Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Diastema Tedavisi

Diastema Nedir ?

Diastema dişlerin arasında olması gerekenden çok daha fazla veya orantısız boşluklar olması durumuna verilen addır. Genellikle dişlerin genetik olarak fazla küçük olmasından veya çenenin genetik olarak fazla büyük olmasından kaynaklanır. Bu gibi doğal sebeplerin yanı sıra kazalar, yaralanmalar, diş kayıpları da diastema ile sonlanabilir. Halk arasında aralıklı diş denilen bu durum daha çok estetik bir sorun olarak görünse de fonksiyonel olarak da sorun teşkil etmektedir. Bonding uygulaması ile hızlı bir çözüme aynı gün kavuşmanız mümkündür.

Diastemanın hastaya yaşattığı en büyük zorluk estetik açıdan problemli bir görünüşe sahip olmaktır. Ancak bunun yanı sıra araları açık olan dişler sağlık açısından da belirli sorunlara yol açabilmektedir. Diastema sıkıntısı yaşayan hastalar; dişleri arasında olmaması gereken boşluklar olduğu için bakteri ve plak oluşumuna daha müsait bir ağız yapısına sahiptir. Ayrıca hem dişler arasındaki boşluğun havayı koruyamaması hem de dilin bu boşluklara takılması sebebiyle konuşma bozukluklarına da sık rastlanmaktadır.

Diastema Tedavisi (Aralıklı Diş)

Diastema (aralıklı diş) yani diş açıklığı hastalığında kullanılacak tedavinin belirlenmesinde önemli olan faktör dişler arasındaki mesafedir. Diş açıklığı mesafesi göz önünde bulundurularak yaygın olarak uygulanan 3 farklı tedavi yöntemi mevcuttur.

  • Kompozit Veneer (Kompozit Bonding): Dişler arasındaki mesafenin minimuma yakın olduğu hafif vakalarda ve yine hafif ön diş kırıklarında sık kullanılan basit bir yöntemdir. Macun kıvamında bulunan kompozit materyal, uzman diş hekimi tarafından boşluğu oluşturan dişleri kaplayarak büyütmek için kullanılır. Pratik bir yöntemdir ve çoğu zaman tek bir seansta çözüme kavuşulur. Diğer yöntemler kıyasla biraz daha hassastır, kompozit veneer ile onarılan dişleri korumak gerekir.
  • Porselen Lamina (Yaprak Porselen): Hafif – orta diş açıklığında ve orta derece diş kırıklarının iyileştirilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde diş tamamen kesilmez ve yalnızca uygun miktarda törpülenir. Ardından yapıştırılacak laminalar kalıplanır ve dişe tam oturacak hale getirilir. Son aşamada ise hazırlanan laminalar dişin üzerine güçlü kimyasala yapıştırıcılarla tutturulur. Kompozit Veneer yöntemine kıyasla 2 – 3 kat daha uzun sürse de daha sağlam bir çözüm sunmaktadır.
  • Ortodontik Tedavi ve Tam Diş Protezi: İleri derece diş açıklığı ve kapanış bozukluğu söz konusu olduğunda uygulanması uygun yöntemlerdir. Bozukluğun sebebine bağlı olarak çeneyi ve ağız yapısının genelini ilgilendiren ameliyatlara başvurulabilir. Diğer yöntemlerle tedavisi çok zor olan açıklıklarda veya dişlerin büyük bir kısmının aralıklarla kaybına sebep olan durumlarda ise tam diş protezi diastema için bir çözüm önerisi olarak sunulabilir. Diğer iki yönteme kıyasla çok daha zahmetlidir.

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp