Diş kaplama tedavisi ile İmplant tedavisi arasındaki farklar yapılan uygulamanın diş köküne ya da diş yüzeyine yapılması ile ilgili olmaktadır. Diş kaplama ve İmplant arasındaki farklar uygulama süreçleri bakımından şu şekilde sıralanabilmektedir:
- İmplant tedavisi, diş köküne yapılan bir uygulama iken kaplama tedavisi tamamen kaybedilen dişlere değil diş yüzeyindeki kırık ya da hasarlar için uygulanmaktadır.
- İmplant tedavisi cerrahi bir müdahale olarak kabul edilirken, kaplama tedavileri daha kısa süre içerisinde tamamlanan basit bir tedavi yöntemidir.
- İmplant tedavisinde çene kemiğinin uyumlu olması gibi ön koşullar bulunurken
- İmplant tedavisi uygulamasında birden fazla seans gerekli görülürken, kaplama uygulaması tek seansta yapılabilmektedir.
Kuron Tedavisi Nedir?
Kuron tedavisi, dişlerin kökünün sağlam durmasına rağmen diş yüzeyinde oluşan hasarların giderilmesi için uygulanmaktadır. Kaplama olarak da adlandırılan bu tedavinin klasik yönteminde porselen kaplama kullanılmaktadır.
Kaplama tedavilerinde son yılların gelişen teknolojik olanakları sayesinde zirkonyum, seramik ya da lamine gibi malzemeler de kullanılabilmektedir. Diş yapısına en uygun olan malzeme tercih edildikten sonra diş formunda hazırlanarak ağza yerleştirilmektedir.
Kuron tedavisinin uygulanabilmesi için diş köklerinin sağlam olması gerekmektedir. Diş köklerinde çok fazla açıklık olması durumunda kaplamaların dişe yerleştirilmesi sağlanamayacağından farklı tedavilere yönlendirme yapılmaktadır.
İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?
İmplant tedavisinin uygulanması ağız içerisinde bir ya da birden fazla diş kaybı olması durumunda tercih edilmektedir. Diş yapısına en uygun şekillerde hazırlanan implantlar, çene kemiğine vidalanarak sabitlenmektedir.
İmplant tedavisinin son yıllarda kullanılmakta olan lazerli yöntemi de bulunmaktadır. Bu yöntem sayesinde vida gibi vücutla uyumlu olmayan malzemeler kullanılmadığı için daha kalıcı ve konforlu bir uygulama olduğu bilinmektedir.
Diş kaplama ve İmplant arasındaki farklar göz önünde bulundurulurken bu tedavi süreci ile ilişkili olarak ağız yapısının tedavi için uygun olma durumunun da göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
İmplant tedavisi oldukça etkili ve başarılı sonuçlar veren bir yöntem olmasına rağmen ağız içerisinde diş kaybının olmaması durumunda sağlam dişlerin çekilmesi doğru olmayacağından İmplant önerilmemektedir.
Köprü Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Köprü tedavisinin uygulanması ağız içerisinde iki sağlam diş arasında bir diş kaybı olması durumunda tercih edilmektedir. Sağlam olan dişler arasında tedavinin isminde olduğu gibi bir birleştirme yapılmakta ve bu sayede diş kaybından dolayı oluşan boşluk kapanmaktadır.
Köprü tedavisi genellikle az diş kaybının olduğu durumlarda tercih edilen bir uygulamadır. Ağız içerisinde çok fazla diş kaybı olduğunun görülmesi durumunda ise köprü uygulamasının yerine İmplant uygulaması önerilmektedir.
Köprü uygulamasında aynı zamanda sağlam olan dişlerin köklerinin de sağlam olduğunun muayene esnasında belirlenmesi gerekmektedir. Aksi durumda köprü uygulamasının uzun vadeli olarak sonuç vermesi beklenmeyeceğinden etkili bir uygulama olmayacaktır.
İmplant ve Köprü Tedavilerinden Hangisi Tercih Edilmelidir?
İmplant ve köprü tedavileri arasında seçim yapılırken öncelikli olarak ağız ve diş yapısının hangi tedavi için daha uygun olduğunun belirlenmesi gerekmektedir. Tedavi için uygun olmayan yöntemin kullanılması kalıcı bir çözüm sunmamaktadır.
İmplant tedavisi genellikle diş köklerinin tutunamaması nedeniyle uygulanan bir yöntemdir. Diş kökü sağlam olan hastalar için İmplant tedavisi uygun olmadığı gibi uzun vadede ağız ve diş sağlığı için risk de oluşturabilmektedir.
Köprü tedavisinin uygulanabilir olması için ise öncelikli olarak ağız içerisinde köprü yapılacak dişlerin olması gerekmektedir. İki sağlam diş arasına yapılabilen bu uygulamanın sağlam olmayan köklerde uygulanması mümkün değildir.
Diş kaplama ve İmplant arasındaki farklar gibi köprü uygulamasının da farkı kişiye göre belirlenmekte olup tedavi seçimi noktasında diş hekimlerine başvurulması gerekmektedir.