Ağız Kokusu
Ağız kokusu ile ilgili merak edilenler
Ağız kokusu (halitosis) ; herhangi bir sosyal etkileşim söz konusu olduğunda hepimiz için korkulacak bir durum. Zira karşınızdaki insanı belki farkında bile olmadan rahatsız ediyor olmanız hiç hoş bir intiba oluşturmaz. Ağız kokusu, ya da tıp terminolojisindeki adıyla “halitosis” hiçbir ön koşulu olmaksızın herkesin başına gelebilecek bir problem. Eğer sizin de aklınızdaki sorular “ağız kokusu sebepleri neler”, ya da “ağız kokusu nasıl giderilir” ise birazdan anlatacaklarımız ilginizi çekecektir.
Ağız Kokusu Sebepleri Nelerdir?
Ağız kokusu – Halitosis çoğu zaman basit bazı sorunların bir göstergesi olsa da bazen vücuttaki daha kritik bir problemi işaret
edebilmekte. En sık karşılaşılan ağız kokusu sebepleri ise şu şekilde:
- Dişlerin ve dilin doğru fırçalanmaması,
- Diş etinde meydana gelen iltihap ve benzeri rahatsızlıklar,
- Diş taşları,
- Diş eti iltihabı oluşması,
- Diş apsesi,
- Dişte meydana gelen çürükler,
- Kısa süreli grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların oluşturduğu akıntılar,
- Genetik yapı bozuklukları
- Mide, barsak, boğaz, burun gibi solunum ve sindirim sisteminin parçaları olan organların ve yapıların olması gerektiği gibi çalışmaması,
- Ağzın içinde oluşan yaralar (aft, uçuk vs.),
- Yemeklerin düzgün çiğneyip yutulmaması sonucu diş aralarında kalan yemek artıklarıyla, ağızda bakterilerin üremesine fırsat verecek ortamın yaratılması,
Ağız kokusunun bilinen başlıca sebepleridir
Ağız Kokusu Nasıl Giderilir ?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ağız kokusu hem çok can sıkıcı bir problem hem de ağız kokusuna sebep olan durumlar gerçekten çok fazla. Ancak ağız kokusu sonsuza kadar çekmek zorunda olduğunuz bir problem değil. Bu sorunla baş ederken izlemeniz gereken yolun ilk adımı bir diş hekiminin muayenesi olmalı. Zira sorunun nereden kaynaklandığını bilmek onu çözmenizi kolaylaştırır. Ancak yaşam tarzınızda yapacağınız bazı küçük değişiklikler de ağız kokusu gidermek konusunda size yardımcı olacaktır:
- Dişlerinizi doğru fırçalayın. Doğru ağız hijyeni yalnızca dişin değil, dil ve yanakların da temizlenmesiyle sağlanır.
- Ne yediğinize dikkat edin. Şekerli gıdaların pek çok zararının yanı sıra ağız kokusuna sebep olduğu da kanıtlanmıştır.
- Günde en az 2 litre su için. Su sindirim sisteminizdeki tüm organların daha verimli çalışmasını sağlayarak ağız kokunuzu azaltacaktır.
- Ağız kokusuyla doğal yollarla mücadele edin. Maydanoz, fesleğen, kekik ve nane gibi otların yemeklerin içinde veya çiğ olarak tüketilmesi kötü kokuyu ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.
- Vitamin eksikliğinizi giderin. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri alamaması da ağız kokusunun sebepleri arasında sayılır. Bunu önlemek için basit bir kan testiyle vücudunuzda eksik olan vitaminleri saptayın ve takviye edici gıdalar tüketin.
- Kahvaltı yapın ve uzun süreli açlıklardan kaçının. Sık, az ve sağlıklı yemek ağız kokusunu önlemeye yardımcı olacaktır.
- Çeşitli organ yetersizlikleri için gerekli kontrolleri yaptırın. Zira böbrek ve karaciğer yetmezliğinin yanı sıra şeker hastalığı da ağız kokusunun sebepleri arasında gösterilmektedir.