Diş eti kanseri, dudaklarda, ağızda, bademciklerin çevresinde ve tükürük bezlerinde ortaya çıkan kanserlere verilen hastalığın adıdır. Genellikle 40 yaş üstü bireylerde gözlemlenmektedir. Erkeklerde kadınlara göre daha sık rastlanılmaktadır. Bu hastalığın ortaya çıkmasında en etkili olan neden tütün ve alkol ürünlerinin tüketilmesidir. Erken teşhis sayesinde tedavi olasılığı yüksektir. Ancak teşhiste geç kalınırsa kemoterapi ve radyoterapilere başvurulmaktadır.
Diş eti kanseri erken teşhis edilmediğinde bireyin 5 yıl içinde yaşama olasılığını %50 etkiler bu duruma gelmektedir. Bu nedenle bireyin biran önce hastalığın teşhis ettirmesi ve tedavi olması gerekir. Diş eti kanseriyle karşı karşıya olduğunuzu anlamak oldukça zordur. Bu nedenle ağız ve diş sağlığınıza ne kadar dikkat ederseniz edin düzenli olarak diş hekimlerine rutin kontrollere gitmeyi ihmal etmeyiniz. Diş hekimleri bu rahatsızlığın teşhisini çeşitli testler ve ayrıntılı bir muayene sonucunda koyabilir. Bu şekilde erken teşhisle iyileşme olasılığınızı oldukça yükseltebilirsiniz.
Diş Eti Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Diş eti kanseri nedenlerinden etkili olanı tütün ve alkol ürünlerinin tüketilmesidir. Bu hastalıklar karşı karşıya kalan hastaların %90 tütün ve alkol kullanan bireylerdir. Ağız ve diş rahatsızlıklarının neredeyse tamamında rol oynayan tütün ve alkol kullanımı genel sağlığı da ciddi zararlar vermektedir. Bu nedenle tütün ve tütün ürünlerini, alkol ürünlerini kullanmayı bırakarak hem ağız ve diş sağlığınızı hem de genel vücut sağlığınızı koruma altına alabilirsiniz.
Diş Eti Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Diş eti kanseri genellikle kendini çeşitli şekillerde belli eder. Bu durumlardan bazılarını bireyin kendiside fark edebilir, ancak bazılarını sadece diş hekimleri ayrıntılı muayeneler sonucunda fark edebilir. Bireyin fark edebileceği Diş Eti Kanseri Belirtileri şu şekilde sıralanabilir.
- Dudak, diş eti ya da ağzın çeşitli bölgelerinde sürekli olarak kanamalar meydana gelmesi ve bu kanamlar sonucunda uzun süredir iyileşmeyen yaraların çıkması
- Dilin çeşitli bölgelerinde ya da yanakta çıkan uzun süreli şişlikler
- Ağız içinde belirli bir bölgenin ya da ağzın tamamının uyuşması ve his kaybı diş eti kanserinin belirtisi olabilir.
- Ağzın birçok farklı bölgesinde, diş etlerinde ya da dilde ortaya çıkan kırmızı renkli lekeler ya da kızarıklıklar
- Bir şeyler yerken ya da içerken yutma sırasında yaşanan zorluklar
- Ağız içinde, dilde, damakta, dişlerde, diş etlerinde ya da ağzın herhangi bir bölümünde ortaya çıkan sebepsiz ağrılar, sızılar ya da acılar
- Sebebi belli olmayan ses değişiklikleri de bu rahatsızlığın bir belirtisi olabilir. Grip, soğuk algınlığı, ses kısılması gibi durumlar söz konusu olmadan ses değişiklikleri
- Sürekli olarak boğazınıza bir şeyin takılması hissi
Yukarıda belirmiş olduğunuz diş etli kanserinin belirtilerinden bir ya da birkaçı sizlerde de mevcutsa ve uzun süredir bu belirtilerden şikâyetçiyseniz geç kalmadan diş hekimlerine başvurmalısınız. Diş hekimlerine şikayetlerinizi belirtilere şüphelerinizden bahsedebilirsiniz. Bu şekilde diş hekimin teşhis koymasına yardımcı olabilirsiniz. Uzman hekimler sizlere en iyi şekilde yardımcı olabilecek bir tedavi süreci planlayarak sizleri sağlığınıza kavuşturabilmek için ellerinden geleni yapacaklardır.
Diş Eti Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?
Diş eti kanseri tedavisi, teşhis konulduktan sonra diş hekimleri ve diğer ilgili uzmanların bir tedavi süreci planlanmasıyla gerçekleştirilir. Tedavi sürecinde genellikle ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi gerekebilir.