Ortodonti, diş hekimliğinin alt dallarından biri olarak kabul edilir. Ortodonti uzmanlık alanında dişlerin dizilişi ve çene yapısıyla ilgili bozuklukları içermektedir. Tedavi sırasında farklı brackets çeşitleri kullanıldığı gibi çeşitli ilaçlardan da faydalanılmaktadır.
Ortodontik Tedavisinin Önemi
Ağız yapısını düzeltmek ve dişlerin dizilişini estetik görünüme kavuşturmak için ortodontik tedavi uygulanmaktadır. Tedavi sürecinde ilk etapta brackets olarak da adlandırılan diş telleri kullanılmaktadır. Diş hekimleri diş telinin kullanım aşamasında çeşitli jel ve kremler önermektedir. Bununla birlikte diş macunları da önermektedir.
Tedaviye düzenli katılan hastaların ağız ve diş sağlığı düzene girmektedir. Ağızda dişlerin dizilişi estetik görünüm kazanacaktır. Dişlerde duruş bozukluğu ortadan kalktığı zaman çene yapısında meydana gelebilecek bozukluklar da ortadan kalkmaktadır. Ortodonti tedavisi ile yüzün altın oran dengesinde problem oluşmaz. Problem teşkil eden bir durum söz konusu olsa dahi ortadan kalkmaktadır.
Ortodontik Tedavi Çeşitleri
Ağız yapısında ve dişlerin dizilişinde estetik kaygı ile uzmana başvuran pek çok hasta olmaktadır. Hastalar için ihtiyacı doğrultusunda farklı yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden en önemlisi diş teli tedavisidir. Ancak diş hekimliğinin her geçen gün ilerleme gösterdiği bilinen bir gerçektir. Bu sebeple farklı diş teli tedavi yöntemler uygulanmaktadır. Tedavi yönteminin seçiminde belli hususlar dikkate alınmaktadır. Hastanın ağız yapısındaki bozukluğun miktarı, hastanın beklenti ve kaygıları tedavi yöntemini belirleyen belli başlı unsurlardır.
Metal Braket Tedavi Yöntemi
Metal brackets, diğer adıyla metal diş teli olarak adlandırılan tedavi yöntemi uzun yıllardan beri uygulanagelmektedir. Bununla birlikte dayanıklılığı en yüksek olan diş teli çeşididir. Dişlerin dizilişinde ağır derecede bozukluk söz konusu ise kesinlikle metal tel tercih edilmek zorundadır. Bu tedavi uyguladıktan sonra hoş bir görüntü vermediği düşünülmektedir. Öyle olsa dahi gereklilik arz ettiğinde mutlaka tercih edilmek zorundadır.
Porselen Braket Tedavi Yöntemi
Porselen diş teli yöntemi aynı zamanda şeffaf diş teli olarak bilinmektedir. Maliyeti metal yönteme göre çok daha fazladır. Tedavi aşamasında görüntü bozukluğuna sebep olmamaktadır. Dışarıdan bakıldığı zaman neredeyse fark edilmeye diş teli çeşididir. Ancak dayanıklılığı metal diş teli ile kıyaslanamaz. Diş yapısında büyük problemler yaşayan hastalar ve çocuklarda çok uygun olduğu söylenemez. Dikkatli kullanılmadığı taktirde tekrardan yapılmak zorunda kalınabilir.
Lingual Braket Tedavi Yöntemi
Lingual brackets tedavi yönteminde diş teli dişin görünmeyen kısmına yerleştirilmektedir. Yani dişlerin damağa bakan arka yüzüne yerleştirme yapılmaktadır. Son dönemlerde tercih edilen yöntemlerden biridir. Yapımı zor ve zahmetli olduğu için maliyeti fazladır.
Şeffaf Diş Plağı Tedavi Yöntemi
Şeffaf diş plağı kişinin diş yapısına uygun diş plaklarının hastanın dişlerine takılması işlemidir. Bu yöntem de oldukça hafif nitelikte çene bozukluklarının giderilmesinde kullanılmaktadır. Hasta öncelikle çeşitli ölçümlerden geçer. Daha sonra diş yapısına ve ölçülerine uygun plaket üretilir. Bu plaketi doktorun önerdiği saat aralığında dişlerine takmak zorundadır.