Diş pırlantası olarak da adlandırılan Diş Kristali, dişlerinin estetik açıdan daha güzel görünmesini isteyen bireylerin başvurdukları estetik diş tedavilerinden bir tanesidir. Diş pırlantası, dişlerin yüzeyine yerleştirilerek bireyin daha estetik bir diş görünümüne ve gülüş tasarımına yardımcı olur.
Diş pırlantaları diş yüzeyine yerleştirilmektedir. Bireylerin istekleri doğrultuda çeşitli boyutlarda ve şekillerde olan bu pırlantalar her yaştaki bireylerin dişlerine takılabilir. Diş kristalleri hiçbir şekilde diş yüzeyine ya da diş sağlığına bir zarar vermez. Bu nedenle dişlerinizin daha estetik görünmesini isterseniz diş hekimlerine başvurarak dişlerinize pırlanta takılması için hizmet alabilirsiniz.
Diş kristallerinin tasarlanmasında kristallerin kullanılmasının yanı sıra çeşitli materyallerde kullanılabilir. Bunlar arasında kristallere göre daha ucuz olan çeşitli taşlar, altın, gümüş gibi materyaller yer almaktadır. Ancak dişlere takılacak olan pırlantalar dişlerinizde sürekli takılı olacağından yemek yerken, konuşurken size sıkıntı çıkarmayacak materyallerin tercih edilmesi gerekmektedir.
Diş Kristali Kimlere Takılır?
Estetik diş hekimli alanında yer alan diş kristali, her yaştaki bireye takılabilir. Ancak kristallerin takılabilmesi bireyin ağız ve diş sağlığının iyi olması ve dişlerinde çeşitli problemlerin olmaması gerekmektedir. Ağız ve diş sağlığında herhangi bir problem olan bireyler bu rahatsızlıklarından kurtulduktan sonra diş pırlantalarını taktırabilirler.
Diş Kristali Nasıl Takılır?
Diş kristali kesinlikle uzman diş hekimleri tarafından dişlere yerleştirilmelidir. Aksi taktirde ciddi ağız ve diş problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Diş hekimlerine başvurduğunuzda ilk olarak ağız ve diş sağlığınız için kontrol muayenesi gerçekleştirilir. Daha sonra hangi materyallerden üretilen kristallerin dişlerinize takacağı belirlenerek, istenilen ölçü ve şekle göre pırlantalar hazırlanır. Hazırlanan kristaller ya da pırlantalar çeşitli yapıştırıcılar sayesinde dişlere yapıştırılarak süreç tamamlanır.
Diş kristallerinin kendi kendine dişlerden düşmesi oldukça zor olsa da düşmesi imkansız değildir. Bu nedenle birçok farklı nedenden dolayı diş pırlantalarınız kendiliğinden düşebilir. Bu durumda diş hekiminize tekrar başvurarak diş pırlantalarınızı yeniden yapıştırtabilirsiniz. Ya da kalan pırlantaları da çıkarttırabilirsiniz. Diş kristallerinizi çıkarttığınızda dişlerinizde hiçbir şekilde iz ya da leke kalmayacaktır. Çünkü kristaller çıkartıldıktan sonra diş hekimlerinizin temizliğini gerçekleştirecek ve cilalayarak eski doğal görünümüne kavuşturacaktır.
Diş kristallerinin dişlere yerleştirilmesi işlemi diş hekimleri tarafından diş koltuğunda gerçekleştirilmektedir. Bu işlem yaklaşık olarak 15 – 30 dakika içerisinde tamamlanır. Ancak bu sürenin kaç dişe kristal takılacağına, diş hekimin tecrübesine ve çeşitli etkenlere göre uzayıp kısalabileceğini unutmayınız. Diş pırlanta işleminden sonra günlük hayatınızı rahatlıkla devam edebilirsiniz.
Diş Kristali Dişlere Zarar Verir Mi?
Diş kristali yönteminde dişler hiçbir şekilde zarar görmez. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı diş kristalleri kırılabilir ya da çatlayabilir. Bunun sonucunda ortaya çıkan parçacıkları yutarsanız çeşitli sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Fakat bu kristallerin kırılması ya da çatlaması oldukça zordur.
Diş pırlantalarının temizliği ya da bakımını için uygulamanız gereken herhangi bir yöntem ya da uygulama yoktur. Ağız ve diş bakımınızı düzenli ve doğru şekilde gerçekleştirdiğiniz taktirde diş pırlantalarının da temizliğini ve bakımını gerçekleştirmiş olursunuz.
Diş Kristali Fiyatları Ne Kadardır?
Diş kristali fiyatları, seçilen kristalin türüne, şekline, boyutuna, kaç dişe pırlanta takılacağına, öncesinde diğer ağız ve diş tedavilerine başvurulup başvurulmayacağına gibi birçok farklı etkenden etkilenir. Ayrıca diş hekimin bilgi ve tecrübesi, hizmet alacağınız sağlık kuruluşunun durumu, konumu ve popülaritesi gibi durumlarda fiyatların değişmesine neden olacaktır.