Dişlerdeki çarpıklıklar, yamukluklar ve dizilimindeki problemler insanların gülümsemelerini gizlemesine ve özgüvenlerinin düşmesine neden olabilir. Dişlerdeki bu problemlerin ortaya çıkmasında genetik etkenler, beslenme şekilleri, çeşitli alışkanlıklar, ağız ve diş problemleri yer almaktadır. Çarpık diş ya da diziliminde problem olan dişler insanların gülümsemelerini gizlemelerine ve özgüvenlerini kaybetmelerine neden olabilir. Bu nedenle dişlerde oluşan çapraşıklar ve yamuklukların tedavi edilmesi gerekebilir.
Dişlerdeki Çarpıklıklar Neden Olur?
Dişlerdeki çarpıklıkların ortaya çıkmasına neden olan durumları şu şekilde özetleyebiliriz.
Beslenme Şekli ya da Düzeni
Modern hayat ile yaşantımızı giren bazı besinler yumuşak yapıdadırlar. Bu besinleri tüketirken fazla çiğneme yapmaya gerek yoktur. Bu durumda çenenin tam olarak gelişmemesine ve normalden daha küçük bir yapıda olmasına yol açabilir. Sonuç olarak daimi dişler gelişmemiş ve küçük çene yapısında kendilerine çıkacak yer bulamayabilirler. Bu sonucunda da çarpık ya da yamuk şekilde çıkarlar ya da diğer dişlerin sıkışmasına yol açarlar.
Geçmişte insanların beslenme alışkanlıklarında sert ve çiğnenmeye ihtiyaç duyulan gıdalar yer almaktaydı. Ancak günümüzdeki bazı gıdalar daha çiğnemeden parça parça olarak yutulacak hale geliyor. Bu da çene yapısının gelişmemesine ve küçük kalmasına neden oluyor.
Dişler yapısı gereği boyutlarının ne kadar olacağı genetik etkenlere göre belirlenir. Genetik etkenler değişmediği için dişlerin boyutlarında çok fazla farklılıklar meydana gelmez. Ancak beslenme düzeninin getirdiği etkenlerden dolayı insanların çene yapısı daha küçük olabilir. Dişler bu çene yapısına doğru ve düzgün şekilde sığamayacağı için ortodonti tedavilerine ihtiyaç duyulur. Ortodontistler dişlerin çene yapısına sağlıklı bir şekilde sıralanabilmesi için çene genişletme, diş çekimi gibi çeşitli yöntemlere başvurabilir. Bu şekilde istediğiniz dizilime sahip olan dişlere kavuşabilirsiniz.
Yetersiz Beslenme
Genellikle ağız ve diş bakım ürünlerine ve sağlıklı besinlere ulaşamayan kişilerin dişlerinde çarpıklıklar oluşma olasılığı daha yüksektir. Çocukluk döneminde yeterli şekilde beslenemeyen ve sağlıklı gıdaları tüketemeyen insanların daimi dişleri genellikle çarpık, yamuk ya da çeşitli problemlerle çıkarlar.
Fakir ya da yoksul bireylerin sağlık sigortaları ve tedavi için gereken maddiyatları olmadığı için diş hekimlerine muayene ve kontrollere gidemezler. Bu durumda ağız ve dişlerinde ortaya çıkabilecek çeşitli sorunların teşhis ve tedavi edilememesine neden olacağından bu insanlar çeşitli diş problemleriyle karşı karşıya kalabilirler.
Çarpık Diş Oluşumuna Neden Olan Diğer Etkenler
Genetik etkenler, insanların alt ve üst çene yapısının daha küçük oluşmasına, şekil problemlerine, eksik ya da fazla diş oluşumuna, damak problemlerine ve diş diziliminde problemlere yol açabilir. Bu nedenle genetik etkenler daimi dişlerin çarpık, yamuk ya da farklı sorunlarla çıkmasına neden olabilir.
Çocukluk döneminde yüze, çeneye ya da ağza alınacak dış darbeler, çene ve yüz problemlerine, diş çatlakları ya da kırıkları gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Bu sorunlarda daimi dişlerinin sağlıklı bir şekilde çıkmasını engelleyebilir.
Parmak emme, tırnak yeme, kalem ısırma gibi çeşitli alışkanlıklar çocukluk döneminde sürekli olarak tekrar edilirse ağız ve çene yapısında değişiklikler oluşmasına neden olabilir. Bu değişikliklerde dişlerin çapraşık ya da yamuk çıkmasına yol açabilir.
Çarpık Diş Tedavisi Nasıl Olur?
Çarpık diş tedavisi için en sık başvurulan yöntemlerin başında ortodonti tedavisi gelir. Diş teli tedavisi ile diş dizilimindeki ve yapısındaki problemler kesin sonuçlar alınacak şekilde tedavi edilir. Ortodonti tedavilerine ek olarak dişlerin çarpıklık durumuna ve dizilimine göre çene genişletme ameliyatlarına, pekiştirme apareyi kullanımı gibi çeşitli yöntemlere de başvurulabilir.