Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Diş Eti Çekilmesi

Ağız içerisinde meydana gelen problemlerin büyük bir çoğunluğu dişlerden kaynaklansa da; iyi bakılmayan ve özen gösterilmeyen bir diş eti de kolayca başlı başına bir sorun kaynağı haline gelebilir.

Tarih16 January 2021 22:03

Diş eti hastalığı kategorisinde en çok göze çarpan rahatsızlıkların başında da diş eti hassasiyeti ve diş eti çekilmesi geliyor. Diş eti hassasiyeti; diş minesi olarak bilinen dış katmanın aşınarak, dişin daha yumuşak olan dentin tabakasının açığa çıkmasıyla başlar. Açığa çıkan dentin tabakası çok daha hassas olduğu için soğuk bir içecek gibi basit bir uyaranda bile dişteki sinirlere uyarı gönderir ve bu da kısa süreli rahatsızlık olarak algılanır.

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi ise, diş eti çizgisinin gerileyerek dişin normalde gömülü kalması gereken kısımlarının açığa çıkması anlamına gelmektedir. Diş eti normal şartlarda; rengi, dokusu, kalınlığı ve yüksekliği aşağı yukarı belli olan bir düzende bulunur. Ancak çeşitli iç ve dış etkenler sonucunda diş eti olması gerekenden daha alçak seviyelere inebilir. Bu durumda meydana gelen diş eti çekilmesi ise hastada çeşitli rahatsızlıklarla sonuçlanır.

Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri Nelerdir?

Diş eti çekilmesi çoğu diş hekimi tarafından bir diş eti hastalığı olarak kabul edilir ve bu problemle baş eden hastalara ciddi rahatsızlıklar yaşatır. Fakat bu duruma neden olan etkenler göz önüne alındığında başlamadan önlenmesi oldukça kolaydır. Diş eti çekilmesi neden olur diye baktığımızda Diş hekimleri tarafından yapılan araştırmalara göre diş eti çekilmesi rahatsızlığına sebep olan 3 temel durum

  1. Diş eti iltihabı veya şeker hastalığı gibi vücudun fizyolojik düzeninde meydana gelen bozulmalar. Diş eti iltihabı hem bizzat belirti olarak, hem de tedavi aşamasında diş eti çekilmesiyle sonuçlanan bir diş eti hastalığı olarak kabul edilir. Ayrıca şeker hastası olan ve olmayan insanlar göz önünde bulundurulduğunda şeker hastası olan hastalarda olmayan hastalara kıyasla 3 kat daha sık diş eti çekilmesi durumuna rastlanmıştır.
  2. Yanlış diş fırçalama. Diş fırçalama konusunda yapılan hemen her hata diş eti çekilmesi ve dolayısıyla diş eti hassasiyeti ile sonuçlanacaktır. Zira dişlerin yetersiz fırçalandığı durumlarda oluşan bakteriyel yapı diş etinin zamanla erimesine sebep olacaktır. Buna ek olarak dişlerin gereğinden fazla veya sert fırçalanması halinde de fiziksel zorlamadan kaynaklı olarak yine aynı problem meydana gelebilir. Bu sebeple dişlerin orta sertlikte ve günde iki kez ikişer dakika fırçalanması önerilmektedir.
  3. Dişlerin kürdan, toplu iğne, kalem ucu gibi nesnelerle karıştırılması. Bu tip alışkanlıklar diş etini fiziksel olarak tahrip edeceği için kısa süre içerisinde diş eti çekilmesi ile sonuçlanıp diş eti hassasiyetine neden olacaktır.
  4. C vitamini eksikliği ve vücudun ihtiyacı olan suyu alamaması. Yapılan araştırmalar doğrultusunda C vitamininin vücuttaki eksikliği durumunda diş eti çekilmesi sıklığının arttığı gözlemlenmiştir. Aynı zamanda sık rastlanan bir durum da; gün içerisinde vücuda yeteri kadar su alınmaması halinde diş etlerinin doğal yapısının bozulması ve diş eti çekilmesi meydana gelmesi şeklinde yaşanmaktadır.

Diş çekilmesine neden olan diğer etkenlerde şu şekildedir;

  • Diş taşları ve bakteri plağı,
  • Düzensiz veya rotasyona uğramış bozuk diş dizileri,
  • Dudak, yanak kas bağlantılarının diş etlerine yakın olmaları,
  • Sigara, alkol tüketimi,
  • Kötü beslenme sonucunda bağışıklık sisteminin zayıflaması,
  • Hamilelik dönemi veya doğum kontrol hapları,

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Diş Eti Çekilme Nedenleri

Diş eti çekilmesinin diş etinin normal yapısını bozmadan bir tedavisi mümkün değildir. Dolayısıyla diş hekimlerinin bu konuda hastalara en önemli tavsiyesi diş eti hastalığı ve diş eti çekilmesi tedavisi konularında gerekli tedbirleri almalarıdır. Ancak diş etinin sağlığı çok fazla etkilemeye başladığı durumlarda diş hekimi cerrahi tedavilere başvurmayı önerebilir. Bu tedavilerin başında greft yöntemi gelir. Greft yöntemi bir dokunun vücudun bir bölgesinden başka bir bölgesine taşınması anlamına gelmektedir.

Dişlerinizin normal yapısını bozmadan diş eti çekilmesi tedavisi yapılamıyor. Diş etiniz çekildikten sonra geriye gelmesi çok zordur. Tedaviniz daha çok diş etinizin çekilmesinin ilerlemesini önlemek içindir. Bunun için öncelikle bir diş hekimine görünmeniz gerekiyor. Diş filmleriniz çekildikten sonra, soruna neden olan bakteriler ve diş plakları temizleniyor. Yeniden diş etlerinin dişe yapışmasını sağlamaya çalışıyorlar. Diş etinizde iltihaplı doku varsa, iğne veya hapla bunun iyileşmesi bekleniyor.

Greft Yöntemi; en çok uygulanan yöntemdir. Vücudunuz başka bölgesinden alınan yumuşak dokuların diş etinize uyguluyorlar. Yalnız bu yöntem en fazla iki dişe kadar uygulanabiliyor.

Paradontoz Kürü; diş eti problemenizi bitkisel yöntemlerle tedavi etmek isteyebilirsiniz. Bu konuda diş hekimleri kır papatyalarını öneriyorlar. Papatyaları, kırlardan toplayabileceğiniz gibi aktarlardan da satın alabilirsiniz. 2 yemek kaşığı kadar kır papatyasını vezveye koyun. Üzerine 1 bardak kadar su ekleyin. Kısık ateşte 4-5 dakika kaynatın. Daha sonra ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra dişlerinizi bu bitki kürü ile fırçalayın. Bu işlemi, sorununuz geçinceye kadar her gün düzenli olarak yapın.

5/5 - (9 votes)
Comments - 1 Yorum
  1. djkaram says:

    Diş sağlığına önem verilmesi gereken bir konu.ben dahil herkesin diş sağlığına önem vermesi dileğimle sağlıklı günler dilerim.

Make a Comment

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp