Diş kayması sadece ortodonti tedavilerinden sonra gerçekleşmez. Bu nedenle diş kayması sorunu sadece çene kapanışı sorunlarına yol açmaz. Bu rahatsızlık tedavi edilmedikçe ilerleyen süreçlerde çene, yüz ve boyun ağrılarına yol açabilir. Dişlerinizin diziliminde değişiklikler fark ettiğiniz taktirde sıkıntıya kapılacak bir durum olmadığını bilmelisiniz. Ufak kaymalar genellikle insanların çoğunluğunda gerçekleşir. Fakat diş kaymasının boyutları fazlaysa ve sizleri rahatsız ediyorsa uzman diş hekimlerine başvurarak tedavi almanız gerekmektedir.
Diş Kayması Neden Olur?
Dişlerinizdeki çeşitli sorunlar dişlerinizin çekilmesine yol açabilir. Dişlerinizin çekilmesinden sonra diş diziliminizde boşluklar meydana gelebilir. Bu boşluklarda komşu dişlerde kaymalara yol açabilir. Bu boşluklar doldurulmadığı sürece dişlerde oluşacak olan kaymalar ilerleyen süreçlerde çene problemlerine kadar yol açabilir.
Dişlerin çene kemiğine bağlanmasında diş etleri, mineral ve kolajenlerin etkisi oldukça büyüktür. Diş etleri, dişi sıkıca sarar ve dişlerin hareket etmesini engeller. Ancak diş etlerin yapısı gereği yumuşak dokulara da sahiplerdir. Bu dokularda dişlerin hareketli olmasını engellemeyebilirler ve bu şekilde diş kayması oluşabilir.
Dişlerde yaşam boyunca belirli oranlarda kaymalar yaşanabilir. Bu kaymaların seviyesini artıran etkenler arasında günlük koşuşturmacının getirdiği stres ve sıkıntılar yer almaktadır. İnsanlar yaşlandıkça vücutlarında çeşitli değişmeler meydana gelir, ağız ve dişlerde bu değişmelerden nasibini alırlar. Bu nedenle de dişlerde kaymalar ve çeşitli sorunlar meydana gelebilir.
Diş minesinin aşınması, çeşitli ağız ve diş kazaları, darbeler, bruksizm gibi çeşitli sorunlarda diş kaymasına neden olur. Bunlara ek olarak yaptıracağınız ortodonti tedavilerinden sonra da diş kayması problemleri ortaya çıkabilir.
Diş Kayması Tedavisi
Diş kayması tedavisi, ilk olarak diş kaymasına neden olan problemlerin belirlenmesiyle gerçekleşir. Belirlenen problemin tedavi edilmesiyle diş kayması tedavisi de gerçekleştirilmiş olur. Bu nedenle diş kaymalarını tedavi etmenin birçok yöntemi vardır.
Diş kayması tedavisi için başvurulan yöntemler arasında yaygın olanları İmplant ve Protez tedavisidir. Herhangi bir nedenden dolayı dişlerinizi çektirebilirsiniz. Bu dişlerin çekiminden sonra boşlukların yeri doldurulmazsa dişlerde zamanla kaymalar yaşanabilir. Bu nedenle bu boşlukları İmplant tedavileriyle doldurabilirsiniz. Dişlerinizdeki kaymaları tedavi edebilmek için ağız ve dişlerinizi uygun ölçülerde üretilecek olan protezleri kullanabilirsiniz.
Diş Kayması Nasıl Önlenir?
Ağız ve diş sağlığınızda herhangi bir problem olmasa bile dişlerinizde kaymalar meydana gelmesi olağan bir durumdur. Ancak dişlerinizde meydana gelen diş kayıpları, sıkışıklık ve çarpıklık sorunları, dişlerin hizasındaki sıkıntılar diş kaymasını artıran etkenler arasında yer almaktadır. Ancak bu sebeplerden ötürü dişlerinizde kaymalar yaşanmamasını istiyorsanız kesinlikle uzman diş hekimlerinden yardım almanız gerekmektedir.
Dişlerde meydana gelen doğal kaymaları ve diş teli tedavisinden sonra meydana gelen diş kaymasını önlemenin en önemli yolu önleyici tedbirler almaktan geçmektedir. Bu tedbirler arasında asitli yiyecek ve içeceklerin tüketimini sınırlandırmak, ağız ve diş hijyenine gereken önemi vermek, diş ipi kullanmak ve düzenli olarak diş hekimlerine rutin kontrollere gitmek yer almaktadır.
Midenizin üzerine yatarak uyuyorsanız dişlerinizde kaymalar meydana gelmektedir. Bunun nedenin tam olarak neyden kaynaklandığı bilinmese de mide üzerinde uyumak diş kayması nedenleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle dişlerinizin kaymasını önlemek için sırt üstü ya da yan bir şekilde yatmanızı tavsiye ederiz. Ders çalışırken ya da masa başında bir şeylerle uğraşırken ellerinizle başınıza dayamanızda zamanla diş kaymalarına yol açacaktır. Bu nedenle bu alışkanlığınızdan da vazgeçmelisiniz.