Boğaz kuruluğu, boğazda kaşıntı hissi oluşturan ve genellikle kış aylarında rastlanan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık genellikle hafif ve kolay şekilde tedavi edilebilecek çeşitli durumlar sonucunda ortaya çıkar. Ayrıca bu sebeplerden dolayı insanlarda boğaz kuruluğuna ek olarak birçok farklı belirtide çıkabilir. Bu nedenle bu belirtilerin neden ortaya çıktığının araştırılması ve ona göre bir tedavi yöntemiyle tedavi edilmesi gerekir.
Boğaz Kuruluğu Nedenleri Nelerdir?
Boğaz kuruluğu, genellikle tükürük bezlerinin yeterli miktarda tükürük üretmemesi sonucunda ortaya çıkar. Ancak bu rahatsızlığa yol açacak birçok farklı neden vardır. Boğaz kuruluğu nedenleri şu şekilde sıralanabilir.
Bahar Nezlesi ya da Diğer Alerjik Durumlar
İnsanların çevresel bazı etkenlere karşı alerjileri olabilir. Bu alerjilerde çeşitli sorunlara yol açar. Bu sorunlardan bir tanesinde bireylerin boğazlarında kuruluk oluşur. Polen, çim, küf, toz ve tüy gibi birçok farklı etken boğazın kurumasına neden olabilir. Ayrıca bu alerjiler burun akıntısı, öksürük krizi ve gözde ya da ciltte kaşıntılara da neden olabilirler.
Uyurken Ağzın Açık Kalması
İnsanlar bazen ağzı açıkken uyurlar. Bu esnada insanların nefes alıp vermesi de ağızdan gerçekleşeceği için boğazda kuruluk oluşabilir. Ağız açıkken nefes alıp verme sırasında ağız içindeki tükürükler kuruyarak kuruluğa neden olur.
Gün İçinde Yeterli Miktarda Su Tüketmeme
İnsanların günlük hayatın koşuşturması esnasında su içmeyi ertelerler ve vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda su tüketmemelerine yol açar. Bu durum sonucunda da insanlarda susama hissi, az miktarda idrar, koyu idrar, boğaz ya da ağızda kuruluk, bilinç bulanıklığı gibi farklı durumlar ortaya çıkabilir.
Soğuk Algınlığı
Virüs enfeksiyonlarının neden olduğu en yaygın hastalıklardan bir tanesi de soğuk algınlığıdır. Soğuk algınlığı genellikle burun tıkanıklığı, öksürük, hapşırma ve ateş gibi rahatsızlıklara neden olur. Ayrıca insanların boğazında kuruma, gıdıklanma, kaşıntı ya da ağrıya neden olabilir.
Grip
İnsanlar influenza virüsü ile temasa geçtiğinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Genellikle soğuk algınlığıyla aynı belirtileri gösterir.
Mononükleozis
Bir virüs türünün insanlara bulaşması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Tükürük gibi vücutta yer alan sıvıların enfekte olmasıyla ortaya çıkar. Genellikle çocuk ve ergenlik dönemindeki bireylerde gözlemlenir. Ateş, bademcik şişmesi, yorgunluk, uyku esnasında terleme ve boğaz kuruluğu gibi çeşitli hastalıklara yol açar.
Reflü
Reflü hastası sonucunda gelişen ağza sıvı gelmesi durumunda boğazda tahrişler oluşur. Bu tahrişler sonucunda da boğazda kuruluk oluşabilir. Reflü ayrıca insanlarda yutma güçlüğü, kuru öksürük ya da seste kalınlaşma gibi çeşitli rahatsızlıklara da neden olabilir.
Bademcik İltihabı
Bademciklerin çeşitli nedenlerden dolayı enfekte olması sonucunda ortaya çıkan bu rahatsızlık boğazın kurumasına, kaşınmasına ve ağrımasına neden olur. Ayrıca ateş, ağız kokusu ve baş ağrısı gibi durumlara da yol açabilir.
Anksiyete
Psikolojik olarak insanlar boğazının sürekli kuru olduğunu hissederler. Bu duruma anksiyete rahatsızlığı neden olur. Anksiyete problemi olan insanlar tetikleyici bir durumla karşılaştıklarında yutkunma zorluğu, boğaz ağrısı ya da kuruluğu hissine kapılabilirler.
Boğaz Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?
Boğaz kuruluğu genellikle insanlarda boğazda kuruluk hissi oluştursa da bazen farklı belirtiler sonucunda da kendini belli edebilir. Öksürük, nefes darlığı, seste kalınlaşma ve boğaz ağrısı gibi çeşitli rahatsızlıklar boğaz kuruluğu belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.