İnsanlar dişlerindeki dizilim problemleri, ağızdaki kapanış sorunları, çeşitli çene problemleri ve estetik bir gülüş tasarımı için diş teli tedavilerine başvurabilirler. Diş teli tedavisi diğer ağız ve diş tedavilerine göre daha uzun süren ve belirli bir süreç gerektiren tedavidir. Bunun için bu süre boyunca birçok farklı durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumlar diş teli tedavisinde kullanılan braketlere, diş teline, ark tellere ve aralayıcılara zarar verebilir. Diş tellerinizde ortaya çıkabilecek olan bu sorunlar hem tedavi sürecini olumsuz yönde etkiler hem de dişlerinize zarar verebilir. Bu nedenle bu durumlarla karşı karşıya kaldığınızda neler yapmanız gerektiğini bilmeniz gerekmektedir.
Diş Teli Tedavisinde Ortaya Çıkabilecek Problemler
Spor esnasında, beklenmedik kazalar ve yaralanmalar sonucunda diş teli tedavi alan bireyin diş telinde ve braketlerde çeşitli problemler ortaya çıkabilir. Bu durumları şu şekilde özetleyebiliriz.
Braketlerin Zarar Görmesi
Diş teli tedavisinde önemli bir rolü olan braketler genellikle çeşitli yapıştırıcılar sayesinde dişlerinizi yapıştırılır. Bu braketler aşırı sert cisimleri ya da nesneleri ısırdığınızda, yapışkan ya da çiğnemesi zor olan gıdaları tükettiğinizde yerinden çıkabilir. Yerinden çıktığında diş etlerinize ya da ağzınızın çeşitleri bölgelerine sürtünebilir veya temas edebilir. Bu durumlarda hem o bölgenin zarar görmemesi hem de diş teli tedavisinin sekteye uğramaması için direk olarak diş hekiminize başvurmalısınız.
Diş Telinin Gevşemesi
Yetersiz ağız bakımı, çeşitli yaralanmalar ve kazalar gibi durumlar diş tellerinin gevşemesine ve zarar görmesine yol açabilir. Genellikle bu problem diş teli lastiği kullanılmadığı zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Diş tellinizde herhangi bir gevşeme varsa diş doktorunuza başvurarak diş telinin yeniden simante edilmesi için yardımcı almalısınız.
Diş telleri birçok farklı nedenden dolayı gevşeyebilir ve bükülebilir. Bu durumları fark etmediğinizde ise belirli bir süre sonra kırılabilir. Diş telleri kırıldığında diş etlerinizi ya da damağınıza batabilir. Diş telinin kırılması braketlerin gevşemesine yol açar ve diş teli tedavi sürecine oldukça fazla zarar verebilir. Bu nedenle diş telinizde herhangi bir sorun gördüğünüzde biran önce diş doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.
Aralayıcının Zarar Görmesi ya da Gevşemesi
Diş teli tedavisi sürecinde kullanılan arayıcılar genellikle diş teli lastiklerinden önce dişlerin arasına yerleştirilir. Aralayıcılarda ortaya çıkabilecek olan herhangi bir problem diş teli lastiklerinin kullanılması gerektiği anlamına gelebilir. Ancak kesin emin olabilmek için diş hekimlerini ziyaret etmelisiniz.
Diş Teli Sorunları İle Nasıl Baş Edilebilir?
Diş teli sorunları ile kendi başınıza baş edebilmeniz çok zordur. Bu nedenle diş teli süresince diş tellerinizde herhangi bir problem ortaya çıktığında ilk olarak doktorunuzdan yeni bir randevu alarak muayene olmanız gerekmektedir. Ancak muayene olana kadar diş tellerinizin neden olduğu sorunları en aza indirmek için şu adımları takip edebilirsiniz.
- Diş teli ya da braketlerde gevşemeler meydana geldiğinde veya zarar gördüğünde diş etlerinize, damağınıza ve ağız içinde farklı bölgelere zarar verebilirler. Bu zararları en aza indirmek için diş mumu kullanabilirsiniz. Zarar gören telin ucuna ya da braketlere diş mumu sürerek çeşitli bölgelere zarar vermesini önleyebilirsiniz.
- Diş telinde ortaya çıkan sorunlar ciddi ağrılara neden oluyorsa çeşitli ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
- Ağız içinde oluşan tahribata azaltmak için tuzlu su karışımıyla ağzınızı çalkalayabilirsiniz.