Dişteki sinirlerin neden öldüğünü anlayabilmek için ilk olarak bu sinirlerin dişin neresinde olduğunu bilmek gerekir. Kan damarları, sinirler ve bağ dokuları pulpa adı verilen bir bölgede yer alır. Pulpa dişin çekirdeğini oluşturarak dişin canlı kalmasına yardımcı olur. Pulpa bölgesini zararlı bakterilerden ya da çeşitli enfeksiyonlardan koruyan ve dişin gövdesini oluşturan bölgeye ise dentin adı verilir. Çürük ya da başka enfeksiyonlar sonunda diş minesinin tahriş olması durumunda Dentin tabakası, çeşitli durumlarla sizleri uyarır. Bu uyarıyı da sinirler yardımıyla beyne iletir.
Diş minesi vücudun en sert bölgelerinden biri olsa da bazı olaylar ve durumlar minenin aşınmasına yol açabilir. Diş minesinde oluşan aşınmaların ya da çürüklerin bu bölgeyi aşarak ilerlemesi zaman alsa da, yavaş yavaş ilerleyerek dentin tabakasına ulaşır. Dentin tabakasından pulpaya ulaşmaması daha kolay ve hızlı şekilde gerçekleşir. Sonuç olarak pulpada yer alan tüm sinirler, kan damarları, bağ dokuları zarar görür ve dişin canlılığını yitirmesine yol açar. Bu nedenle diş minesinde oluşan tahrişlerin ya da çürüklerin dentin tabakasına ulaşmadan tedavi edilmesi gerekir. Ancak diş minesini aşarak pulpaya zarar vermeye başlarsa uzman diş hekimleri ölü sinirleri temizlemek ve dişi kurtarmak için kanal tedavisi gibi çeşitli tedavi yöntemlerine başvurabilir.
Dişteki Sinirlerin Ölmesinin Nedenleri Nelerdir?
Sağlıklı bir dişin pulpa bölgesinde bakteri ya da enfeksiyonlar yer almak. Ancak dişteki çürükler ya da çeşitli enfeksiyonlar zaman içinde pulpaya ulaşarak bu bölgeye bakterilerin yerleşmesine ve çoğalmasına yol açar. Bu bölgede çoğalan bakteriler ise zamanla dişteki sinirlerin ve diğer dokuların ölmesine yol açar.
Dişe gelen herhangi bir darbe, dişin kuron tedavisi sırasından gereğinden fazla kesilmesi ya da bruksizm gibi çeşitli sağlık sorunları da pulpa dokusunun zarar görmesine ya da iltihap kapmasına yol açabilir. Bu durumlar sonucunda kan akışının azalması neden olur ve bu yüzdende sinirler ölebilir. Dişte sebepsiz yere oluşan ağrı, sızı, hassasiyet gibi durumlarda dişteki sinirlerin öldüğünün ya da ölmeye başladığına bir işareti olabilir.
Diş Sinirlerinin Ölmesi Ne Gibi Belirtiler Gösterebilir?
Dişteki sinirler öldüğünde bazen kök uçlarında ağrılı bir apse ortaya çıkmasına yol açabilir. Vücut, dişteki enfeksiyonların yayılmasını önlemek için bu apseleri ortaya çıkarır. Bazı durumlarda ise diş etlerinin üzerinde sivilceye benzeyen bir fistül ortaya çıkar ve bu fistül içinden iltihap akabilir. Akan iltihaplar sonucunda ağızda kötü bir tat ortaya çıkabilir. Bu durum dişteki basıncın azalmasına neden olsa da biran önce diş hekimlerine başvurarak tedavi olunması gerekir.
Dişteki Ölü Sinirlerin Tedavisi İçin Ne Yapılabilir?
Dişteki sinirler öldüğünde tedavi için uygulanabilecek iki farklı yöntem vardır. Bunlardan bir tanesi kanal tedavisi diğeri ise diş çekimidir.
Uzman diş hekimleri ya da endodontist kanal tedavisi için ilk olarak sizlere lokal anestezi uygularlar. Bu sayede işlem sırasında hiçbir şekilde ağrı ya da sızı hissetmezsiniz. Kanal tedavisinin yapılacağı dişin kuru ve temiz kalması için bir izolasyon lastiği ile örtülür. Daha sonra pulpaya ulaşabilmek için uzman hekimler dişte bir delik açarlar. Bu delikten ölmüş dokular çıkarılır, kanalın temizliği yapılır ve sonrasında da dolgu tedavi için hazır hale getirilir. Dolgu takıldıktan sonra tedavi süreci tamamlanır. Ancak diş canlılığını kaybettiği için daha kolay kırılabilir ve çatlayabilir. Bu nedenle uzman hekimler bu durumları önlemek için sizler kuron tedavisi içinde yardımcı olabilir.
Kanal tedavisi ile dişteki ölü sinirler temizlenemeyecek durumdaysa ve diş tedavi edilemeyecekse uzman hekimler, daha kötü durumlar oluşmamasını için dişi çeker. Diş boşluğunu doldurmak için sizlere İmplant ya da çeşitli tedaviler önerebilir.