Ağız ve diş sorunları denildiğinde akla ilk olarak çürük dişler, dolgular, iltihaplanmalar gelmektedir. Ancak diş eti problemleri de oldukça ciddi boyutlara ulaşabilecek olan ağız ve diş rahatsızlıklarındandır. Bu yüzden diş etlerinizde meydana gelebilecek çeşitli sorunları ciddiye almalısınız. Aksi taktirde ciddi ağız ve diş rahatsızlıklarıyla karşı karşıya kalabilir ve hatta dişlerinizi bile kaybedebilirsiniz. Bu nedenle dişlerinizin sağlığına ne derece önem veriyorsanız diş etlerinizin sağlığına da o derece önem vermelisiniz. Diş eti sağlığına zarar veren etkenler nelerdir? Bunları bilmeniz ve bu durumlardan kaçınmanız diş eti sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.
Sigara İçmek Diş Eti Hastalıklarına Davetiye Çıkartır
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre tütün ve tütün ürünlerini kullanmak diş eti hastalıklarına yakalanma riskinizi en az 4 kat artırmaktadır. Sigara içerken dişlerinizde lekeler meydana gelir. Bu lekelenmelerde üstlerinde plak birikmesine yol açar. Bu plaklar diş etlerine yerleşerek diş etlerinde zararlı bakterilerin çoğalmasına ve diş etlerinin zarar görmesine neden olur. Bu şekilde diş eti hastalıkları ortaya çıkar ve çeşitli diş problemleriyle karşı karşıya kalırsınız. Ayrıca sigara içmek bağışıklık sisteminizi zayıflatacağı için genel sağlığınıza da ciddi derecede zarar verebilir.
Diş Taşları Diş Etlerine Zarar Verir
Dişlerde ve diş etlerinde biriken yemek parçacıkları temizlenmediğinde içerisinde barındırdıkları bakterilerin zamanla çoğalmasına yol açar. Çoğalan ve diş etlerine kadar ilerleyen bu bakteriler, asit gibi çeşitli zararlı maddeler salgılayarak hem dişlere hem de diş etlerine zarar verir. Dişlerde oluşan plaklar temizlenmediğinde tükürük salgılanmasıyla tükürükte yer alan minerallerle karışarak sertleşir ve diş taşları ortaya çıkar. Diş taşları dişlerde girinti ve çıkıntılar oluşmasına ve bu ortamlarda plakların daha da çok yerleşmesine neden olur. Bu durumda ağız ve diş sağlığınızı tehlikeye atar. Bu nedenle ağız ve diş sağlığınızı koruyabilmek için dişlerinizi düzenli olarak fırçalamalı, diş ipi ve ağız gargaralarıyla ağız ve diş hijyeninizi gerçekleştirmelisiniz.
Bruksizm
Günlük yaşamın getirdiği stres ya da çeşitli nedenlerden dolayı strese kapılmanız dişlerinizi sıkmanıza ya da gıcırdatmanıza neden olur. Bu durumda alışkanlık haline geldiğinde diş gıcırdatma olarak bilinen Bruksizm rahatsızlığıyla karşı karşıya kalmanıza yol açar. Bruksizm, dişlerinizin gereğinden fazla çiğneme gücüne maruz kalmasına, çene kemiklerinin erimesine ve devamında da diş etlerinin çekilmesine neden olabilir. Diş etlerinin çekilmesi de dişlerin kaybedilmesine yol açabilir. Bu nedenle stresten dolayı dişlerinizi gıcırdatıyorsanız ve bunu alışkanlık haline getirdiyseniz diş hekimlerine biran önce başvurarak çeşitli tedavilerle ağız ve diş sağlığınızı kontrol altına almanızı tavsiye ederiz.
Kullandığınız İlaçlar Çeşitli Diş Eti Problemlerine Yol Açabilir
Çeşitli hastalıklarınız nedeniyle birçok farklı ilaç kullanıyor olabilirsiniz. Bu ilaçların yan etkileri arasında diş eti büyümesi gibi bir problem yer alabilir. İçmiş olduğunuz ilaçlar diş etlerinizde büyümeye neden olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza başvurarak ilacınızı değiştirmesini isteyebilirsiniz.
Vitamin ve Mineral Eksiklikleri
Yetersiz, dengesiz ya da sağlıksız beslenme nedeniyle vücudun ihtiyaç duyduğu çeşitli vitamin ve mineralleri yeterli miktarlarda alamıyor olabilirsiniz. Bu durum ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini gibi çeşitli diş eti problemlerine de neden olabilir. Çünkü vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda vitamin ve mineral almazsanız bağışıklık sisteminiz zayıflar ve çeşitli problemlerle karşı karşıya kalırsınız.