Disfaji çene yapısında meydana gelen sorunlar, kas ve yutma problemleri, sinirsel durular gibi birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkan yutma bozukluğu hastalığıdır. Genellikle çeşitli uzman hekimler tarafından tedavi edilen bu rahatsızlık, diş hekimleri tarafından da tedavi edilmektedir. Diş hekimleri, tam oturmayan protezler, diş çürükleri gibi durumlardan ortaya çıkabilecek olan Disfaji hastalığını tedavi ederler.
Disfaji Nedenleri Nelerdir?
Disfaji hastalığının ortaya çıkmasına çok fazla farklı durum neden olabilir. Bu nedenle de tedavisinde değişik yöntemler ve teknikler kullanılmaktadır. Bu rahatsızlığın tedavisinde hangi uzmanlara başvurulacağı ya da hangi tedavi yöntemlerinin belirlenmesi için hastalığın hangi nedenden ortaya çıktığı araştırılmalıdır. Disfaji nedenleri şu şekilde özetlenebilir.
- Özofageal Disfaji olarak adlandırılan hastalık, bir şeyleri yedikten sonra yiyeceklerin boğazınıza ya da göğsünüze yapışması hissi vermektedir. Bu durum genellikle GÖRH; Tümör, daralmış bir özofagus ya da boğazda biriken dokunun yutma zorluğuna yol açması sonucunda ortaya çıkar.
- Orofaringeal Disfaji, çeşitli nedenlerden dolayı boğaz kaslarının zayıflaması ve yutkunma işleminin başlangıcında ortaya çıkan zorlanmalardan kaynaklanmaktadır.
- Dişlerinizde meydana gelen ciddi derecelere ulaşmak çürüklerde yutma bozukluğuna yol açabilir.
- Çeşitli nedenlerden dolayı dişlerinizde kullandığınız protezler uzman diş hekimleri tarafından takılmadığında ya da takılırken bir sorun oluştuğunda tam şekilde oturmaya bilir. Bu durumda yutkunma zorluğuna yol açabilir.
Disfaji Belirtileri Nelerdir?
Disjafi hastalığı ile karşı karşıya olan bireylerde aşağıda sıralanan belirtilerden bir ya da birkaçı görülebilir.
- Yutkunurken ciddi şekilde acı çekmek
- Acı çekeceği düşüncesiyle yutkunamama
- Yediklerinizin ya da içtiklerinizin boğazınıza ya da göğüs kısmınıza sıkışması ya da takılması hissi
- Sebebi belirlenemeyen ses kısıklığı
- Ağızdan devamlı olarak salya gelmesi
- Sık sık ortaya çıkan mide ekşimesi
- Yutkunma sırasında sürekli olarak öksürme
- Tükettiğiniz besinleri yeterli derecede çiğneyememe
- Yiyecekleri yerken ya da çeşitli şeyleri içerken ağızdan köpürme seslerinin gelmesi
Yukarıdaki belirtilerden bir ya da birkaçı ile karşı karşıya kaldığınızda biran önce alanında uzman hekimlere ya da diş hekimlerine başvurmanızı tavsiye ederiz.
Disfaji Tedavisi Nasıl Olur?
Disfaji Tedavisi için ilk olarak diş hekimleri ya da uzman hekimler bu durumun neyden kaynaklandığının belirlenmesiyle başlar. Yutma bozukluğu hastalığının neyden kaynaklandığını öğrenebilmek için sizlere çeşitli testler yapılır. Belirlenen nedenlerin ağız ya da dişlerinizden kaynaklanıyorsa diş hekiminiz sizlere yardımcı olacaktır. Ancak hasatlık farklı nedenden kaynaklanıyorsa sizlere ilgili hekimlere yönlendirecektir.
Disjafi rahatsızlığının sebebi ağız ya da diş problemleriyle alakasıyla diş hekimleri ilk olarak bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olan problemin tedavisini gerçekleştirir. Bunun için dişlerinizdeki çürükleri temizleyerek dişlerinizi kurtarabiliyorsa kurtarmaya çalışır. Kurtaramıyorsa İmpant tedavisi gibi çeşitli tedavilerle çürüklerinizi ve dişlerinizi tedavi edecektir. Hastalığın nedeni tam oturmayan protezler ise, diş hekimleri bu protezleri çıkartarak ağız ve diş ölçülerinize göre tam oturacak bir protez hazırlayarak rahatsızlığını tedavi edebilir.
Ağız ve diş rahatsızlıklarından kaynaklanan disfaji hastalığının ortaya çıkmaması için ya da yeniden tekrarlamaması için ağız ve diş bakımınızı düzenli, doğru ve sürekli olarak gerçekleştirmelisiniz. Ayrıca diş hekimlerine rutin kontrollere giderek dişlerinizde oluşabilecek tüm problemleri ve hastalıkları önleyebilirsiniz. Hastalığınızın tedavisi sonucunda psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmeyebilirsiniz. Bunun içinde psikologlardan yardım alabilirsiniz.