Apikal rezeksiyon nedir?
Kök ucunda oluşan iltihabın cerrahi operasyon ile kök ucunun kesilmesi işlemine apikal rezeksiyon denir. Patolojik oluşumların çıkartılması amacı ile yapılan ameliyat ile kök, kanal ve kanallarının bakterilerden temizlenip doldurulması işlemi ile diş kökündeki aşırı eğrilik gibi önemli durumlar ortadan kaldırılmaktadır.
Bazı kişilerin diş kökleri aşırı eğri olur ve bu durum diş sağlığını olumsuz yönde etkilemeye başlar. Bir başka vaka ise kök ucunun tamamen kapanmış olması ve bu durumdan dolayı diş gelişimi tamamlanamamıştır. Bu iki durumda da apikal rezeksiyon yapılarak yeniden diş köklerinin sağlıklı hale gelmesi sağlanır. Diş kökleri, hem dişlerin sağlıklı olduğu dönemlerde hem de sonrasında son derece önemlidir. Kanal tedavisinin yapılabilmesi için köke ulaşılabilmesi gerekir, kök ucunda oluşan iltihap, zamanla serleşerek kökün tamamen kapanmasına neden olur. bu tip durumlarda uzman diş hekimleri apikal rezeksiyon tedavisi uygulayarak kök ucunu açarlar.
Apikal rezeksiyon hangi durumlarda yapılır?
· Kanalın tıkalı olmasından dolayı kanal tedavisinin mümkün olmadığı durumlarda,
· Hastanın bazı nedenlerden dolayı kanal tedavisine uyamaması durumlarında,
· Herhangi bir travma sonucunda diş kökünün son üçlüsünde meydana gelen kırıklarda kırık parçanın çıkartılması gerektiği durumlarda,
· Diş kökündeki lezyondan biopsi alınması gereken durumlarda,
· Altında sabit diş oluşmamış fakat kökünde lezyon olan süt dişlerinde apikal rezeksyon yapılır.
Apikal rezeksiyon nasıl yapılır?
Hasta şikayetinden dolayı diş hekimine başvurduğunda gerekli inceleme yapılır, apikal rezeksiyon gerektiriyorsa diş hekimi tarafından antiseptik gargara verilir, hasta bununla ağzını çalkalar. Cerrahi operasyondan bir gün önce ise yine hekimin verdiği klorheksidin içeren gargara kullanılır. Bu gargara, yaraların daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.
Operasyon yapılmadan önce lokal anestezi ile diş uyuşturulur ve daha sonra gerekli müdahale yapılır. kökteki lezyonun büyüklüğüne, dişin hasar görme boyutuna göre, kök ucunda veya diş ile diş etinin başladığı sınırdan kemik yüzeyi açılarak müdahale edilir. Enfeksiyona uğrayan alan tamamen temizlendikten sonra kök ucunun dolgusu yapılır ve diş eti yeniden yerine dikilir.
Hekiminize danışın!
Özel Akvadent Ağız ve Diş Poliklinikliği merkezimizin iletişim bilgilerinden ulaşarak, tedavi hakkında merak ettiklerinizi uzman hekimlerimizden öğrenebilir, randevu oluşturabilirsiniz.