İnsanlar birçok farklı ağız ve diş rahatsızlıkları nedeniyle ya da çeşitli nedenlerden dolayı dişlerini kaybedebilir. Bu durumda çene kemiğinde boşluklar oluşmasına yol açabilir. Çene kemiğinde oluşan bu boşluklar da Çene Kemiği Erimesi için müsait ortamı hazırlar. Çene kemiğinde meydana gelen bu erimeler sağlıklı dişleri de etkileyerek hem ağız ve diş sağlığınız açısından hem de yüzünüzün estetik görüntüsü açısından oldukça ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle diş kayıplarını önlemek için ağız ve diş sağlığınıza gereken önemi göstermeli ve özenli ağız ve diş temizliğinizi gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Çene Kemiği Erimesi Neden Olur?
Ağız ve dişlerde meydana gelen rahatsızlıklar, dişleri ve çene yapınız etkileyen yaralanmalar ya da kazalar gibi çeşitli nedenlerden dolayı dişlerinizi çektirebilirsiniz. Çektirdiğiniz dişlerin yerini belirli ağız ve diş tedavileriyle doldurmadığınız taktirde de çene kemiğinizde problemler meydana gelebilir. Bu problemlerden en önemlilerinden biri de çene kemiği erimesidir.
Ağız ve diş rahatsızlıklarının yanı sıra ağız içinde çıkabilecek olan tümör ya da kist gibi rahatsızlıklarda çene kemiğinin erimesine yol açabilir. Sinir ve stresle ortaya çıkabilen diş gıcırdatma, diş sıkma gibi çeşitli rahatsızlıklar ya da alışkanlıklarda çene kemiğin zarar görmesine ve erimesine yol açabilir.
Çene Kemiği Erimesi Belirtileri Nelerdir?
Çene kemiği erimesi çeşitli belirtiler ile kendini bize gösterebilir. Bu belirtileri şu şekilde özetleyebiliriz.
- Ağız ve diş sağlığına ve hijyenine dikkat edilmesine rağmen ortaya çıkan diş çürükleri
- Sebebi belirlenemeyen beslenme sorunları
- Beslenememe sonucunda aniden yaşanan kilo kayıpları
- Yüzde oluşan asimetrik görüntü ya da estetik açıdan ortaya çıkan çeşitli problemler
Yukarıdaki durumlar çene kemiği erimesinin ne düzeyde olduğunu gösterebilir. Bu nedenle bu durumlarla karşı karşıyaysanız zaman kaybetmeden diş hekimlerine başvurmalısınız. Bu sayede erken evrede çene kemiği erimesini önleyerek özlediğiniz ve arzuladığınız sağlıklı günlerinize kısa bir süre içerisinde kavuşabilirsiniz.
Çene Kemiği Erimesi Tedaisi Nasıl Olur?
Çene kemiği erimesi tedavisinde çeşitli kemik bankalarından tedarik edilen kemik zarları, sağlıklı greft dokuları kullanılır. Uygulanan bu tedavi yönteminin adı Box tekniğidir. Bu teknik sayesinde eriyen çene kemiğin yerleri doldurulur. Daha sonra zarar gören dişler tedavi edilerek ağız ve diş sağlığı kontrol altına alınır ve tedavi tamamlanır.
Çene kemiği erimesine yol açan sebep kaybedilen dişlerin oluşturduğu boşlukların doldurulmaması ise, çene kemiği bahsettiğimiz yöntemle tedavi edildikten sonra tekrar bu sorun oluşmaması için boşlukların biran önce doldurulması gerekir. Bunun içinde diş hekimleri sizlere İmplant tedavisi, Diş Köprüsü tedavisi, Diş kaplama tedavisi gibi çeşitli ağız ve diş tedavileri önerebilir.
Diş çekiminden sonra oluşan boşluk doldurulmaz ise dişi çevreleyen kemiz hızlıca erime sürecine girer. 6 ila 12 ay arasında bir süre içerisinde ise çene kemiğinin ciddi bir şekilde eriyerek sağlığınızı tehlikeye sokar.
Çene kemiği erimesi tedavisi mümkün olsa da bu durumlarla karşı karşıya kalmak istemezsiniz. Bu nedenle ağız ve diş temizliğinize gereken özeni göstermeli ve düzenli olarak hijyeninizi gerçekleştirmelisiniz. Ayrıca düzenli olarak diş hekimlerine başvurarak ağız ve diş sağılığını, çene sağlığınızı kontrol ettirmelisiniz. Bu şekilde hem ağız ve diş rahatsızlıkları hem de çene kemiği sorunları ortaya çıkmadan önleyebilirsiniz.