Çene kisti, genellikle dudakları iç kısmında görülmesine karşın, ancak dilinizde, damakta ve yanakların iç kısmında da meydana gelebilir. Ayrıca dilinizde ya da dudağınızda piercing takılı ise bu piercinglerin etrafında da çıkabilir.
Çene Kisti Çeşitleri Nelerdir?
Kist, insan vücudunun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir. Kist, vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabilen etrafı dokularla kaplanmış boşluklara verilen isimdir. Kistlerin büyümesi zamanla ve yavaş yavaş gerçekleşir. Vücudun her bölgesinde çıkabilen kistler, çene yapısında ve ağız içerisinde de çıkabilir. Kistler ağız içerisinde sıklıkla karşılaşılan bir sorundur ve patolojik bir etken olabilirler. Çene kisti çeşitleri şunlardır.
- Kök ucu kisti
- Dentigeröz kistleri
- Nazopalatin kitler
Çene kisti çeşitleri genellikle nadiren görülmektedir. Normal çene kistinin asıl nedeni, ağız içerisinde yumuşak dokuların zarar görmesi ya da dişlerdeki herhangi bir sorunun oluşmasıdır. Kistler hem iyi huylu hem de kötü huylu olabilirler. Çene kisti içinde bu durum söz konusudur. İlk başlarda iyi huylu olan kistler zamanla kötü huylu bir kiste de dönüşebilir. Kötü huylu kistler çene kaslarında ciddi sorunlara ve hasarlara yol açabilir. Bu neden çene kisti oluşan insanlar uzman diş hekimlerine başvurarak bu kisti kontrol ettirmeleri gerekmektedir.
Çene Kisti Belirtileri Nelerdir?
Tüm kist çeşitlerinde olduğu gibi çene kisti, ilk muayenede ya da kontrolde klinik bulgular vermeyebilir. Kistler zamanla büyüdükçe hissedilir hale gelir ve bu şekilde fark edebilirsiniz. Çene kisti, ağrı ve sızı oluşturmadığından dolayı hissedilmesi zordur. Çene kisti belirtileri şunlardır.
- Kistin olduğu alanda iltihaplanmalar başlamışsa ağrı oluşabilir. Ağrı oluşan bölgeyi kontrol ederek kist olup olmadığını anlayabilirsiniz.
- Çene kisti büyüdükçe sinirlere baskı yaparak çeşitli bölgelerin uyuşmasına yol açabilir.
- Çene kisti fark edilmedi ve zamanla büyüdüğünde çeşitleri sorunlara yol açabilir. Dişlerde sallanma, alt çene kemiğinde çeşitli kırıklar ve yaralanmalar oluşması gibi sorunlara yol açabilir.
- Çene kisti zamanla yüz bölgesinde şişliklere yol açabilir.
Yukarıda bahsedilen durumlarla karşı karşıyaysanız çene kisti olup olmadığını anlamak için uzman hekimlere başvurabilirsiniz.
Çene Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ağız yapısının taban bölgesinde yer alan çene kistlerine “ranula”, diş eti üzerinde oluşan çene kistlerine ise “epulis” adı verilmektedir. Çene kisti genellikle mavimsi ve saydamdır ve içerisinde berrak bir sıvı bulundurur. Diş hekimleri genellikle bu kiste bakarak tanı koyabilir.
Çene kisti, çoğu zaman kendiliğinden tedavi olduğu için hiçbir tedavi gerektirmez. Çene kisti oluşan bireyler ağız ve diş bakımını tam anlamıyla gerçekleştirdiklerinde de tedavi edebilirler. Çene kisti, hissetmeye başladığınızda ve sizlere rahatsızlıklar vermeye başladıysa tedavi için uzman hekimlerden yardım alabilirsiniz. Ayrıca çene kisti ısırma, çiğneme ya da ağız hareketlerini etkilemeye başladıysa ve bir hafta gibi bir süre içerisinde kendiliğinden geçmez ise uzman diş hekimlerine başvurarak Çene kisti tedavisi için yardım alabilirsiniz. Diş hekimi bu kistin taşıdığı sıvıyı boşaltabilmek için steril bir iğne ile kisti boşaltabilir ve kistin tedavi edilmesini sağlayabilir.
Çene Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Diş hekimleri ya da çene cerrahi uzmanları, çene kisti tedavisinde kistin içini boşalttıktan sonra sorun tekrarlanırsa, kisti cerrahi bir operasyonla tedavi etmeyi tercih edebilirler. Bu şekilde bir tedavi süreci gelişirse uzman hekimler sizlere tedavi ve operasyon sürecini anlatır ve sizlerin kararı doğrultusunda süreç başlar.