Diş röntgeni, diş hekimlerinin hastaların ağız ve dişlerinde meydana gelen ve gözle görülmesi zor olan rahatsızlıkların teşhisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem sayesinde diş hekimleri ağız içinde oluşan tüm rahatsızlıkları görebilir ve rahatsızlığa uygun tedavi yöntemini seçerek hastayı iyileştirir. Diş hekimi ağız ve dişlerinizdeki hastalıkları teşhis edebilmek amacıyla röntgen çektirdikten sonra herhangi bir olumsuzluğa rastlamazsa oluşan rahatsızlığın nedeni başka şeyler olabilir. Bunun içinde çeşitli yöntemlere başvurarak hastalığı teşhis edebilir ve tedavisi için ne gerekiyorsa gerçekleştirebilir.
Röntgenler radyografi olarak da bilinir. Diş hekimleri bu diş röntgeni sayesinde dişlerin arasına ve dişlerin içini görebilir. Ayrıca gözle görünmeyecek kadar küçük olan hasarları ya da diş etlerinin altında yer alan diş kökleri de bu röntgen sayesinde incelenebilir. Günümüzde bu röntgenlere neredeyse tüm ağız ve diş rahatsızlıklarının muayenesinde başvurulmaktadır.
Çekilen röntgen sayesinde diş çürükleri, çürüğün derecesi, kist, apse, diş eti problemleri gibi birçok farklı ağız ve diş rahatsızlıklarını teşhisi konulabilir. Ayrıca 20 yaş dişlerinin bu röntgenler sonucunda incelenir. Bu nedenle ağız ve diş hastalıklarının tedavisinde diş X-Işınları oldukça önemlidir.
Diş Röntgeni Çeşitleri Nelerdir?
Diş röntgeni çeşitleri arasında Bitewing, periapikal ve panoramik radyografiler yer almaktadır. Diş hekimleri rutin kontroller esnasında, hastaların dişlerinde çürükler oluşup olmadığını kontrol edebilmek için dişlerin kuron kısımlarını gösterebilen Bitewing röntgenine başvurur.
Dişlerin kemiklerinin yüksekliği ya da kök uçlarının kontrol edilmesi gerektiğinde Periapikal röntgenlere başvurulur.
Ağız dışından çekilen ve ağzın tam görüntüsünü alabilmek için çekilen röntgene ise Panoramik denir. Bu röntgen tüm dişlerle birlikte alt ve üst çenenin, sinüs bölgelerinin görünümünü de gösterir. Bu röntgen sayesinde dişlerin sıkışıklığı, kist, tümör, çene problemleri gibi problemlerin teşhisi gerçekleştirilebilir.
Diş hekimlerinin başvurduğu diğer röntgen çeşitleri arasında Oklüzal ve Sefalometrik röntgenlerde yer almaktadır. Oklüzal röntgen, çocukların gelişmekte olan dişlerinin gözlemlenmesi için çekilmektedir. Sefalometrik röntgen ise, Ortodontist uzmanları tarafından ortodonti tedavisi sürecinin planlanması için çekilir.
Birçok farklı ağız ve diş rahatsızlığı vardır. Bu rahatsızlıkların belirlenebilmesi için diş hekimleri hastalardan farklı türlerde röntgenler isteyebilir. Bu çok normal ve doğal bir durumdur. Bu nedenle diş hekimlerinin isteyeceği çeşitli röntgenler sizleri korkutmasın. Bu röntgenler sonucunda uzman hekimler sizlerin rahatsızlığını teşhis edecektir ve ona göre tedavi sürecini planlayacaktır ve sizlerin iyileşmesi için elinden gelen her şeyi yapacaktır.
Diş Röntgeni Zararlı Mıdır?
Röntgen cihazları ve diğer dış radyografi makineleri radyasyon seviyesini minimum miktara indirecek şekilde tasarlanmış ve üretilmiştir. Bu nedenle bu cihazlardan alacağınız radyasyon miktarı oldukça düşük olacağından ve sürekli olarak maruz kalmayacağınızdan göz ardı edilebilir. Gelişen teknoloji sayesinde günümüzde kullanılan röntgen cihazlarının radyasyon yayma oranı daha da azalmıştır. Ancak hamile ya da emziren annelerin bu röntgenleri çektirmeden önce kadın doğum uzmanlarına danışarak tavsiye almalarını ve ona göre hareket etmelerini öneririz.