Dil hastalığı birçok farklı nedenden dolayı oluşabilmektedir. Genellikle diş ve diş etlerinde oluşan enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıksa da bazen ciddi hastalıklar ya da nedenler sonucunda da ortaya çıkabilir. Dildeki oluşabilecek hastalıklar birçok farklı semptomla kendini belli edebilir. Dilde meydana gelen hastalıklar genellikle hangi bölgede bir hastalık oluştuysa o bölgenin ağrımasıyla kendini gösterir. Ayrıca dilde oluşan en ufak bir rahatsızlık tat almada da sorunlar çıkartabilir.
Dilde oluşabilecek olan şişlik, renk değişikliği ya da dokusunda da değişiklik meydana gelebilir. Bu tür sorunlar nedeniyle insanlar dillerini hareket ettirmekte güçlük çekebilir ya da konuşma, yemek yeme gibi durumları gerçekleştirememesine yol açabilir. Dilde bir hastalık oluştuğunda genellikle bu hastalıkla birlikte ağız kokusu da ortaya çıkar. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kaldığınızda uzman diş hekimlerine başvurarak dildeki rahatsızlığınızın ne olduğunun teşhis edilmesi ve teşhise uygun şekilde tedavi edilebilmesi için yardım almanız gerekmektedir. Çünkü dilde oluşan hastalıklar bazı durumlarda zaman içinde kendiliğinden geçse de bazı durumlarda da ciddi hastalıkların habercisi ya da belirtisi olabilir.
Dil Hastalıklarının Nedenleri Nelerdir?
Birçok farklı etkenden dolayı dilde çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Dilde ortaya çıkan hastalığın nedeni, dil hastalığı tedavisi için ne yapılacağını, ne kadar süreceğini ve tedavinin kolay olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olacaktır.
Ağız içine yerleşen bakteriler ya da ağız içerisinde yer alan veya dışarıdan alınan mantarlar dilin enfeksiyon kapmasına yol açabilir. Anemi dili gibi beslenmede sıkıntı yaratabilecek hastalıklarda ortaya çıkabilir. Dil hastalıklarının en yaygın nedenleri arasında diyet, kanser, çeşitli yaralanma ya da zedelenmeler, otoimmüm bozukluk, dilde meydana gelen çeşitli travmalar ve hormonlarda dengesizlikler yer almaktadır.
Dil Hastalığı Türleri Nelerdir?
Farklı nedenlerden dolayı dillerde hastalıklar meydana gelebilir. Nedene göre dilde çeşitli belirtiler gösteren bu hastalıklar şu şekilde sıralanabilir.
Pamukçuk
Bir tür maya enfeksiyonu olarak adlandırılan Pamukçuk, yanakların iç yüzeyinde ve dilin üst yüzeyinde beyaz renkli tabaklar oluşmasıyla kendini belli eder. Bu pamukçuklar ağız içerisinde yer alan bir mantarın gereğinden fazla çoğalması sonucunda ortaya çıkar ve dilde, yanaklarda, damakta beyaz lekeler çıkmasına nende olur.
Ağız Yanması Sendromu
Ağız içindeki bölgelerde ya da dilde yanmalara yol açan ağız yanması sendromu, henüz neden ortaya çıktığı kesin olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Ancak bazı alerjik semptomların, beslenme bozukluklarının, hormonlardaki değişikliklerin, ağız ve dilde yer alan sinirlerin zedelenmesi sonucunda ortaya çıktığı bilinmektedir.
Siyah Kıllı Dil
İnsanların dillerinde siyah siyah kıllar çıkabilir. Bu durum tıbbi açıdan bir sorun oluşturmasa da estetik açıdan büyük bir sorun oluşturmaktadır. Bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında dil üzerindeki ölü hücrelerin atılamamasının etkili olduğu düşünülüyor. Bu durum ilerleyerek dilin yüzeyinde koyu bir kıl tabakası varmış gibi bir görüntüye bürünüyor. Dildeki siyah kıllar antibiyotik tedavilerin yan etkisi ya da dilin yüzeyini ovalamayan yumuşak gıdaların tüketilmesiyle de ortaya çıkabilir.
Ağız Kanseri
Ağız kanserinin bazı türleri dilde de ortaya çıkabilir. Dil kanseri belirtileri arasında, dilde şiddetli ağrılar, dil üzerinde oluşan leke ya da ağız hareketlerinin yapılmasında çok zorlanma ya da çok şiddetli ağrılar yer almaktadır.
Dil Yangısı
Dilin yangısı, dilde oluşan şişmeler ile kendini belli eder. Bu durum bazı hastalıkların da belirtisi olabilir. Dilin yüzeyinde bir haritayı andıran şişlikler, çukurlar varsa dil yangısı oluşmuş olabilir.
Dil Hatalıklarının Tedavisi
Dilde oluşan hastalıkların tedavisinde, ilk olarak hangi nedenin dilde bir rahatsızlığa yol açtığı belirlenir. Daha sonra uzman hekimler hastalığın teşhisine göre, uygun olan tedaviyi belirlerler ve tedavi sürecini planlayarak tedaviyi gerçekleştirirler.