Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Diş Çekimi Sonrasında Yapılması Gerekenler

Diş çekimi, herhangi bir nedenden dolayı zarar görmüş dişlerin çene kemiğindeki soket adı verilen yuvadan ayrılması işlemidir. Diş çekimi yapılırken basit bir işlem gerekliyse lokal anestezi uygulanmaktadır. Ancak bazı durumlarda diş çekimi yapılabilmesi için Sedasyon uygulamasına da gerek duyulabilir.

Tarih30 April 2021 19:31

Kırık dişler, kanal tedavisi sonucunda tedavi edilemeyen dişler, düşmesi gereken fakat hayla düşmeyen süt dişler, 20’lik dişler, kist yahut da tümör oluşumuna neden olan dişler kesinlikle çekilmesi gerekmektedir. Bu gibi sağlık problemlerinin yanı sıra ağız ve diş estetiğini sağlayabilmek için dişlerin çekilmesi gerebilir. Yani herhangi bir neden için ve zamansız bir vakitte dişlerinizi çektirebilirsiniz. Bu nedenle diş çekimi sonrasında yapılması gerekenler, diş çekimi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Bu yazımızda bu konular hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

Diş Çekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş çekimi sonrasıDiş çekiminden sonra dikkat edilmesi gerekenler arasında ilk olarak tahrişe yol açabilecek sıcak, soğuk ve çeşitli tırtıklı yiyecekleri uzak durulması gerekmektedir. Cerrahi operasyonlardan sonra çektirdiğiniz dişlerin komşusu olan dişlerde ağrılar ve sızılar meydana gelebilir. BU durumlarda diş hekiminin önereceği bir ağrı kesici ilaç kullanabilirsiniz. Ayrıca diş çekiminden sonra dikkat edilmesi gereken diğer hususlar şunlardır.

  • Diş hekiminizin verdiği reçetede yer alan ilaçları düzenli bir şekilde kullanmalısınız.
  • Diş çekimi operasyonu tamamlandıktan sonra yaklaşık yarım saatlik bir süre boyunca gazlı bez yardımıyla o bölgeye basınç uygulanmalıdır. Bu şekilde kanın pıhtılaşmasını sağlamış olursunuz.
  • Diş çekimi sonrası kanamalar meydana gelebilir. Bu kanamaları tükürmek yerine yutmalısınız.
  • Çektirdiğini dişin olduğu bölgeye ve çevresine buz kompresi uygulamalısınız. Bu şekilde o bölgenin ve komşu diş etlerinin şişmesinin önüne geçmiş olursunuz.
  • Diş çekimi sonrasında oluşmakta olan diş uyuşuklukları tamamen geçene kadar yemek yememenizi tavsiye ederiz.
  • Diş çekimi işlemi gerçekleştirildikten sonraki 24 saat içerisinde sıcak su ile banyo yapmamalısınız.
  • Diş çekiminden sonraki birkaç gün için sert ve kabuklu yiyeceklerden kaçınmalısınız.
  • Diş çekiminden sonra ağrıDiş çekimi sonrasında oluşan boşluklardaki tahrişi tedavi edebilmek ve o bölgeyi temiz tutabilmek için ılık tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.
  • Diş çekimi sonrasında o bölgede kan pıhtısı oluşabilir. Bu pıhtıyı bozmamalısınız.
  • Dişlerinizi çektirdikten sonra tam olarak bir iyileşme sağlanmadan kesinlikle sigara, alkol gibi zararlı maddeleri tüketmemelisiniz.

Diş çekimi işlemi tamamlandıktan sonra 24 saat geçmesi üzerine ağız ve diş bakımınızı ve hijyeninizi gerçekleştirebilirsiniz. Diş çekimi normalden daha zor bir süreçle tamamlandıysa buz uygulamasıyla oluşan ağrı ve sızıyı hafifletebilirsiniz.

 

Diş Çekimi Sonrası Tamamen İyileşme Ne Zaman Gerçekleşmektedir?

diş çekimi sonrasıDiş çekimi sonrasında tamamen iyileşme süresi her hasta için farklılık gösterebilir. Bu nedeni hangi dişin çekildiği, çekilen dişteki sorun, diş etlerinde ne kadar hasar oluştuğu, çene kemiğinde problemler olup olmadığı gibi durumlardır. Ancak diş çekimi sonrasında ortaya çıkan ağrılar genellikle 1 ya da 2 gün içinde geçmektedir. Ama o bölgenin ve komşu bölgelerin tamamen iyileşmesi 1 ya da 2 hafta içinde gerçekleşmektedir. Bu sürenin bu kadar uzamasının nedeniyse, diş çekiminden sonra çene kemiği üzerinde bir delik oluşmasıdır. Bu delik kademeli olarak dolmaktadır. Tamamen dolup pürüzsüz bir hale gelene kadar tamamen iyileşme tamamlanmaz. Tamamen iyileşmenin süresini kısalta bilmek için yukarıda bahsettiğimiz Diş çelimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler hususlarını yerine getirebilirsiniz.

Diş çekimi sonrasında diş etlerinde meydana gelen hasarların tamamen iyileşmesi 4 haftaya kadar, çene kemiğinin iyileşmesi ise 6 aya kadar uzayabilir. Ancak bu sürelerin bu kadar uzaması çeşitli komplikasyonlar oluşmasına bağlıdır. Diş çekimi sonrasında diş hekiminiz sizlere iyileşme süresi hakkında kesin bilgiler verecektir.

5/5 - (1 vote)
Comments

No comments yet. You can be the first filling the form below.

Make a Comment

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp