Herhangi bir nedenden ötürü çektirmek zorunda kaldığınız ya da çektireceğiniz dişlerinizin yerini İmplant diş tedavisiyle doldurabilirsiniz. İmplant diş, doğal dişler gibi diş eti rahatsızlıklarıyla karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle implant dişlerinizin bakımını gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
İmplant Diş Bakımı
İmplant diş bakımı, diş köküne diş protezlerinin yerleştirilmesiyle başlanması gerekir. İmplant tedavisi sonuçlandıktan sonra hastaların diş etlerinde ilk zamanlarda kanamalar meydana gelebilir. Bu kanamaları önlemek için tampon yapılabilir. İmplant tedavisi sonrasında ilk 2 saat içerisinde hiçbir şeyin tüketilmemesi gerekir. İlk 48 – 72 saat boyunca aşırı sıcak ya da aşırı soğuk besinlerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Tedavi sonrasında diş etlerinde şişmeler meydana gelirse buz tedavisi ile şişkinliklerin indirilmesi sağlanabilir.
İmplant dişlerde doğal dişler olduğu gibi plak ve bakteri oluşumu ya da iltihaplanmalar gibi rahatsızlıkların ortaya çıkabilir. Bu nedenle ağız ve diş hijyeninize, implant dişe sahip olan biraz daha özen göstermeli ve doğru bir şekilde bakım yapmalıdır. İmplant diş bakımınızı gerçekleştirirken dişlerinizi fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanımına ve gargara yapmaya özen göstermelisiniz. Elektronik bir diş fırçası kullanmak ağız ve diş temizliğinizi gerçekleştirmek için diğer diş fırçalarına göre sizlere daha çok yardımcı olabilir. Çünkü elektronik diş fırçasının oluşturduğu titreşimler diş eti çizgisinin altında, yemek parçacıklarının oluşturduğu plakları daha iyi temizler.
Ağız ve diş hijyenini gerçekleştirirken implant dişin takılı olduğu bölgede diş ipi kullanımıyla diş eti ve diş arasına kaçan yemek parçacıklarını tamamen temizleyebilirsiniz. Tuzlu su karışımıyla gargara yapabilirsiniz. Bu şekilde dişlerinizde kalan asidi ve bakterileri tam anlamıyla temizleyebilirsiniz. Hijyeninizi tam anlamıyla gerçekleştireceğim diye dişlerinizi aşındıracak, asidik maddelerle zarar verecek uygulamalardan ve bakım ürünlerinden uzak durmalısınız. Aksi taktirde implant dişe zarar verebilirsiniz.
İmplant dişler de zamanla doğal dişler gibi sararabilir, leke tutabilir. Bu nedenle aşırı derece kahve, çay, sigara ve alkol tüketiminden uzak durmalısınız. Ayrıca ağız ve diş hijyeninizi gerçekleştirirken diş eti altında ter alan titanyumdan üretilmiş olan implant diş köküne hiçbir şekilde zarar vermemelisiniz. Bu nedenle dişlerinizi fırçalarken ya da diş ipi kullanırken sert hamlelerden ve aşırı baskılardan uzak durmalısınız.
İmplant dişi tutan çene kemiğinde erimeler meydana gelebilir ve bu erimeler sonrasında İmplant diş ve doğal dişler düşebilir. İmplant diş bakımı için düzenli olarak uzman diş hekimlerine kontrole gidebilirsiniz. Diş hekimlerine giderek hem doğal dişlerinizi hem de implant dişlerinizi hem temizletebilirsiniz hem de sağlıklı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
İmplant Dişler Nasıl Korunabilir?
İnce gibi bir diş görünümüne ve güzel bir gülüşe sahip olabilmek için ağız ve diş hijyeni şarttır. Bu nedenle düzenli ve doğru bir şekilde sabah akşam dişlerinizi fırçalamanız gerekir. Ayrıca diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi ve gargara kullanımına özen göstermelisiniz. Bu şekilde bakteri ve plak oluşumunu önleyerek hem doğal dişlerinizi hem de implant dişlerinizi koruyabilirsiniz. Ağız ve diş hijyeninizi tam anlamıyla gerçekleştirseniz bile dişleriniz plak ve tartar oluşabilir. Bu nedenle en fazla 6 ay bir olmak üzere diş hekimlerine kontrole giderek plak ve tartar temizliği yaptırabilirsiniz.