Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Çocuklarda Diş Eti İltihabı Neden Olur?

Diş eti iltihabı, diş eti hastalıklarının başlangıcı olarak kabul edilebilir. İltihaplanmanın erkenden teşhis edilmesi çeşitli diş eti hastalıklarının oluşmasını önlemek için oldukça önemlidir. Ancak iltihaplanmalar teşhis edilmeden ilerlerlerse çeşitli diş eti hastalıklarına ve hatta diş kayıplarına dahi yol açabilir. Çocuklarda diş eti iltihabı, yetişkin bireylerde oluştuğu kadar riskli durumlara neden olabilir. Çocuklarda bu rahatsızlığın görülme riskini artıran bazı durumlar söz konusudur. Bu nedenle çocuklarınızın ağız ve diş sağlığı için düzenli olarak iltihaplar oluşup oluşmadığının kontrol etmelisiniz.

Tarih28 October 2021 14:33

Çocuklarda Diş Eti iltihabı, çeşitli yemek parçacıklarının diş ile diş eti arasına sıkışması ve daha sonrada temizlenmemesi sonucunda ortaya çıkabilir. Ayrıca çocukların hareketlilik süreçleri başladığında düşme, yararlanma, travmalar diş eti iltihaplarına yol açabilir. Ya da daimi dişler çıkacağı zaman süt dişlerini zorlaması ya da baskı uygulaması iltihaplanmalara yol açabilir.

Ergenlik dönemiyle birlikte hormonlarda meydana gelen değişmeler sonucunda da ilerlemiş diş eti iltihapları ortaya çıkabilir. Ergenlik hormonları, kan dolaşımının daha hızlı akmasına yol açar ve bu durumda diş etlerinin daha hassas bir yapıya bürünmesine neden olur. Diş ve diş etlerinde oluşacak en ufak bir plak, ergenlik döneminde hassaslaşan diş etlerinden tahrişlere yol açabilir. Çocuklarda diş eti iltihabı zamanla ilerlerse kronik rahatsızlıklara kadar birçok rahatsızlığa neden olabilir.

Çocuklarda Diş Eti İltihabı Belirtileri

Çocuklarda diş eti iltihabı kendini belirli belirtilerle belli ederler. Bu belirtileri fark etmek ve iltihaplanmanın biran önce teşhis edilmesi, ilerleyen süreçlerde diş eti rahatsızlıklarının oluşmasını önlenmesine yardımcı olacaktır.

Plaklardaki zararlı bakterilerin oluşturacağı diş eti iltihapları, dikkat edilmediği taktirde fark edilmesi zordur ve belirtilerin gözden kaçması olası bir durumdur. Diş etlerinde oluşan iltihaplanmalar ilk başlarda çocuklarınızda hiçbir şekilde ağrıya ya da olumsuz bir duruma neden olmayacağından bu durumu teşhis edemezsiniz. Bu nedenle düzenli olarak, ancak çocuklarınızı zor duruma sokmadan diş etlerinde kızarıklıklar ya da şişlikler meydana gelip gelmediğini kontrol etmeniz gerekmektedir.

Çocuklarınız dişlerini fırçalarken ara sıra kontrol ederek diş etlerinde kanama olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Çocuklarınızda ağız kokusu varsa ya da ağızlarından garip bir tat olduğundan bahsediyorlarsa diş eti iltihabı oluşmuş olabilir.

Bu belirtiler çocuklarda diş eti iltihabı oluştuğunun habercisi olabilir. Bu nedenle iltihaplanmalar zamanla ciddi diş eti hastalıklarına yol açmadan sebeplerinin belirlenmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Bunun içinde belirtiler gözlemlendiğiniz andan itibaren en yakın sürede diş hekimlerine giderek çocuğunuzu muayene ettirmelisiniz.

Çocuklarda Diş Eti İltihabı Tedavisi

Çocuklarda diş eti iltihabı tedavisi için en önemli adım iltihaplanmaların erken teşhis edilmesidir. Uzman diş hekimleri iltihaplanmaları tedavi edebilmek için ilk olarak neyin iltihaplanmaya yol açtığını belirlemesi gerekir. Neden belirlendikten sonra iltihaplanmanın nedenin ortadan kaldırılması için uygun tedaviye başlanır. Neden ortadan kalktığında iltihaplanmalarda kendiliğinden iyileşecektir.

Çocuklarda Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenebilir?

Çocuklar yürümeye başladıkları dönemlerde, ağız ve diş bakımlarını kendileri gerçekleştiriyorsa ve sizinde bu durumu ilk zamanlarda takip etmeniz gerekir. Çocuklarınızın dişlerini fırçaladıklarında eksik bir yer bırakıp bırakmadıklarını, diş ipleriyle dişleri arasında kalan yemek parçacıklarını temizleyip temizlediği kontrol etmelisiniz.

Çocuklarınız yaş aldıkça ve kendi başlarına hareket etmeye başladıkça, sizlerin yapacağı kontrollere izin vermeyebilirler ve huzursuzluk çıkartabilirler. Bu nedenle ağız ve diş bakımının ne derece önemli olduğunu, ağız bakımlarını gerçekleştirmediklerinde hangi hastalıklarla karşılaşabileceklerini anlatmalısınız. Çocuklarınız ağız ve diş bakımını düzenli olarak gerçekleştirseler bile, yılda en az iki sefer olacak şekilde uzman diş hekimlerine kontrollere götürmeniz gerekmektedir.

5/5 - (1 vote)
Comments

No comments yet. You can be the first filling the form below.

Make a Comment

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp