Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Periodontoloji Hastalığının Tanımı

Tarih3 January 2021 13:27

Periodontoloji, diş etinde meydana gelen hasarları araştırmakla görevli olan bilim dalıdır. Hemen her yaşta meydana gelmekte olan diş eti rahatsızlıkları, ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Burada meydan gelebilecek olan rahatsızlıklar, bölgede ağrıyla beraber, diş kayıplarına zemin hazırlayabilmektedir. Ancak bu rahatsızlıkların belirtilerinin çoğunluğunu biz göremeden, hastalıkla karşı karşıya kalırız.

 Diş Eti Rahatsızlığı Belirtileri Nelerdir?

Ağız içinde bulunan dişlerin çevresi, zaman içinde kullanımdan dolayı tahribatlara neden olarak, iltihaplanabilir. Periodontal hastalığının en büyük belirtisine, diş eti bölümünde yaşanan kanamalar diyebiliriz. Özellikle sert kabuklu, meyveler tüketildiği zaman diş eti kanaması meydana gelmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğu andan itibaren, kısa bir sürede doktora başvurulmalıdır. Bunun dışında periodontal rahatsızlığının belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Diş eti rahatsızlığınız varsa ve bu konu hakkında bilgi almak istiyorsanız Diş eti çekilmesi yazımızı öneririz!.

  • – Dişin kendisinde veya diş etinde aşırı şekilde hassasiyet olması durumu.
  • – Diş etleriyle herhangi bir temas halinde bile(diş fırçalama) kanamaların meydana gelmesi.
  • – Diş etlerinin normalden daha çok parlaması, şişmesi veya kızarması.
  • – Diş etleri ve dişlerin hassaslaşması sonucunda, birbirlerini tutamayacakları seviyelere gelmesi.
  • – Ağızda ortaya çıkan kötü kokular.
  • – Dişte ve diş etlerinde iltihaplanmanın oluşması ve giderek artması.

 Periodontal Hastalıkları Nasıl Önleyebiliriz?

diş taşı temizliği Periondal hastalıklardan korunabilmek adına, kişinin yapacakları, koruma görevi görebilecek seviyededir. Özellikle ağız içinin bakımını eksiksiz bir biçimde gerçekleştirilmesi, hastalığın meydana çıkmasının engelleyici görev görmektedir. Çünkü genellikle ağız içinde temizliğin tam olarak yapılmaması, hastalığın tetiklenmesinde çok büyük bir rol oynamaktadır.

 

Bu nedenle hastalıktan korunmak isteyenlerin, dişlerine düzenli olarak bakım yapması, fırçalaması gerekecektir. Bunun yanında çeşitli ağız temizlik ürünleri kullanılarak, dil üzerindeki temizlik eksiksiz yapılmalıdır. Bu görevler yerine getirildikten sonra, 3 veya 6 ay’da bir mutlaka Periodontoloji uzmanıyla kontrol için mutlaka görüşülmesi gerekmektedir.

 

 Tedavi Süreci Nasıldır?

Periodontoloji, tedavilerinin asıl amaçlarından biri, dişlerde meydana çıkabilecek olan kayıpları önlemektir. Tedavi sürecinde de kişinin ağız bakımına önem göstermesi gerektiği söylenip, diğer tedavi yöntemleri gerçekleştirilmektedir. Fakat dişlerde bu belirtilen bakım işlemi düzenli ve bilinçli bir şekilde yapılmadığı sürece, dişlerde ciddi kayıplar olabilirken, bazı durumlarda cerrahi müdahale de zorunlu bir hale gelebilir.

Bu tür sonuçlarla karşılaşmamak adına mutlaka bakım işlemleri yapılmalı ve en yakın zamanda Perodontoloji uzmanına başvurulmalıdır.

 Periodontal Hastalıklarının Nedenleri Nelerdir?
dis eti

Dişlerin üzerinde sarı bir tabaka oluşumunda, bakteri sayısının arttığı söylenebilir. Bu bölümdeki bakteriler, yiyecek kalıntıları, sigara içme, zararlı içecekler tüketme gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Burada bulunan bu bakteri plakları, özenli bir bakımla temizlenmediği halde, burada tartar yani diş taşına dönüşme ihtimali bulunur.

Tüm bunlar meydana geldiğinde bile dişin üzerinde bakteri plaklarının oluşumu gittikçe hız kazanır. Bu zamandan sonra artık dişlerin fırçalanması veya diş ipiyle temizlenmesi çok işe yaramayacaktır. Bunun yerine diş hekimlerinin, profesyonel olarak yaptıkları diş taşlarının temizliği işlemine başvurulmalıdır.

5/5 - (2 votes)
Comments

No comments yet. You can be the first filling the form below.

Make a Comment

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp