Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Diş Siniri Ölmesi Nedir?

Sindirimin başlangıcı olan ağız içerisinde yer alan dişlerde canlı bir organizmadır. Besinlerin ısırılması, çiğnenmesi ve öğütülmesi için oldukça önemli olan dişlerde de tüm canlı organizmalarda olduğu gibi ölümlerde meydana gelebilir. Dişteki ölüm, diş siniri ölmesi ile gerçekleşir. Diş siniri ölmesi, dişin tamamen kaybedilmesi anlamına gelmez. Dişteki sinirlerin ölmesi durumunda dişlerin kurtarılabilmesi için belli başlı tedavi yöntemleri vardır.

Tarih17 April 2021 15:42

Diş siniri ölmesi neden olduğuna anlamak için diş yapısını anlamak gerekmektedir. Canlı bir yapıya sahip olan dişlerde, canlılığı dişin pulpa bölgesinde yer alan dokular ve sinirler sağlamaktadır. Herhangi bir diş tedavisinde yanlış bir yöntem uygulanması, dişlerde oluşan çürükler, dişlerde meydana gelen kırıklar ve çatlaklar dişlerdeki sinirlerin zamanla ölmesine yol açabilir.

Kanal tedavisiDiş sinirlerinde meydana gelen ölümler sonucunda dişler canlılığını yitir ve bu süreç içerisinde dişlerde çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Örneğin diş ve diş etlerinde çürük oluşumuna, diş eti kanamalarına ve apse oluşu gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Uzman diş hekimleri bu durumla karşı karşıya kaldığınız, pulpa içerisinde yer alan ve ölmüş sinirleri bu bölgeden uzaklaştıracak bazı tedavi yöntemlerine başvurarak sizlere yardımcı olabilir.

Diş Siniri Ölmesi Nedenleri Nelerdir?

Diş Siniri Kanal TedavisiDiş yapısı içerisinde yer alan pulpa dokusunda bakteriler yer almaz. Ancak dişlerde meydana gelen çürük ya da dolgudan sızan sıvılar gibi çeşitli nedenler pulpaya bakterilerin ulaşmasına yardımcı olabilir. Vücudun çeşitli bölgesinde oluşan bakterilerle savaşmak için vücut tepki gösterir ve o bölgeyi iyileştirmeye çalışır. Ancak bu durum pulpa için geçerli değildir. Bu nedenle diş pulpasına ulaşan bakterilerin kendi kendine tedavi edilmesi mümkün değildir. Diş pulpası bakterilerden temizlenmediğinde ise zamanla diş siniri ölmesi meydana gelir.

Ağız ve dişlere dışarıdan herhangi bir darbe gelmesi, estetik diş tedavilerinde gereğinden fazla diş kesilmesi, diş sıkma ve gıcırdatma gibi rahatsızlıklarda pulpa bölgesine zarar verebilir. Bu rahatsızlıklar pulpada yer alan sinirlere baskı yapar ve oradaki sinirlerin zamanla ölmesine neden olur.

Isırma, çiğneme ya da diğer çene hareketleri esnasında dişlerinizde ağrılar meydana gelebilir. Bunun nedeni diş siniri ölmesi ağrısı olabilir. Bu nedenle uzman diş hekimlerine başvurarak bu ağrının nedenini öğrenmeniz ve ona göre tedavi ettirmeniz gerekmektedir. Sıcak ve soğuk gıdaları karşı hassasiyetler oluşması da sinirlerin öldüğüne işaret edebilir.

Diş Siniri Ölmesi Tedavisi

Kanal tedavisi nedirDiş pulpasında yer alan sinirler öldükten sonra bu tür sorunların tedavi edilmesi için o bölgede yer alan sinirlerin tedavi edilmesi gerekmektedir. Diş siniri ölmesi tedavisi iki farklı yöntemle gerçekleştirilmektedir. Bunlardan bir tanesi canlılığını yitiren dişin çekilmesidir. Ancak dişlerinizi kaybet istemiyorsanız ve bu rahatsızlıktan kurtulmak istiyorsanız ikinci bir yöntem olarak da kanal tedavisi için uzman diş hekimlerine başvurabilirsiniz.

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisinde, diş hekimleri sizlere işlem sırasında bir ağrı hissetmemeniz için lokal anestezi ya da sedasyon uygulayabilir. Daha sonra ağız içerisinin kuru kalması ve tükürüklerin o bölgeye ulaşmaması için bir lastik yerleştirerek tedaviye başlayacaktır.

İşlem sırasında ilk olarak dişin pulpa yapısına ulaşabilmek için uzman diş hekimi dişte bir boşluk açar. Daha sonra küçük aletler yardımıyla diş pulpası çıkarılır. Daha sonra bu bölge iyice temizlenir ve dolgu için hazır hale getirilir. Diş kanallarına izolasyon için bir lastik yerleştirilir. Ana dolgu yapılmadan önce bölge tamamen iyileşene kadar geçici bir dolgu yerleştirilir.

Diş siniri ölmesi sonucunda dişler canlılığını yitirdiğinden dolayı dişlerin kırılması ve çatlaması daha kolay hale gelir. Bu nedenle bu sorunları engellemek için kuron tedavisi yaptırabilirsiniz. Ayrıca iyi ve düzenli bir ağız ve diş bakımıyla ağız ve diş sağlığınızı koruyabilirsiniz.

5/5 - (1 vote)
Comments

No comments yet. You can be the first filling the form below.

Make a Comment

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp