Çocuklarda Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir?
Çocuklarda fizyolojik sebeplerden ötürü oluşan ağız kokuları kişiden kişiye ve anlık olarak değişiklikler gösterebilir. Çocuklarda ağız kokusu nedenleri şu şekilde sıralanabilir.
- Ağız ve diş temizliğine dikkat edilememesi
- Yeterli miktarlar sıvı tüketilmemesi
- Tükürük bezlerinin yeterli seviyelerde tükürük üretememesi
- Burun ve ağız florası
- Çocukların beslenme alışkanlıkları
- Açlık hissi
- Hormonlarda meydana gelen değişiklikler ya da dengesizlikler
- Uykusuzluk ya da uyku düzeninin olmaması
- Midede meydana gelen rahatsızlıklar
Yukarıda bahsedilen maddelerin tamamı çocuklarda ağız kokusu oluşmasına neden olabilir. Ancak yukarıda bahsedilen fizyolojik sebepler, genellikle ağız kokusuna neden olan bir hastalığa işaret etmezler. Fizyolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkan ağız kokuları genellikle sabahları görülmektedir. Bunun nedeniyse, gece uyku esnasında yeterli miktarlarda tükürük üretilmemesidir. İnsanlar uyku halinde değilken tükürük bezleri yeterli miktarlarda tükürük üreteceklerinden gün içerisinde çocuklarınızda fizyolojik ağız kokusu oluşmaz.
Çocuklardaki ağız kokusunun nedenleri patolojikse genel sağlıkta bir sıkıntı olduğu anlamına gelebilir. Patolojik sebepler arasında genellikle ağız ve diş sağlığıyla alakalı problemler yer almaktadır. Bunlara ek olarak solunum yolu problemleri, mide ve bağırsak sorunları, böbrek rahatsızlıkları gibi rahatsızlıklarda çocuklarda ağız kokusuna neden olabilir. Ayrıca çocuklarınızın sürekli olarak kullanmak zorunda olduğu ilaçlar varsa bu ilaçlar da ağız kokusuna neden olabilir.
Çocuklarınızdaki ağız kokusunun nedenleri arasında yedikleri içtikleri besinlerinde etkisi görülebilir. Ancak çocuklarınızda meydana gelen ağız kokularının ciddi sebepleri olabileceğini unutmayınız. Bu nedenle çocuklarınızda ağız kokusu oluşuyorsa uzman hekimlere başvurarak, ağız kokusunun fizyolojik nedenlerden dolayı mı yoksa patolojik nedenlerden dolayı mı olduğunu öğrenebilirsiniz. Rahatsızlığın çeşidine göre uzman hekimlerin önerdiği tedavi yöntemiyle ağız kokusunu ortadan kaldırabilirsiniz.
Çocuklarda Ağız Kokusunu Kronik Olabilir Mi?
Çocuklardaki ağız kokusu kronik nedenlerden dolayı da ortaya çıkmış olabilir. Ağız kokusunu 2 ay ya da daha fazla süre boyunca çocuklarınızda devam ediyorsa bunun sebebi kronik olabilir. Uzman hekimler ağız kokusunun nedenini öğrenmek için çocuklarınıza bazı testler yaptırır. Bu testler sonucunda konunun hangi nedenden dolayı oluştuğu belirlenir. Hangi nedenlerden dolayı ortaya çıkıyorsa bu nedenlerin tedavi edilmesi için belirli bir tedavi planı hazırlanır ve uygulanır. Rahatsızlık tedavi edildikten sonra çocuklarınızı ağız ve diş bakımını öğretmelisiniz.
Çocuklarda Ağız Kokusu Oluşumunu Nasıl Önlenir?
Çocuklarda ağız kokusu oluşumunu önlemek için aşağıdaki maddeleri çocuklarınız açıklayarak uygulamalarını önermeni gerekmektedir.
- Çocuklarınıza gün içerisinde yeterli miktarlarda su içmeleri gerektiğini öğretmelisiniz ve su içip içmediğini takip etmelisiniz.
- Ağız ve diş sağlığı açısından ağız ve dişlerini temizlemenin ne kadar önemli olduğunu anlatmalısınız. Dişlerini nasıl fırçalayacağını ve en az sabah akşam olmak üzere 2 kez dişlerini fırçalaması gerektiğini öğretmelisiniz.
- Çocuklarınızın tükürük üretimi yeterli miktarlarda değilse, şekersiz sakız çiğneterek tükürük üretimine yardımcı olabilirsiniz.
- Gerek duyulduğu taktirde ağız ve diş hijyeni için gargara yaptırabilirsiniz.
- Ağız kokusuna neden olan yiyeceklerin tüketimini sınırlandırabilirsiniz.