Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Diş Enfeksiyonu Nedir? Diş Enfeksiyonu Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Diş ağrısı insanların günlük yaşantısını olumsuz yönde etkileyen, görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyi engelleyebilecek derece ciddi seviyelere ulaşabilecek bir rahatsızlıktır. Genellikle diş ağrısının sebebi diş sinirlerinin zarar görmesidir. Diş sinirlerinin zarar görmesine de Diş Enfeksiyonu neden olabilir. Bu nedenle sizlere Diş Enfeksiyonu Nedenleri, Diş Enfeksiyonu Belirtileri ve Diş Enfeksiyonu Tedavisi konularında bilgiler vermeye çalışacağız.

Tarih10 July 2024 13:10

Diş enfeksiyonu, ağız içene yerleşen ve temizliği gerçekleştirilmeyen bakterilerin dişin pulpa bölgesine ulaştığında ve çoğalarak diğer bölgelere ulaştığında ortaya çıkan bir durumdur. Ağız ve diş bakımının tam olarak gerçekleştirilmemesi, dişlerde yer alan çürükler, çeşitli ağız ve diş rahatsızlıkları gibi durumlarda diş enfeksiyonunun ortaya çıkmasında etkilidir. Daha sonra dişlerinizde ağrı, sızı ve hassasiyet gibi birçok farklı duruma yol açabilir ve yaşam kalitenizi düşürebilir. Bu nedenle diş enfeksiyonuyla karşı karşıyaysanız diş hekimlerine başvurarak yardım almalısınız.

Diş Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir?

Diş enfeksiyonu, bakterilerin diş pulpasını ulaşmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bakterilerin pulpaya ulaşmasına ise diş çürükleri, diş eti hastalıkları, kırık ya da çatlak dişler yol açmaktadır. Bu rahatsızlıklar ve birçok farklı diş rahatsızlığı bakterilerin diş pulpasına ilerlemesine yardımcı olur. Bu şekilde çene kemiğinde ve diş kökünde iltihaplar birikir ve giderek diğer bölgelere yayılır. Bu durum dişlerinizi olduğu kadar çene kemiğinize de zarar verebilir. Bu nedenle biran önce tanısının konulması ve tedavi edilmesi gerekir.

Diş Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Diş enfeksiyonu belirtileri arasında en yaygın olanı dişin ağrıması ya da zonklamasıdır. Diş enfeksiyonu ile karşı karşıyaysanız ve tedavi ettirmezseniz vücudunuzun çeşitli bölgelerinde enfeksiyon yayılabilir ve bu bölgelerde şişlik, ağrı gibi durumlara yol açabilir. Hatta ateş yükselmesi gibi durumlara bile yol açabilir. Diş enfeksiyonu kendini aşağıdaki durumlarda belli edebilir.

  • Ağız içinde sebepsiz yere acı bir tat olması
  • Ağız ve diş bakımı sonucunda ya da çeşitli doğal yöntemlerle geçmeyen keskin ağız kokusu
  • Diş etlerinin sebepsiz yere kızarması ve şişmesi
  • Dişlerin hiçbir neden olmadan sallanması
  • Enfeksiyon kapan dişin çevreleyen diş etlerinde açıklık ya da gününüzü kötüleştirecek seviyede ciddi ağrılar
  • Dişlerinizin sıcak ve soğuğa karşı hassasiyetinin artması

Diş enfeksiyonuYukarıdaki bahsettiğimiz diş enfeksiyonu belirtilerinden bir ya da daha fazlası sizlerde de mevcutsa ve birkaç gündür bu durumlardan şikâyetçiyseniz diş hekimlerine giderek dişlerinizi kontrol ettirmelisiniz. Aksi taktirde enfeksiyon diğer dişlerinize de ulaşabilir ve daha ciddi, önüne geçilemeyecek durumlara yol açabilir.

Diş Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Olur?

Diş enfeksiyonu durumuna ve diğer dişlere ilerleyip ilerlemediğine göre çeşitli tedavi yöntemleriyle bu durum ortadan kaldırılabilir. İlk olarak diş hekimleri oluşan enfeksiyonu temizlemek için küçük bir kesik atacaktır. Daha sonra enfeksiyon temizleyecek ve tuzlu su ile yıkayarak enfesiyonu tamamen arındıracaktır.

Enfeksiyonun temizlenmesi ve hastalıklı yapının çıkarılmasından sonra diş hekimleri kök kanallarını tekrar dolduracak ve çeşitli yöntemlerle dişinizi restore edecektir. Bölgeyi restore etmek için kuran, dolgu ve kaplama yöntemlerine başvurulabilir.

Diş hekimleri enfeksiyonu temizlerken diğer dişlerinize yayılıp yayılmadığını da inceleyecektir. Duruma göre diğer dişlere de müdahale edebilir ya da çeşitli antibiyotiklerle enfeksiyonun ilerlemesini durdurabilir.

Diş enfeksiyonunu tedavi ettirmediğiniz taktirde ateşiniz git gide yükselebilir, vücudunuzda çıkan şişlikler büyüyebilir ve giderek nefes almada, yutkunmada zorluklar yaşayabilirsiniz. Bu şekilde durumunuz daha da ciddi bir hal alabilir. Bu nedenle tüm bu durumlardan kaçınmak için enfeksiyonla karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız diş hekimlerine zaman kaybetmeden başvurmalısınız. Ayrıca dişlerinizde enfeksiyon ve diğer rahatsızlıkların oluşmaması için ağız ve diş bakımınızı düzenli olarak gerçekleştirmeye dikkate etmelisiniz.

Rate this post
Comments

No comments yet. You can be the first filling the form below.

Make a Comment

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp