Diş Protez
Diş Protezi Nedir?
Diş protezi çeşitli nedenlerle kısmen veya tamamen kaybedilmiş, veya kurtarılma olasılığı olmayan bir, birkaç veya tüm dişler yerine yeni yapay dişlerin yapılması uygulamasını kapsamaktadır. Protez diş yapımı çoğu zaman bir akrilik taban üzerine iki temel maddeden sağlanmaktadır, bunlar porselen ve akriliktir. Yapılan protezin ardından amaç bir yandan estetik görünüşün geri kazandırılması iken bir yandan da çiğneme ve düzgün konuşma gibi hayati sayılabilecek fonksiyonların geri kazandırılmasıdır.
Protezler kaybedilen dişin miktarına göre iki farklı türde üretilebilmektedir. Bunlar kısmı diş protezi (parsiyel protezler) veya tam diş protezidir (total protezler). Adından da anlaşılabileceği üzere kısmı diş protezleri yalnızca kaybedilen birkaç diş için yapılırken, tam protezler ağızda bulunan tüm dişlerin yeniden modellenip protezle değiştirilmesi anlamına gelir. Üst çene için olan diş protezi genellikle damağa oturur ve vakumlama etkisi yaparak yapışma sağlar. Alt çenede ise dile engel olmasını engellemek amacıyla protez U şeklinde tasarlanır ve yalnızca diş etiyle etkileşime geçer.
Sabit ve Hareketli Diş Protezleri
Sabit diş protezi ve hareketli diş protezi de eksik diş sayısı göz önünde bulundurularak yapılması gereken bir seçimdir. Ağızdaki eksik diş sayısı ne kadar fazlaysa bu hareketli diş protezi kullanımının faydalarını o kadar arttırmaktadır. Hareketli protezler Hasta tarafından günlük olarak kolayca takılıp çıkarılan ve her takıp çıkarmanın ardından bakıma ihtiyaç duyan bir modeldir.
Sabit protezler ise tek dişin eksik olması durumunda sıkça tercih edilen bir çözümdür. Kron-köprü gibi yöntemler ile uygulanabilir. İsminden de anlayabileceğiniz üzere diş hekimi tarafından sabitlenmesi gereken bir protez yöntemidir ve hareketli protezler gibi hasta tarafından takılıp çıkartılması mümkün değildir. Her ne kadar bakım açısından daha kolay ve kullanışlı olsa da bir değil pek çok dişin eksik olduğu durumlarda kullanılması mümkün değildir.
Protez Diş Kokusu Nasıl Giderilir?
Diş protezinin yerleştirilmesi çoğu zaman orta derecede ağrılı bir işlemdir. Ancak hastaların asıl rahatsız olduğu nokta diş protez kokusudur. Sentetik materyallerden üretilen protez dişler rahatsız edici sayılabilecek kokular yayacaktır. Protez diş kokusu nasıl giderilir şeklinde soruların yanıtı ise doğru temizlikten geçiyor. Protez dişlerin bakımının önerilen yöntemlerle yapılması, doğru diş macununun ve temizlik malzemelerinin kullanılması kısa süre içerisinde protez diş kokusu probleminizi çözmenizi sağlayacaktır.
Protez Diş Fiyatları?
Diş protezi hususunda en çok merak edilen konulardan biri fiyatlandırma. Protez diş yapımı fiyatları aslında pek çok faktöre göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin çene kemiğiniz protez uygulanmasına uygunsa bu ekstra operasyon masraflarından tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Aynı şekilde dünyada diş protezi üretimi yapan yüzlerce firma var, bu firmaların her biri kendi fiyat politikalarını izliyor. Kaliteden ödün vermek isterseniz diş protez fiyatları düşecektir. Protez diş fiyatı konusunda etkili bir diğer unsur ise protezi uygulayacak doktorun bilgi ve tecrübesi neticesinde talep edeceği fiyat. İşlemlerin uzman bir diş hekimi tarafından yapılmasını isterseniz Akva Dent Yanınızda !