantların tam olarak yerleştirilmesi ve tedavi sonrası diş bakımı oldukça önemlidir. Zigomatik dişlerinizin bakımı için hassas bir bakıma ihtiyaç vardır. Bu nedenle diş hekiminiz sizlere çeşitli tavsiye ve önerilerde bulunacaktır. Bu tavsiye ve önerilere uymanızı, ağız ve diş bakımınızı aksatmamanızı öneririz.