Sızlamalar dişin içerisinde ya da çevresinde meydana gelebilir. Dişlerdeki ağrının şiddeti düşükse kendiniz bu ağrıyı dindirmek için evde belirli yöntemler uygulayabilirsiniz. Ancak ağrı şiddetli ve uzun süredir devam ediyorsa kesinlikle uzman hekimlere başvurmanız gerekmektedir.
Diş Sızlaması Nedenleri Nelerdir?
Diş Sızlaması çok farklı durumlardan dolayı ortaya çıkabilir. Diş sızlaması nedenleri aşağıda yer almaktadır.
- Dişlerin iç kısmında yer alan sinir hücrelerinde meydana gelen hasarlar dişlerde ağrıya ve sızıya yol açabilir.
- Diş etlerinde oluşan tahriş ya da iltihaplanmalar gibi sorunlar sızlamalara yol açabilir.
- Ağzınızın içerisinde yer alan çürük dişler diş sızlamalarına yol açabilir.
- Dişlerinizdeki aşırı derecede hassasiyet varsa dişlerinizde sızlamalar oluşabilir.
- Diş kırıkları dişlerde ağır ve sızıya yol açabilir.
- Ağız ve dişlerde apse oluşumu Diş Sızlaması oluşturabilir.
- Dişlerinizde dolgu varsa bu dolgularda hasar ya da zararlar meydana gelmişse dişleriniz sızlayabilir.
- Diş gıcırdatma ve diş sıkma gibi alışkanlıklar ya da rahatsızlıklar dişlerin sızlamasını yol açabilir.
- 20’lik dişlerin diş etini yararak çıkmaya çalışması sızı oluşturabilir.
- Çene kemiği yapısında meydana gelen problemler dişlerde sızlamalar neden olabilir.
- Kulakta oluşabilecek enfeksiyon ya da herhangi bir ağrı çene kemiğine ulaşması sonucunda dişlerde de sızı oluşabilir.
Yukarıdaki durumlardan bir ya da birkaçı sizlerde mevcutsa biran önce diş hekimlerine başvurarak tedavi olmanız gerekmektedir. Aksi taktirde ağrı ve sızılar gittikçe şiddetlenebilir. Ağız ve dişlerinizdeki rahatsızlıkları tedavi ettirmezseniz ve ilerleme durdurulmazsa diş kayıpları yaşayabilirsiniz.
Diş Sızlamasına Ne İyi Gelir?
Dişlerde oluşan ağrılar ve sızılar insan hayatını ve yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Bu nedenle bu ağrı veya sızıların biran önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Dişlerinizdeki sızıları giderebilmek için uzman hekimlere başvurmanız gerekmektedir. Uzman hekimlere muayene olana ağrı ve sızıları bir nebze de olsun dindirmek ve gidermek için aşağıdaki maddeleri uygulayabilirsiniz.
- Ağzınızı iyice temizlemek sızılarını dindirebilir. Bu nedenle ağzını ılık bir suyla 3 – 5 sefer çalkalayabilirsiniz.
- Dişlerinizdeki sızıyı dindirebilmek için karanfil yağı kullanabilirsiniz. Sızlayan dişinizin etrafına direk karanfil yağını sürebilirsiniz. Bu işlem ağrınızı ve sızını bir süreliğine yok edecektir.
- Dişlerdeki ağrı ve sızı yok etmek ya da hafifletmek için biber, tuz ve sarımsak kullanılabilir. Bu besinlerin tamamı anti bakteriyel ve ağrı kesici özelliklere sahiplerdir.
- Dişlerinizin arasına kaçan parçacıklardan kaynaklanan sızılar oluşabilir. Bu sızıları dindirmek için diş ipleriyle dişlerinizin arasını düzgün ve doğru bir şekilde temizleyebilirsiniz.
- Ağrılarınız dayanacak bir duruma geldiğinde ağrı kesicileri kullanarak Diş Sızlaması sorununu azaltabilirsiniz.
- Dişlerinizdeki ağrıları buz ya da soğuk uygulayarak durdurabilirsiniz. Buz uygulamasında dişlerinizdeki sinir uçları uyuşacağından ağrılar hafifleyebilir.
Diş Sızlaması Tedavisi Nasıl Olur?
Dişlerinizde meydana gelen ağrılar ve sızılar herhangi bir ağız ve diş problemleriyle alakalıysa, ağrı veya sızı dindirmek için uzman hekimler şu yöntemlere başvurabilir.
- Dişlerinizdeki çürükler ağrı ve sızı yapıyorsa, çürükler temizlenerek diş dolgusu yapılabilir.
- Kanal tedavisi ile tedavi edebilecek bir rahatsızlıktan dolayı dişleriniz de sızılar oluşuyorsa uzman hekimler sizlere yardımcı olabilir.
- Gece uykuda diş sıkma, diş gıcırdatma gibi durumlarla karşı karşıya kalıyorsanız ve bu durumlar dişlerinizin sızlamasına neden oluyorsa gece plağı kullanabilirsiniz
- Dişlerinizde rahatsızlıklar çok ilerlemişse ve tedavi edilmesi zorsa dişleriniz çekilebilir.
Uzman hekimlere danışarak Diş Sızlaması sorunu için hangi yöntemler uygulanabileceği hakkında ayrıntılı bilgiler alabilirsiniz. Dişlerinizdeki ağrı ve sızıları tedavi ettirmek için geç kalmamanızı öneririz. Çünkü rahatsızlıklar ilerleyerek diş kayıplarına neden olabilirler.