Üst dudak işle diş etlerini bir birine bağlayan Frenulum adı verilen yumuşak doku, beslenme sırasında zorluklar oluşturuyorsa bebeğinizde dudak bağı hastalığı olabilir. Bebeklerin çoğunluğunda bu durum hafif şekilde ortaya çıkar ve sağlık için hiçbir olumsuzluk oluşturmaz. Ancak dudak bağının durumu ciddiyse bebeklerde emme zorluğu, konuşma bozukluğu, diş çürükleri gibi çeşitli ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle biran önce tedavi edilmesi gerekir.
Dudak Bağı Belirtileri Nelerdir?
İnsanların tamamında üst dudak ile diş etini birbirine bağlayan bir doku parçası vardır. Bu doku parçasına Superior Labial Frenulum adı verilmektedir. Bu bağın kısa olması bebeklerin meme ucunu ya da biberonun ucunu kavramasını zorlaştırabilir ve engelleyebilir. Bu bağ dokusunda problem olan bebekler süt emerken meme ucunu tam olarak kavrayamadıklarından dolayı hava yutarlar. Hava yuttuklarında ise ağızlarına gaz dolar ve bebeklerin mızmızlanmasına ve huzursuz olmalarına neden olur. Ayrıca dudak bağında sıkıntı olduğunu gösteren bazı belirtiler vardır. Dudak bağı belirtileri şunlardır.
- Bebekte oluşan mide ağrısı ya da midenin ekşimesi
- Uzun süreli besleme güçlüğü
- Annenin meme uçlarında zamanla düzleşme oluşması
- Emerken meme ucunu tam kavrayamadığından dolayı memeyi sürekli olarak bırakmak
- Bebeğin dudaklarda oluşan kabarmalar
Yukarıda bahsedilen belirtilerden bir ya da daha fazlasını gözlemlediyseniz biran önce uzman doktorlara başvurarak yardım almalısınız.
Dudak Bağı Nasıl Teşhis Edilir?
Bebek ilk doğduğunda gerçekleştirilen genel muayene esnasında dudak bağının kontrol edilmediği için dudak bağı rahatsızlığının tespit edilemez. Bebeğinizin beslenmesine ve sindiriminde sorun olduğu düşünüyorsanız çocuk doktorlarına ya da çocuk diş hekimlerine başvurarak dudak bağında problem olup olmadığını öğrenmelisiniz.
Uzman diş hekimlerine başvurduğunuzda ilk olarak bebeğin ağzı kapsamlı bir şekilde muayene edilerek kontrolü gerçekleştirilir. Diş hekimi genellikle çocuğun dudağını, yanaklarını, dudak ve dil eklentilerini ve damağının kontrollerine gerçekleştirecektir. Ayrıca uzman diş hekimi çocuğun memeyi kavramasını ve emişini izlemek isteyebilir. Daha sonra tüm tetkikler sonucunda teşhis konulabilir.
Bebekler gelişimini tamamladıkça hafif dudak bağı kendiliğinden iyileşebilir. Ancak şiddetli dudak bağı zamanında tedavi edilmezse bebeğin beslenmesini ve gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca dudak bağındaki problemler ilerleyen süreçlerde ağız ve diş hijyenini de etkileyerek diş çürüklerine ya da diş eti hastalıklarına yol açabilir.
Dudak Bağı Tedavisi Nasıl Olur?
Dudak bağı bebeğin beslenmesini zorlaştırarak gelişmesini engelleyen bir hastalıktır. Uzman diş hekimleri ya da çene cerrahları bu hastalığı ameliyat ile tedavi edebilir. Frenektomi olarak bu işlem cerrahi operasyon ile ya da lazer tedavisiyle yapılır.
Bu ameliyat genellikle birkaç dakika kadar kısa sürmektedir. Doktor ilk olarak lokal anestezi ile bölgeyi uyuşturur. Daha sonra dudak bağını neşter ya da lazer yardımıyla keser. Ama genellikle lazer ile bu işlemi gerçekleştirir. Çünkü neşter ile kesildikten sonra bölgede ağrı oluşacağından çocuk o bölgeye temas edebilir ya da uğraşabilir ve enfeksiyon kapmasına yol açabilir.
Ameliyat sonrasında uzman hekim sizlere neler yapıp neler yapmayacağınızı söyleyecektir. Ancak genellikle ameliyat sonrasında bebek emzirilebilir. Birkaç hafta sonra bebeğin meme ucunu ya da biberon ucunu tam kavraya bildiği ve bununla birlikte beslenme konusunda iyileşmeler gözlemlenecektir.