Diş Eti kaşınması yaşayan insanların diş etlerinde iltihaplanmaların varlığından söz edilebilir. Diş eti kaşınmaları sizleri oldukça rahatsız etse de, kaşıntının nedenini belirlemek oldukça kolay olduğu için tedavisi de kolaylıkla yapılabilir. Uzman diş hekimlerine başvurarak diş etlerinizdeki kaşınmaların nedenini bulabilir ve bu sorunları ortadan kaldırmak için gerekli olan çalışmalar yapılabilir.
Diş Eti Kaşıntıları Nasıl Geçer?
Diş eti kaşıntılarının belirli sebepleri vardır. Farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilecek olan kaşıntıların her biri için farklı tedavi yöntemi vardır. Sizlerle kaşıntının neyden kaynaklandığına göre tedavi yöntemleri hakkında bilgiler vereceğiz.
Plak Oluşumu Nedeniyle Diş Eti Kaşınması Tedavisi
İnsan ağzında yararlı ve zararlı olmak üzere birçok bakteri çeşidi yer almaktadır. Bu bakteriler aldığınız çeşitli gıdalar içerisinde yer alan şekerler birleşerek ya da ağız içinde kalan besin parçacıkları temizlenmediği taktirde plak oluşuma yol açabilir. Ağız içerisinde oluşan plaklar ağız ve diş temizliğiyle giderilmedi taktirde giderek çoğalacaktır ve diş etlerine yapışarak oralarda kaşıntıları ve çeşitli sorunlara yol açabilirler. Çünkü plaklar diş etlerinizi tahriş ederek kaşıntı, kanama ya da şişmelere yol açarlar.
Ağız ve dişlerinizdeki plak oluşumunu önlemek ve diş etlerinde meydana gelebilecek kaşıntıları engellemek için ağız ve diş hijyeninize gereken önemi vermeniz gerekmektedir. Ağız ve diş hijyeninizi yaparken dişlerinizi fırçalamalısınız, diş ipi kullanmalısınız.
Diş Eti Rahatsızlıklarından Diş Eti Kaşınması
Diş etlerinde çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan bu diş eti rahatsızlıklarının bazıları diş etlerinde kaşınmalara yol açabilir. Diş etlerinde oluşan şişkinlikler ve kanamalar genellikle diş eti iltihaplanmalarından dolayı ortaya çıkar. Ancak bazı durumlarda diş eti kaşınması da bu problemlere yol açabilir. Diş etlerinden meydana gelen rahatsızlıkların tedavisi için uzman hekimlerden yardım alabilirsiniz. Bu sayede diş eti kaşınmasından da kurtulabilirsiniz.
Alerjilerin Neden Olduğu Diş Eti Kaşınması
Alerjiler genellikle burun, göz ve derilerde kaşıntıya yol açmaktadır. Ancak bazı alerjik reaksiyonlar diş etlerinde de kaşıntıya sebep olabilir. Bilmeden ya da isteyerek alerjiniz olduğu bir besini tüketirseniz ya da ağız içinde bu ürünü gezdirirseniz, diş etlerinizde kaşınma, yanma ve şişmeler oluşabilir.
Bazı tip polen alerjisine sahip olan bireyler de alerjik reaksiyonla karşı karşıya kalınması durumunda ağız ve çevresinde şişmelere, diş etlerinde ve boğazda kaşıntılara yol açabilir. Bu nedenle alerjiniz olan bir besini tüketmekten kaçınmanız hem genel sağlığınız hem de ağız ve diş sağlığınız için oldukça önemlidir.
Ameliyat Sonrası Diş Eti Kaşınması
Ağız ve çevresinde geçirdiğiniz bir ameliyat ya da çeşitli estetik operasyonlar sonrasında diş etlerinizde alerjik reaksiyonlar meydana gelerek diş eti kaşınmasına yol açabilirler. Örneğin, insanlar 20’lik dişlerini çektirmek için küçük çaplı bir ameliyata girmiş olurlar. Bu gömülü dişler çekildikten sonra o bölge iyileşene kadar diş etlerinde kaşınmalar oluşabilir. Bu şekilde diş etlerinizde kaşınmalar meydana geliyorsa tuzlu su karışımıyla ağzınızı çalkalayarak diş eti kaşıntınızı hafifletebilirsiniz. Ayrıca uzman hekimlere başvurarak çeşitli kaşıntı geçirici ilaçlar alabilirsiniz.
Geçirdiğiniz bir ameliyattan sonra diş etlerinizde kaşıntılar meydana geliyorsa, diş etlerinizi kesinlikle kaşımamalısınız. Çünkü kaşıntı oluşumu ameliyat oluşan bölgenin iyileşmesine işarettir. Bu bölgeyi kaşıdığınız taktirde hem iyileşmeyi kötü yönde etkilersiniz hem de daha ciddi problemler eden olabilirsiniz.