Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Dil Şişmesi Nedenleri Nelerdir?

Dil, ağız içinde yer alan konuşmaya ve sindirime yardımcı olan ve hayatınızı devam ettirebilmeniz için gerekli olan en önemli kaslardan bir tanesidir. Ancak dil ne kadar önemli olsa da insanlar dil sağlığına ve temizliğine yeterince önem vermezler. Bu nedenle dilde çeşitli rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bunlardan bir tanesi de dil şişmesidir. Bu yazımızda sizlere dil şişmesi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Tarih31 August 2021 12:56

Ağız ve diş hijyeninizi gerçekleştirirken dilinizin temizliğini yapmanız oldukça önemlidir. Diliniz temizliğini ve sağlığına özen göstermezseniz dil şişmesi problemliyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Dilinizde oluşan bu şişlikler sizleri endişelendirebilir. Ancak bu durumun tedavisi genellikle çok basittir ve uzman diş hekimlerine başvurarak bu rahatsızlığınızdan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda ciddi problemlere yol açabilir. Bu nedenle dil bakımına ve sağlığına dikkat etmelisiniz.

Dil Şişmesi Neden Olur?

Tıp dilinde “Glossit” olarak adlandırılan dil şişmesi, dilin kızardığı, iltihaplanmaya maruz kaldığı ve dil yüzeyinin pürüzsüz bir yapıya büründüğü bir rahatsızlıktır. Dil şişmesi nedenleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir.

  • Dişlerin diziliminde ya da boyutundaki problemler
  • Piercing gibi sürekli hareket edici ve dile ya da dişlere zarar verebilecek materyaller
  • Ağza tam oturmayan protezler
  • Çeşitli bakteriler, virüsler ya da mantarlardan dolayı ortaya çıkan enfeksiyonel hastalıklar
  • Tüketilen gıdalardan dolayı ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar
  • Kullanılan ilaçların yan etkisi ya da ilaçlara karşı alerjik reaksiyon gösterme
  • Ağız kuruluğu
  • Alkol, tütün ve tütün ürünlerinin çok fazla ve sıklıkla tüketilmesi
  • Aşırı sıcak ya da çok fazla asit içeren yiyeceklerin tüketilmesi sonucunda oluşan tahriş
  • Vitamin ve minerallerin yeterli seviyede vücuda alınmaması ya da eksikliği
  • Hormonlarda meydana gelen değişmeler

Dil Şişmesi Tedavisi Nasıl Olur?

Dilinizde şişlikler meydana geldiyse bu durum genellikle kendiliğinden birkaç gün içinde geçecektir. Bu nedenle tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir. Ancak bazı durumlarda oluşan bu şişlikler kendiliğinden iyileşmez ve giderek daha da sıkıntılı bir hal alabilir. Bu durumda da uzman diş hekimlerinden yardım alınarak tedavi olunması gerekir.

Uzman diş hekimleri, dilinizde oluşan şişkinliğin nedenini araştırır ve elde etti sonuçlar neticesinde en uygun tedavi sürecini planlar ve dilinizi sağlığına kavuşturmak için ne gerekiyorsa onu yapar. Ayrıca dil şişmesi nedenlerine göre sizlere şu maddeleri uygulamanız için sizlere tavsiyeler verebilir.

  • Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanızı ve dişlerinizi fırçalarken dilinizi es geçmemenizi tavsiye edebilir. Ayrıca diş ipi ve gargara kullanımı için sizlere tavsiyeler verebilir.
  • Vitamin ya da mineral eksikliğiniz varsa bu vitamin ve mineralleri alabilmeniz için sizlere çeşitli gıdaları tüketmeniz için ya da takviyeler almanız için önerilerde bulunabilir.
  • İltihaplanma ya da mikroplar için antibiyotikler ya da çeşitli ilaçlar kullanmanızı önerebilir.

Dil Şişmesi Nasıl Önlenir?

Dilinizdeki şişliklerin nedeni alerjik reaksiyonlar ise alerjik reaksiyon göstermenize neden olan spesifik olaylardan ya da yiyeceklerden kaçınmalısınız. Bu şekilde dilinizdeki şişlikleri önleyebilirsiniz. Ancak hangi yiyeceklere ya da olaylara karşı alerjiniz olduğunu bilmiyorsanız alerji testleri yaptırabilirsiniz. Ya da tükettiğiniz gıdaları bir yere yazarak hangisinden sonra diliniz şişiyorsa, o yiyeceğin tüketimini bırakmalısınız.

Dişlerinizde oluşan şişlikler ağız bakımınıza dikkat etmediğinizden ya da ağız bakımı esnasında dil temizliğini yapmadığınızdan kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda dil şişmesi rahatsızlığını önlemek için ağız ve diş bakımınıza gereken özeni vermeniz ve ağız ve diş temizliğini gerçekleştirirken dilinizi de fırçalamanız gerekir.

Ancak dilinizdeki şişliğin nedenini bilmiyorsanız bu durumda oluşan şişliği önleyebilmeniz zordur. Ancak endişe edecek bir durum yoktur. Çünkü dildeki şişlikler kısa sürede kendiliğinden iyileşirler. Dildeki şişlikler kendiliğinden iyileşmezse uzman diş hekimlerine başvurarak kolay bir şekilde tedavi ettirebilirsiniz.

 

5/5 - (1 vote)
Comments

No comments yet. You can be the first filling the form below.

Make a Comment

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp