Ağız ve diş sağlığı için dişlerinizi düzenli olarak fırçalamalı, diş aralarını diş ipleriyle temizlemeli ve ağız gargarları kullanmalısınız. Tüm bunlara ek olarak diş hekimlerine rutin kontrollere giderek ağız ve dişlerinizde oluşabileceğiz rahatsızlıkları öncenden önleyebilirsiniz. Ya da oluşmuş olan ağız ve diş rahatsızlıkları ilerlemeden ve ciddi sorunlara yol açmadan tedavi ettirebilirsiniz.
İnsanlar ağız ve dişlerindeki çeşitli rahatsızlıkları tedavi ettirebilecekleri diş hekimlerini seçerken kendilerini rahat ve güvende hissedebilecekleri diş hekimlerini tercih etmelidirler. Diş hekimine ilk kez rutin kontrole giden bir insan için diş hekimleri tüm sağlık geçmişi hakkında bilgi edinirler. Daha sonraki rutin kontrollerde, birey sağlık durumunda meydana gelen çeşitli değişimler hakkında diş hekimini bilgilendirmelidir. Diş hekimleri de bu duruma göre yapacağı tetkik ve yöntemlerde değişikliklere gidebilir.
Diş Hekimlerinin Rutin Kontrolleri
Diş hekimlerine rutin kontrollere gittiğinizde, diş hekimleri genel olan dişlerinizin sağlığını, görünümü, temizliğini kontrol etmesiyle gerçekleşmektedir. Rutin kontrolleri, profesyonel temizlik, muayene ve röntgen olarak üç ana başlık altında inceleyebiliriz.
Profesyonel Temizlik
Rutin diş hekimi kontrollerde genellikle geniş kapsamlı bir temizlik işlemi gerçekleştirilir. Bu temizlik esnasında dişlerde oluşan plaklar, diş taşları, diş etleri temizlenir. Çeşitli aparatlar kullanılarak diş eti çizgisinin altına yerleşen bakteriler ya da yemek parçacıklarının da temizliği gerçekleştirilir. Ağız ve diş temizliği gerçekleştirildikten sonra dişlerin beyazlaştırılması ve parlatılması işlemine geçilir. Temizlik işleri sonucunda insanlar daha estetik bir görünümlü dişlere sahip olabilir.
Rutin Kontrollerde Yapılan Muayene
Diş hekimleri rutin kontrollerde ilk olarak ağız, diş ve diş etlerinizi kapsamlı bir şekilde muayene eder. Bu muayeneler esnasında oluşan hastalıklar ya da ilerleyen süreçlerde ağız ve diş hastalıklarına yol açacak etkenler belirlenir. Oluşan hastalıklar çeşitli yöntemlerle tedavi edebilir. Henüz ortaya çıkmamış fakat ilerleyen süreçlerde hastalığa neden olabilecek durumları ortadan kaldırarak, ağız ve diş sağlığınızı koruma altına alabilir.
Röntgen
Diş hekimleri, hasta bireyin yaşına, sağlık geçmişine ve risk altında oldukları durumlara göz önüne alarak herhangi bir rahatsızlık olup olmadığını anlamak için bireyden diş röntgenleri isteyebilir. Bu röntgenler sayesinde bireyin dişlerinde oluşan hasarlar, gömülü diş problemleri, abse, kist, tümör ve diş arası çürükleri gibi birçok farklı rahatsızlığı gözlemleyebilir. Daha sonra gözlemlenen ağız ve diş hastalığının çeşidine göre farklı tedavi seçenekleriyle, hastalık daha da ilerlemeden kısa süre içinde sizlere yardımcı olabilir.
Modern diş hekimliğinde kullanılan röntgenler sanıldığı kadar radyasyon yaymamaktadır. Yani hafta sonu izleyeceğiniz televizyonun yaydığı radyasyon kadar bile radyasyonu maruz kalmazsınız. Bu nedenle diş hekimleri sizlerden muayene sırasında görünemeyecek durumda olan ağız ve diş rahatsızlıklarını kontrol edebilmek için diş röntgeni isterse çektirmenizi tavsiye ederiz. Ancak hamile olan kadınlar ya da yeni anne adaylarının diş röntgeni çektirmeleri istenirse, hamilelik durumunuz hakkındaki diş hekiminizi bilgilendirmelisiniz.
Diş hekimleri rutin kontroller sırasında çene problemleri ya da ağız hareketleri hakkında bilgi edinebilmek için sizlerden Panoramik Röntgen’de isteyebilir. Bu röntgen türünde üst ve alt çenenizin komple tek bir resim içinde yansıtılır. Bu şekilde diş hekimi ağız kapanış şekliniz, alt ve üst çenenin ileri ya da geri olması, dişler ve çene kemiğinin arasındaki ilişki de problem olup olmadığınızı anlayabilir.
Diş Hekimlerine Hangi Sıklıkla Rutin Kontrollere Gidilmelidir?
Dişlerinizi incelediğinizde diş ve diş etlerinizde herhangi bir problem görmüyorsanız diş hekimlerine rutin kontrollere altı ayda bir gidebilirsiniz. Ancak dişlerinizdeki dolgularda, diş eti çekilmesi, plaklarda kırılma çatlama gibi çeşitli durumlarla karşı karşıyaysanız biran önce diş hekimlerine başvurmalısınız.