Çeneden Ses gelmesi bazen insanları çok fazla rahatsız edebilir. Bu nedenle bu sesin neden oluştuğunu öğrenmek isterler ve tedavisi için uzman hekimlere başvururlar. Çeneden gelen sesler çoğu zaman hiçbir sorun teşkil etmezler. Ancak bazı durumlarda da ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Gelen sesler, çene yapısında yer alan eklem ve dişlerin dizilimiyle alakalıdır. Bu nedenle bu rahatsızlıkla karşılaştığınızda tedavisi için uzman diş hekimlerine başvurmanız gerekmektedir.
Besinleri ısırırken, çiğnerken, esnerken ya da gün içerisinde sakız çiğnerken çeneden ses geldiği duyulabilir. Bu sesler ilerleyen zamanlarda çene çıkması gibi ciddi problemlere yol açabilir. Çene yapısında yer alan ve arka taraflarda yer alan dişlerin olduğu bölümlerden gelen sesler daha kolay duyulur. Bu sesin gelmesinin nedeni diskte dışarı kayma durumu veya geri dönme durumu söz konusu olabilir. Çene diskinde kaymalar meydana gelmişse, yemek yerken ya da esnerken çeneden ses gelebilir.
Çeneden Ses Gelmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
İnsanların çoğunluğu çeneden ses gelmesi durumuyla karşı karşıya kalabilir. Tüm yaş grubunda meydana gelebilen çeneden ses gelmesi tedavisi için uzman diş hekimlerine ya da ortodonti uzmanlarına başvurmanız gerekmektedir.
Uzman hekime gittiğinizde, çenenizden gelen sesin hangi durumlarda duyduğunuzu açık bir şekilde anlatmanız sesin nedeninin belirlenmesinde oldukça önemlidir. Uzman hekimler sizlerin verdiği bilgiler ve detaylı bir şekilde gerçekleştirecekleri röntgenler ve ağız, diş, eklem, damak taraması sonucunda sorunun neden kaynaklandığını anlamaya çalışırlar. Ayrıca çene tomografisi de sesin sebebini bulmada yardımcı olabilir.
Çeneden gelen sesin nedeni belirlendikten sonra uzman hekimler bir tedavi gerektirip gerektirmediğine karar verirler. Tedavi gerektiren bir durum söz konusuyla ona göre tedavi süreci planlanarak çeneden ses gelmesi tedavi edilir.
Çeneden Ses Gelmesi Çeşitleri
Çeneden ses gelmesine yol açan birçok farklı durum söz konusudur. Bunlardan bazıları şunlardır.
Yemek Yerken Çeneden Ses Gelmesi
Çeneden ses gelmesi durumuyla en çok yemek yerken karşılaşılır. Ağız ve diş sağlığınız için düzenli olarak uzman diş hekimlerine başvuruyorsanız ve yemek yerken çeneden ses gelmesi durumuyla karşı karşıyaysanız uzman hekime bu durumdan kesinlikle bahsetmelisiniz. Aksi taktirde bu durum ilerleyen süreçlerde ağır bir hale dönüşebilir ve yemek yemenizi zorlaştırabilir.
Çeneden Kıt Kıt Ses Gelmesi
Çeneden kıt kıt ses gelmesi, insanların ağız hareketlerinden herhangi birini yaptığında ortaya çıkan bir durumdur. Tedavi edilmediğinde ilerleyerek çene eklem bozukluklarına, ağzın tam kapanmamasına ve besinleri tam öğütülmemesi gibi çeşitli sorunlara yol açabilir.
Çeneden Ses Gelmesi Nasıl Geçer?
Çeneden ses gelmesi, ilk zamanlarda insanlar için bir sorun olarak görülmeyebilir. Ancak ilerleyen süreçlerde her ortamda ve her şekilde ortaya çıkabileceği için ciddi problemlere yol açabilir. Çeneden gelen seslerin belli başlı nedenleri vardır. Çeşitli egzersizlerle çeneden gelen sesleri önleyebilirsiniz. Ancak kesin ve kalıcı çözümler için diş hekimlerine başvurmanız gerekmektedir.
Çeneden Ses Gelmesi Egzersizleri
Çeneden ses gelmesi rahatsızlığınızı bir nebzede olsun azaltmak ve hatta tedavi etmek için çeşitli egzersizler yapabilirsiniz. Sabah kalktığınızda ya da akşamları uyumadan önce çenenizi tam oturacak biçimde 15 kez kapatıp açabilirsiniz. Gün içerisinde yumuşak sakızlar çiğnemeniz çene yapısına kaymaları düzenleyebilir. Yemek yerken ya da sakız çiğnerken sesin geldiği taraftan bu işlemleri yaparsanız, tam oturmayan çene kemiğinin ve eklemlerin zamanla tamamen oturmasına yardımcı olur.