Bu boşluklar, bakteri ve iltihapların daha kolay yerleşmesi ve çoğalmasına olanak sağlar. Bu nedenle diş etlerinde meydana gelen çekilmeler tedavi edilmedi sürece çene yapısı ve dişleri destekleyen kemik yapısı ciddi şekilde zarar görebilir. Bu sorunlar daha da ilerleyerek dişlerde kayıplara neden olabilir.
Diş eti çekilmesi günümüzde ağız ve diş problemleri arasında yayın olarak görülen bir hastalıktır. Diş eti çekilmesinin belirli bir yaşı yoktur. Çocuk yaştaki bireylerde görülebileceği gibi yaşlı insanlarda da görülebilir. İnsanlar genellikle diş etlerinde meydana gelen çekilmeleri fark edemezler. Çünkü diş eti çekilmesi fark edilmeyecek bir yavaşlıkla ilerler. Bu nedenle diş etlerinizde küçük bir çekilme ya da farklılık fark ettiğinizde uzman hekimlere başvurarak tedavi olabilirsiniz.
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?
Diş eti çekilmesi sorunu genellikle dişlerde oluşan hassasiyetten anlaşılabilir. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanıza rağmen dişlerinizde yine de kanamalar meydana geliyorsa, sert ve kabuklu yiyecekleri yerken kanamalar oluşuyorsa diş etlerinizde çekilme yaşanıyor olabilir. Diş Eti Çekilmesi Neden Olur? sorusuna verebileceğimiz cevaplar şunlardır.
- Diş etlerinizde meydana gelebilecek enfeksiyonlar diş eti çekilmesinin en önemli nedenidir.
- Ailesinde diş eti problemleri yaşayan bireylerde diş eti çekilmesi sorunu görülebilir. Çünkü diş eti rahatsızlıklarında genetik önemli bir etkendir.
- Dişlerinizi fırçalarken fırçalama işlemini yanlış ya da sert bir şekilde yapıyorsanız diş etlerinizde çekilmeler yaşanabilir. Dişlerinizi fırçalarken diş minesine zarar verebilir ve minenin yıpranmasına ve diş etlerinin çekilmesi yol açabilirsiniz.
- Ağız ve diş bakımınıza gereken önemi vermediğiniz taktirde dişlerinizde tartar ve plaklar oluşabilir. Oluşan tartar ve plaklar diş etine zarar vererek diş etlerinde çekilmelere yol açabilirler.
- İnsan hayatı boyunca nelerle karşı karşıya kalacağını bilemez. Bu nedenle yaşamınızın bir sürecinde hormonlarınızda değişmeler yaşabilirsiniz. Ergenlik, hamilelik ve menopoz gibi hormonlarda değişmeler yaratan durumlarda diş eti çekilmesi gibi problemleri meydana gelebilir.
- Tütün, alkol gibi zararlı maddelerin kullanımı dişlerinizde temizlenmesi aşırı zor olan plak oluşumuna neden olur ve bu şekilde diş etleriniz zarar görebilir.
- Diş gıcırdatma ya da diş sıkma gibi edinmiş olduğunuz alışkanlıklar diş eti çekimine yol açabilir.
- Dişlerinizdeki çapraşıklıklar da diş eti problemlerine neden olabilir.
- Tüketeceğiniz bir besinin yanlış bir şekilde ısırılması diş etlerinize zarar verebilir.
- Dudak ya da dil üzerine takılan piercingler diş eti problemlerine yol açabilir.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi iki farklı yöntemle gerçekleştirilmektedir. Diş etlerinizdeki çekilmeler daha yeni başlamışsa ve hafif bir çekilme söz konusuysa diş etlerinde çekilme yaşanan bölge uzman hekim tarafından derinlemesine bir temizlikle gerçekleştirilir. Temizlik esnasında diş eti çizgisinin alt tarafındaki dişlerde ve diş köklerinin yüzeyinde oluşmuş olan plak ya da diş taşları dikkatli bir şekilde çıkarılır. Diş etlerinin çekilmesi sonucunda ortaya çıkan boşluklarda bakteri ve iltihaplanmaların oluşumu engellenmek için bu boşlukların temizliği yapılarak düzgünleştirilmesi sağlanır. Bu tedavi yönteminde uzman hekimler gerek görürse sizlere antibiyotik vererek temizlik sonrasında belirli bir zaman içinde dişlerinizde oluşabilecek bakterileri engelleyebilir.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi yöntemlerinden biri olan diş eti ameliyatına, diş etlerinde çekilmeler çok fazla olduğu durumlarda başvurulur. Diş eti çekilmesi çok ileri düzeyde ise ve temizliklerle tedavi edilemeyecek durumda ise diş eti çekilmesine neden olan problemler ameliyat ile tedavi edilir.