Gece plağı, bazı kişilerin uyurken istemsiz olarak dişlerini sıkması, bruksizm, gıcırdatma ve sürtme gibi çene ekleminin istemsiz olarak gerçekleştirdiği hareketlerden dolayı diş ve diş etlerinin zarar görmesini engellemek amacıyla kullanılan yardımcı bir araçtır. “Koruyucu gece plağı” olarak da adlandırılan apareyler, farklı fonksiyonlara sahip olabilen ürünlerdir. Diş hekiminin tanısı neticesinde belirlenen aparey kullanılarak, hastanın istemsiz hareketlerinin dişlerine zarar vermesi engellenir.
Gece Plağı Nasıl neden kullanılır ?
Hasta, diş hekimine görünüp gerekli muayeneler yapıldıktan sonra hastanın ağız ve diş ölçüleri alınır ve uygun şekilde koruyucu gece plağı yapılır. Şeffaf plaklar, hem gündüz hem gece kullanımına uygundur. Bunlar, daha çok gündüzleri de çene ekleminde istemsiz hareketlerin var olduğu hastalar için önerilmektedir.
Koruyucu gece plağı kullanımı nedenlerinden biri stres kökenli bruksizm (diş sıkması) rahatsızlığı olabilir. Bu tip durumlarda plak kullanılmasının yanında hastanın eş zamanlı olarak psikolojik destek alması da gerekebilmektedir.
Gece Plağı ve Beslenme
Diş plakları genel olarak yemek yeme esnası haricinde kullanılır. Sıcak yiyecek ve içeceklerin tüketildiği zamanlarda koruyucu gece plağının çıkartılması gerekmektedir. Şeffaf yapıya sahip olan plaklar, gece kullanılabildiği gibi gündüz vakitlerinde de kullanılabilmektedir
Gece Plağı Bakımı Nedir?
Gece diş Plağı Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Hassas bir yapıya sahip olan diş plakları, her ne kadar beslenme esnasında ağızdan çıkartılsalarda, yemek artıklarının oluşturduğu bakteriler, yağ birikimleri ve zararlı diğer maddeler, koruyucu plakların doğrudan ağız ile temas etmesinden dolayı, bulaşması durumu söz konusu olur. Bu da kullanılan plağın kısa sürede deformasyona uğramasına neden olur. Akvadent Özel Ağız ve Diş Poliklinikliği olarak hastalarımıza önerimiz, diş plaklarının temizliğine son derece dikkat etmeleridir.
Gece Plağı Alkolle Temizleme
Diş plaklarının temizliği farklı yöntemlerle yapılabilmektedir. Bu yöntemler arasında en etkili ve en çok tavsiye edilen yöntem alkolle gece plağı temizliği işleminin yapılmasıdır. Son derece basit olan bu yöntemde yumuşak bir bez ve az miktarda alkol, gerekli temizliği yapmak için yeterli gelmektedir. Hazırlanan suyun 5/1’lik bölümüne alkol eklenir ve yumuşak bez yardımı ile plaklar temizlenebilir. Temizlik işlemini yaparken sert hareketlerden kaçınarak dairesel hareketlerle yumuşak dokunuşlar eşliğinde plak temizliği kolay bir şekilde yapılabilir.
Gece Plağını Sabun veya Dış Macunu ile Temizleme
Koruyucu gece plağı temizliğinde kullanılabilecek bir diğer yöntem ise sabun veya diş macunu ile temizlemektir. Bu yöntem de yine çok kolay ve etkili bir yöntemdir. Diş plakları yumuşak kıllı diş fırçası ile sabun veya diş macunu ile kolaylıkla temizlenebilir fakat bu yöntemde de yine plağın zarar görmemesi için yumuşak dokunuşlarla temizliğinin yapılmasına dikkat etmek gerekmektedir.
Alanında uzman doktorlariyla kaliteli ve güvenilir bir kuruluş. Başarılarının devamını dilerim.