Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Endondonti (Kanal Tedavisi) Nedir?

Tarih31 October 2019 12:01

Endondonti (Kanal Tedavisi) Nedir?

endodonti yapılması gereken durumlar

Endodonti (Kanal Tedavisi), aşırı şekilde hasar görmüş veya çok fazla iltihaplanmış dişlerin tedavi yoluyla kontrol etme ve kurtarma işlemidir. Bu tedavi hasar gören bölümün, yani pulpanın çıkartıldıktan sonra yıkanarak, tekrar doldurulma işlemi olarak bilinir.

 

 Endodonti Tam Olarak Nedir?

 

Endodonti kelimesi, Yunanca kökenlidir. Türkçe karşılığı ‘dişin içinde’ olan endodonti, dişlerin sinir kanallarıyla uğraştığından bu ismi almıştır. Kısacası endodontiyi dişin sinir dokularının yer aldığı bölümle ilgilenen bir Diş Hekimliğinin branşıdır.

endodonti nasıl yapılır

Kanal tedavisi, bazı dişlere çok fazla yüklenildiği için dişler büyük ölçüde zarar görürler. Aşırı bir derece iltihaplanma olması halinde alınan bu hasarlarla beraber, diş özü de büyük oranda bu zarardan etkilenir. Daha sonra meydana gelecek olan ağrılarla birlikte, dişler büyük oranda kaybedilme riskiyle karşı karşıya kalınabilir. İşte kanal tedavisi (endodonti) bu soruna çözüm üretir.

 

Endodonti işlemi ile diş özü çıkarılmakta, gerekli olan temizlik yapıldıktan hemen sonra dolgu işlemi yapılarak kapatılma işlemi yapılmaktadır. Bu uygulanan tedavi işlemine kana tedavisi denmesinin nedeni, diş köklerinin içerisinde bulunan kanallara yönelik temizleme işlemi yapılmasından dolayı kaynaklanmaktadır.

 

 Endodonti Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

 

Kanal tedavisinin yeteri kadar başarılı olabilmesi adına, istenen bazı durumlar söz konusu olabilir. Bu aşamalar, adım adım ilerlenerek uygulanır. Peki bu aşamalar nelerdir?

 

 – Diş röntgeninin çekilmesi

 

– Anestezi işlemlerinin yapılması

 

– Pulpopektomi işlemleri

 

– Son olarak doldurma işleminin gerçekleştirilmesi

 

Diş Röntgeni Çekilmesi: Dişte veya diş eti ağrılarında hastalar diş hekimine başvurur. Doktor eğer kanal tedavisini uygun görüyorsa, kanal tedavisinin yapılabilmesi için diş röntgeni isteyebilir. Röntgenin ana amacı ise dişteki çürüğün tam olarak nerede bulunduğu hususunda tespit işlemi yapabilmektir.

 

Anestezi İşlemi: Dişte kanal tedavisinde dolgu işlemlerini yapabilmek için lokal anestezi uygulanıp, diş bölgesi uyuşturulmaktadır.

 

Pulpektomi: Lokal anestezi yapılıp diş bölgesi uyuşturulduktan hemen sonra hastalıklı olan pulpalar, çıkarılmaktadır. Bu işlemin süresi ise dişteki rahatsızlığın oranına bağlıdır. Bu işlem yapıldığı esnada, lokal anesteziden kaynaklı herhangi bir acı hissetme durumu söz konusu olmamaktadır.

 

Dolgu İşlemi: Hastalıklı olan pulpalar çıkarıldığı zaman bölgede belli boşluklar meydana gelecektir. İşte bu bölgeler, siman denen özel bir madde uygulanıp kapatılır.

 

Bütün bu işlemler, baştan aşağı bir saat civarında sürmektedir. Kanal tedavisinin gerekli olduğu durumlar ise dişte meydana çıkan derin çürükler, diş çatlakları, dişe alınan darbeler sonucunda meydan gelen diş bölümü rahatsızlıklarıdır. Söz konusu bu gibi durumlar meydana geldiği zaman eğer dişler kurtarılabilirse, mümkün olduğunca protez işlemine başvurulmaz. Bölgedeki dişlerin önemli olması, dolgu işlemi uygulayarak işlemin yapılması çok daha yerinde olacaktır.

 

 Kanal Tedavisi Yapılmazsa Ne Olabilir?

 

Dişler herhangi nedenden dolayı olarak hasar görürse, çene bölümünde olan diş kökünde apse meydana çıkabilir. Bu tür durumlarda kişinin ağız bölümü koku yapar. Sadece koku yapmakla kalmaz, dişin çevresini kaplayan kemiği yok olmaya sürükleyebilir.

5/5 - (3 votes)
Comments

No comments yet. You can be the first filling the form below.

Make a Comment

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp