Çene ekleminin omurgaya ve ağız içerisinde yer alan dişlere yakın olması, bu bölgelerde meydana gelebilecek en ufak sorunların çene eklemlerinde de problemler oluşmasına sebep olabilir. İnsanlar genelde çene eklemini besinleri çiğneme, yutma, nefes alıp verme ve konuşma esnasında hareket ettirirler. Bu da günde ortalama olarak çene eklemlerinin 2 bin kez hareket etmesi anlamına gelmektedir. Bu hareketler sırasında çeşitli problemler ortaya çıkması çene eklemlerinde sorunlar olduğu anlamına gelebilir. Bu sorunların çene eklemlerinden kaynaklandığını öğrenebilmek için uzman hekimlere başvurarak kontrol ettirmeniz gerekir. Bu sorunların çene ekleminden kaynaklanıyorsa Çene Eklemi Tedavisi için yardım almanız gerekmektedir.
Çene Eklemi Rahatsızlığı Nedenleri Nelerdir?
Çene eklemi ağrısı ve çeşitli rahatsızlıkları belirli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Çene eklemi rahatsızlığı nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
- Çene ya da çene eklemlerine doğrudan gelen darbeler ya da kaza sonucunda bu bölgede oluşan yaralanmalar
- Aldığınız besinleri sürekli olarak tek bir tarafta çiğneme
- Ağız içerisinde yer alan dişlerinizdeki eksik olması
- Diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığı
- Stres, sinir, öfke ve depresyon gibi çeşitli rahatsızlıklar
- Fizyolojik olmayan diş kapanması
- Çene ekleminin gelişiminde meydana gelen sorunlar
- Ortodontik bozukluklar
Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Belirtileri Nelerdir?
Çene eklemlerinizde sorun olduğuna işaret eden birçok farklı belirti mevcuttur. Bu belirtileri şu şekilde özetleyebiliriz.
- Ağzınızı açarken ya da kapatırken meydana gelen ağrı hissi, gıcırdama ve çeşitli sesler çıkması
- Ağzı tam olarak açamama ve belirli bir seviyeye kadar açabilme
- Boynuzda meydana gelen ağrılar ve sertlik hissi
- Bazı baş ağrıları
- Isırma ve çiğneme esnasında yüz ve çene bölgenizde oluşan ağrılar
- Dişler üst üste gelecek şekilde kapattığınızda ağrı oluşması
- Ağız hareketleri esnasında çenede meydana gelen yorgunluk hissi
- Esnerken ağrı oluşması ve zorlanma
- Sabah uyandığınızda çenenizi zor bir şekilde açma
- Kulaklarda meydana gelen ağrılar ve çınlamalar
- Alt ve üst dişlerinizin birleşmesinde değişiklik meydana gelmesi
- Ağız hareketleri esnasında meydana gelen çene kayması
Yukarıda bahsedilen rahatsızlıklardan birine ya da birkaçına sahipseniz uzman hekimlere başvurarak Çene Eklemi Tedavisi için yardım almalısınız. Aksi takdirde bu durumların sizlere zarar vermeyeceğini düşünerek tedavi ertelerseniz ilerleyen süreçlerde daha ciddi problemlerle karşılaşabilirsiniz.
Çene Eklemi Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Çene eklemi rahatsızlıklarının tedavisi için birçok farklı yöntem vardır. Bu yöntemlerden hangisinin seçileceğin belirlenmesindeki en önemli etken çene eklemi rahatsızlığı olan insanların doktorları rahatsızlıkları hakkında doğru bir şekilde bilgilendirmesinden geçer. Çene eklemi tedavisi için diş hekimlerine başvurmanız gerekmektedir. Çünkü çene eklemi rahatsızlıkları genellikle ağız ve diş sağlığı ile alakalıdır. Çene eklemi tedavisi için başvurulan tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır.
Gece Plağı
Çene eklemi rahatsızlıklarının en önemli nedenlerinden biri de diş sıkma ya da diş gıcırdatma sorunlarıdır. Diş sıkma ve diş gıcırdatma genellikle geceleri insanlar uyuduklarında ortaya çıkmaktadır. Diş sıkma sorunu için gerekli önlemler alınmadığı takdirde ileride daha ciddi ağız ve diş sorunlarına yol açabilir.
Diş sıkma rahatsızlığı, insanların günün akışı sırasındaki ortaya çıkan sorunlar sonunca edindikleri stresin gece uyku sırasında istemsizce dişlerin birbirleri üzerine kaydırılmasıyla ortaya çıkar. Diş sıkma, dişlerin aşınmasına, çatlamasına hatta dişlerde kırıklar oluşmasına yol açabilir. Ayrıca diş etlerinde de çeşitli problemlere yol açabilir. Bu sorunlar ortaya çıktığında çene eklemlerini de ekleyeceği için çene eklemi rahatsızlıklarına yol açacaktır.
Diş sıkma rahatsızlığı nedeniyle çene eklemlerinde meydana gelen sorunları ortadan kaldırmanın yolu gece plağı kullanmaktan geçmektedir. Gece plağı, diş ölçüleri alınarak kişiye özel olarak üretilmektedir. Gece plakları sert ya da yumuşak olarak üretilebilir. Bu plakları belirli aralıklar değiştirmeniz gerekmektedir. Ayrıca diş sıkma problemleriyle karşı karşıya kalmanızı önlemek için gün içerisindeki stresi azaltmanız gerekmektedir.
Splint Tedavisi
Dişlerinizde meydana gelen aşınmalar, çiğneme esnasında çenede meydana gelen ağrılar, diş sıkma ya da diş gıcırdatma sorunları yaşayan insanlar çene eklemi tedavilerinden biri olan Splint tedavisi için diş hekimlerine başvurarak yardım alabilirler.
Splint Tedavisi, alt veya üst çene için uygulanabilen, dişlerin arasına yerleştirilebilen, şeffaf bir yapıya sahip olan ve takılıp çıkartılabilen bir aparattır. Yanlış bir şekilde kapanan alt ve üst çenenin doğru bir şekilde kapanması için kasların rahatlamasına yardımcı olur. Bu aparatlar hastalığın derecesine göre gece yatarken ya da 24 saat boyunca kullanılması gerekir.
Splint, alt ve üst çenede yer alan dişlerin birbirine sıkı bir şekilde temas etmesini ortadan kaldırmak için ve alt çenenin rahat bir şekilde hareket etmesi için kullanılmaktadır. Splint sayesinde doğru bir şekilde hareket eden alt çene ve ona bağlı olan kaslar çene eklemlerinin yerine gelmesine ve çene eklemindeki sorunların ortadan kalmasına yardımcı olur.